Dotaz
Dobrý den, Obracím se na vás se žádostí o radu, případně o kontakt, kde by pomohli mé dceři „vymyslet“ jídelníček. Je jí 25 let, narodila se již jako alergik (90 % potravin), později trochu odrostla alergiím a nyní, při testech bylo zjištěno opět obrovské množství potravin, které nesnáší. Víme, že je možné s tím žít dobře a fungovat, ale je neobyčejně obtížné se naučit nakupovat a vařit, natož péct něco sladkého. Pro informaci uvádím alergie: Droždí, káva, čaj, všechno koření, cibule, česnek, majoránka…. (to, čím se dá jídlo ochutit) Veškerá E a konzervanty (i zabalené potraviny a dobroty, listové těsto….) Aromatická zelenina hlavně rajčata Aromatické ovoce (jižní) a zároveň banány, jablka apod…. Existuje někde možnost vytvoření tzv. jídelníčku na míru? Dcera je k tomu ještě vegetarián. Jedná se o „vyvážený jídelníček“, aby jí nechyběly důležité složky potravy a aby jídlo mělo chuť. Velice děkuji za radu či nápad, Přeji příjemné odpoledne
Renata, Praha |
| Odpověd
Dobrý den, Vaše dcera má sice výběr potravin omezený, ale přesto může konzumovat vyváženou vegetariánskou, do určité míry pestrou stravu. Výběr potravin Maso: Maso lze nahradit sójovým masem, masem Robi, Klaso (obojí obilné bílkoviny), Šmakoun (vaječná bílkovina). Nepoužívat aromatické marinády (masox, apod.) Mléko a mléčné výrobky: lze konzumovat veškeré= mléčné výrobky bez konzervantů, tj. přírodní - mléko (čerstvé), tvaroh, lučina, žervé, některé jogurty, některé zakysané mléčné výrobky (nutno si všímat složení na obalu), tvrdé sýry, které nejsou pikantní (pultový prodej – ne balené) – např. eidam). Obiloviny: bez omezení Pečivo: pouze doma upečené bez použití kvasnic (alergie na kvasnice) Tuky: máslo, jednodruhové rostlinné oleje; Vejce: bez omezení; Ovoce: čerstvé nebo mražené nearomatické – broskve, meruňky, nektarinky, vodní meloun, jahody; Ořechy a semínka: bez omezení? (kdo má alergii na jablka, mívá většinou alergii i na ořechy a semínka, kromě mandlí – nutno zjistit); Zelenina: čerstvá nebo mražená nearomatická – mrkev, okurky, cuketa, květák, hlávkový salát, ledový salát, kedlubny, zelený hrášek, zelené fazolky, mražená kukuřice, brambory. Luštěniny: naklíčená čočka, fazole mungo. Jinak jsou luštěniny bez cibule nebo česneku, koření nepoživatelné. Přílohy: bez omezení Koření: sůl; Nápoje: voda, stolní vody bez příchuti, minerální vody bez příchuti voda sycená oxidem uhličitým; Kypřidla: ušlehané bílky, prášek do pečiva. Příklad jídelního lístku 1. den Snídaně: Bílý jogurt. Pražené ovesné vločky s medem. Přesnídávka: Jahodový koktejl. Oběd: Polévka z ovesných vloček s mrkví. Šmakoun na broskvích. Vařené brambory. Ledový salát (bez citrónové šťávy). Svačina: Dalamánek. Kedlubna. Večeře: „Maso“ Robi na přírodní způsob. Rýže. Okurka. Nápoje: Mattoni bez příchuti. Toma natura bez příchuti. 2.den Snídaně: Chléb. Máslo. Žervé. Okurka. Přesnídávka: Meruňka. Oběd: Mrkvový vývar s těstovinami. Sójové kostky dušené s mrkví. Vařené brambory. Svačina: Kefír. Nektarinka. Večeře: Klaso na másle. Bramborová kaše. Plátky ledového salátu. Nápoje: Magnezia bez příchuti. Aquilla bez příchuti. 3.den Snídaně: Bílý jogurt. Cornflakes. Jahody. Přesnídávka: Vodní meloun. Oběd: Mrkvová polévka s rýží. Zapečené těstoviny se zeleným hráškem a mraženou kukuřicí a mrkví. Svačina: Mléko. Domácí piškotové řezy bez náplně. Večeře: Dušené fazolky na smetaně. Vařené brambory. Nápoje: Voda. Rajec bez příchuti. 4.den Snídaně: Houska. Máslo. 30% eidam. Přesnídávka: Broskev. Oběd: Zeleninová polévka s mraženým hráškem a květákem a smetanou (bez muškátového květu). Šmakoun na másle. Vařená pohanka. Dušená mrkev s hráškem. Svačina: Klíčená čočka s bílým jogurtem. Večeře: Zapečená cuketa s brambory. Nápoje: Poděbradka bez příchuti. Mattoni bez příchuti. 5. den Snídaně: Jáhlová kaše s máslem a medem. Přesnídávka: Nektarinka. Oběd: Vývar z mražené zeleniny (mrkev, hrášek). Tofu na zelených fazolkách. Vařené brambory. Svačina: Řezy z tvarohového těsta. Večeře: Zeleninové rizoto (bez cibule, s mraženou mrkví, hráškem, kukuřicí). Nápoje: Toma natura bez příchuti. Dobrá voda bez příchuti. 6. den Snídaně: Kaše z ovesných vloček s máslem a medem. Přesnídávka: Meruňka. Oběd: Bramborová polévka (brambory, mrkev) s mlékem . Šmakoun na přírodní způsob. Šťouchané brambory. Strouhaná mrkev. Svačina: Naklíčené fazole mungo. Večeře: Pečené sójové maso. Americké brambory. Zeleninové obložení (plátky ledového salátu, mrkev, hrášek). Nápoje: Magnezia bez příchuti. Rajec bez příchuti. 7.den Snídaně: Mléko. Piškotové řezy s tvarohovým krémem. Přesnídávka: Vodní meloun. Oběd: Vývar z rýže s mrkví a rýží (bez celeru, petržele). Robi - přírodní plátek. Noky z odpalovaného těsta. Okurka. Svačina: Kyška. Jahody. Večeře: Kukuřice (mražená) na másle. Obilné placky (upečené doma). Nápoje: Dobrá voda bez příchuti. Poděbradka bez příchuti.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|