dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskStrava při vegetariánství
DotazDobrý den, Obracím se na vás se žádostí o radu, případně o kontakt, kde by pomohli mé dceři „vymyslet“ jídelníček. Je jí 25 let, narodila se již jako alergik (90 % potravin), později trochu odrostla alergiím a nyní, při testech bylo zjištěno opět obrovské množství potravin, které nesnáší. Víme, že je možné s tím žít dobře a fungovat, ale je neobyčejně obtížné se naučit nakupovat a vařit, natož péct něco sladkého. Pro informaci uvádím alergie: Droždí, káva, čaj, všechno koření, cibule, česnek, majoránka…. (to, čím se dá jídlo ochutit) Veškerá E a konzervanty (i zabalené potraviny a dobroty, listové těsto….) Aromatická zelenina hlavně rajčata Aromatické ovoce (jižní) a zároveň banány, jablka apod…. Existuje někde možnost vytvoření tzv. jídelníčku na míru? Dcera je k tomu ještě vegetarián. Jedná se o „vyvážený jídelníček“, aby jí nechyběly důležité složky potravy a aby jídlo mělo chuť. Velice děkuji za radu či nápad, Přeji příjemné odpoledneRenata, PrahaOdpovědDobrý den, Vaše dcera má sice výběr potravin omezený, ale přesto může konzumovat vyváženou vegetariánskou, do určité míry pestrou stravu. Výběr potravin Maso: Maso lze nahradit sójovým masem, masem Robi, Klaso (obojí obilné bílkoviny), Šmakoun (vaječná bílkovina). Nepoužívat aromatické marinády (masox, apod.) Mléko a mléčné výrobky: lze konzumovat veškeré= mléčné výrobky bez konzervantů, tj. přírodní - mléko (čerstvé), tvaroh, lučina, žervé, některé jogurty, některé zakysané mléčné výrobky (nutno si všímat složení na obalu), tvrdé sýry, které nejsou pikantní (pultový prodej – ne balené) – např. eidam). Obiloviny: bez omezení Pečivo: pouze doma upečené bez použití kvasnic (alergie na kvasnice) Tuky: máslo, jednodruhové rostlinné oleje; Vejce: bez omezení; Ovoce: čerstvé nebo mražené nearomatické – broskve, meruňky, nektarinky, vodní meloun, jahody; Ořechy a semínka: bez omezení? (kdo má alergii na jablka, mívá většinou alergii i na ořechy a semínka, kromě mandlí – nutno zjistit); Zelenina: čerstvá nebo mražená nearomatická – mrkev, okurky, cuketa, květák, hlávkový salát, ledový salát, kedlubny, zelený hrášek, zelené fazolky, mražená kukuřice, brambory. Luštěniny: naklíčená čočka, fazole mungo. Jinak jsou luštěniny bez cibule nebo česneku, koření nepoživatelné. Přílohy: bez omezení Koření: sůl; Nápoje: voda, stolní vody bez příchuti, minerální vody bez příchuti voda sycená oxidem uhličitým; Kypřidla: ušlehané bílky, prášek do pečiva. Příklad jídelního lístku 1. den Snídaně: Bílý jogurt. Pražené ovesné vločky s medem. Přesnídávka: Jahodový koktejl. Oběd: Polévka z ovesných vloček s mrkví. Šmakoun na broskvích. Vařené brambory. Ledový salát (bez citrónové šťávy). Svačina: Dalamánek. Kedlubna. Večeře: „Maso“ Robi na přírodní způsob. Rýže. Okurka. Nápoje: Mattoni bez příchuti. Toma natura bez příchuti. 2.den Snídaně: Chléb. Máslo. Žervé. Okurka. Přesnídávka: Meruňka. Oběd: Mrkvový vývar s těstovinami. Sójové kostky dušené s mrkví. Vařené brambory. Svačina: Kefír. Nektarinka. Večeře: Klaso na másle. Bramborová kaše. Plátky ledového salátu. Nápoje: Magnezia bez příchuti. Aquilla bez příchuti. 3.den Snídaně: Bílý jogurt. Cornflakes. Jahody. Přesnídávka: Vodní meloun. Oběd: Mrkvová polévka s rýží. Zapečené těstoviny se zeleným hráškem a mraženou kukuřicí a mrkví. Svačina: Mléko. Domácí piškotové řezy bez náplně. Večeře: Dušené fazolky na smetaně. Vařené brambory. Nápoje: Voda. Rajec bez příchuti. 4.den Snídaně: Houska. Máslo. 30% eidam. Přesnídávka: Broskev. Oběd: Zeleninová polévka s mraženým hráškem a květákem a smetanou (bez muškátového květu). Šmakoun na másle. Vařená pohanka. Dušená mrkev s hráškem. Svačina: Klíčená čočka s bílým jogurtem. Večeře: Zapečená cuketa s brambory. Nápoje: Poděbradka bez příchuti. Mattoni bez příchuti. 5. den Snídaně: Jáhlová kaše s máslem a medem. Přesnídávka: Nektarinka. Oběd: Vývar z mražené zeleniny (mrkev, hrášek). Tofu na zelených fazolkách. Vařené brambory. Svačina: Řezy z tvarohového těsta. Večeře: Zeleninové rizoto (bez cibule, s mraženou mrkví, hráškem, kukuřicí). Nápoje: Toma natura bez příchuti. Dobrá voda bez příchuti. 6. den Snídaně: Kaše z ovesných vloček s máslem a medem. Přesnídávka: Meruňka. Oběd: Bramborová polévka (brambory, mrkev) s mlékem . Šmakoun na přírodní způsob. Šťouchané brambory. Strouhaná mrkev. Svačina: Naklíčené fazole mungo. Večeře: Pečené sójové maso. Americké brambory. Zeleninové obložení (plátky ledového salátu, mrkev, hrášek). Nápoje: Magnezia bez příchuti. Rajec bez příchuti. 7.den Snídaně: Mléko. Piškotové řezy s tvarohovým krémem. Přesnídávka: Vodní meloun. Oběd: Vývar z rýže s mrkví a rýží (bez celeru, petržele). Robi - přírodní plátek. Noky z odpalovaného těsta. Okurka. Svačina: Kyška. Jahody. Večeře: Kukuřice (mražená) na másle. Obilné placky (upečené doma). Nápoje: Dobrá voda bez příchuti. Poděbradka bez příchuti.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 19.4.2010Mohlo by Vás zajímat: