dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskZvěřina při dně
DotazDobrý den, Mám dotaz ohledně diety pří zvýšené hladině kyseliny močové. Je vhodné maso ze zvěřiny? Maminka 65 let dostala leták, kde je napsáno, že jídla ze zvěřiny nejsou vhodná, ale například hovězí ano. Moc mě to logiku nedává ale neznám obsah purinů v těchto masech, proto mě možná poučíte. Proč mě to nedává logiku? Jednou jsem četl, že naopak maso ze zvěřiny je obecně zdravější. Pak mě je známo, jak a čím je dnešní hovězí dobytek sycen, tedy co žere a proto mě přijde, že například srnec nesežere nic špatného, kdežto kráva nemá na výběr a musí z hladu přežvýkat co se jí dá. Tchýně pracovala ve stáji, tak o tom ví své. Moc děkuji za odpověď a váš čas. S pozdravemBohumil, BechyněOdpovědVážený pane, při zvýšené hladině kyseliny močové (předstupeň onemocnění dna), je třeba se vyhnout nejbohatším zdrojům purínů - jsou to veškeré vnitřnosti a droby, jikry, kaviár, droždí (kromě případů, kdy je droždí použito v nepatrném množství jako kypřidlo, např. v kynutém pečivu), slanečci, sardinky, čokoláda, silné kakao, ančovičky, krabi, raci. Rovněž je třeba omezit dráždivé látky. Masa v pikantních úpravách (v různých kořenících směsích), tučná masa a tučné uzeniny nejsou vhodné. Doporučuji jako prevenci onemocnění dna denně konzumovat pouze max. 90-100 g libového masa (jakékoli maso kromě výše uvedených nejbohatších zdrojů purínů). Maso lze nahradit různými náhradami masa - sójové maso, "robi", "klaso", šmakoun, tofu (vyrobeno ze sójového mléka). Zvěřina a hovězí maso obsahují stejné množství purínů, ale zvěřina na rozdíl od hovězího masa se podává pouze v pikantních úpravách. Ale dráždivé látky je třeba omezovat. Z tohoto důvodu bylo v letáku, který dostala Vaše matka, napsáno, že zvěřina není vhodná, ale hovězí maso je vhodné. Pravda je, že zvěřina je sice vhodná, ale ne v pikantních úpravách. Při vaření se můžete inspirovat recepty na dnu na našich webových stránkách. Na našich stránkách si můžete též objednat jídelníček s kódem DNA-1, DNA-2 který najdete na stránce s jídelníčky.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 2.7.2010Mohlo by Vás zajímat: