| Odpověd
Dobrý den. Při dietě nízkocholesterolové bych smažení nedoporučovlala vůbec. Na smažení potraviny (ať už je to maso či zelenina) musíte většinou použít nějaký trojobal či těstíčko, do kterého dáte vejce. Vejce (žloutek) obsahuje poměrně velké množství cholesterolu. Při této dietě se doporučuje používat jen bílky. Různé studie uvádějí, že olivový olej není vhodný ke smažení pokrmů. Při smažení (zvláště masa) na olivovém (i jiném) oleji dochází ke štěpení mastných kyselin a následné rozkladné produkty mohou být pro lidské zdraví nebezpečné. Zvláště pro ty, kdo trpí vysokým cholesterolem. Tuk za vysokých teplot reaguje s kyslíkem a tvoří oxidovanou formu cholesterolu. Ten pak působí velmi negativně v cévách a srdci. Olivový olej (zejména Extra Virgin) je určený na studenou kuchyni. Takto používaný olej má ochranný účinek na naše cévy a srdce. Tuk dávejte až do hotových pokrmů. S pozdravem.
nutriční terapeutka redakce dietologie.cz |
|