dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní, dietologická poradna / Rady, Studium, obecné / Dům pro seniory strava

Dům pro seniory strava


Dotaz

Dobrý den z Karlových Varů, dovoluji si Vás touto cestou požádat o radu. Pracuji v hotelu v Karlových Varech, který se do budoucna bude měnit na dům pro seniory, neboli dům s pečovatelskou službou a celodenním stravováním. Pracovala jsem zde jako provozní stravovacího úseku a i nadále bych měla v této pozici zůstat. Jelikož ale vím, že senioři budou mít také různé diety, chtěla jsem Vás touto cestou poprosit, zdali nevíte, jestli neexistují nějaké dietologické normy pro kuchaře. Pro všechny z nás to bude v kuchyni jistá změna a tak se na ni chceme dopředu připravit. Mnohokrát Vám děkuji za zodpovězení mého dotazu a přeji Vám hezký den

Jana, Karlovy VaryOdpověd

Dobrý den, ve zdravotnickém zařízení v lázních nebo domovech pro seniory, kde mají pacienti různé diety (diabetická, šetřící, redukční, bezlepková, tekutá...) se používá dietní systém. Jsou v něm uvedeny diety, které jsou rozděleny na základní a speciální. U každé diety je popis, který obsahuje výběr potravin u jednotlivých onemocnění, někdy je uveden i popis zakázaných potravin, seznam vhodných pokrmů a normy, tj množství jednotlivých poživatin na jednu porci. Dále je uvedena technologická úprava a popis při přípravě jednotlivých receptů. Dietní systém je však starý, byl přepracován pouze jedenkrát, nový zatím nevyšel. V nemocnici se podle něj stále připravují pokrmy pro pacienty. Podle nových pravidel EU, by měli být ve stravovacím zařízení, kde jsou speciální a základní diety nutriční terapeuti. Měli by sestavovat jídelní lístky a rozepisovat normy pokrmů. Příklad z praxe: ve Zlíně se vybudoval nový penzion pro důchodce. Stravu předepisovala vedoucí stravovacího provozu (neměla vystudovaný obor nutriční terapeutka), po kontrole, kdy příslušné úřady zjistily, že pod jídelním lístkem, podle kterého se připravují pokrmy pro pacienty není podepsaná nutriční terapeutka, musejí několikrát do týdne externě zaměstnat nutriční terapeutku pracující v nemocnici, která jídelní lístky schvaluje, dohlíží na přípravu a sleduje nutriční skóre u pacientů v penzionu (tj.předchází podvýživě u pacientů). Je to z toho důvodu, že u starých lidí je řada nemoci, kdy nedochází tak k plnohodnotému vstřebávání živin z jídla. Nutriční terapeutka sleduje výživový stav a může tak po dohodě s lékařem předepsat výživové doplňky jako Nutridrink, Diasip atp...U starých lidí se vyskytuje často cukrovka, jídelní lístek by měl být sestaven přesně podle množství sacharidů, které předepíše lékař (175 g sacharidů, 225 g/S nebo 275 g/S atp.) Existuje spousta knih a brožur pro diabetiky, ve kterých je uvedeno množství sacharidů v jednotlivých poživatinách nebo příklady jídelních lístků pro diabetiky a návody jak jim sestavit jídelní lístek. Oficiálně je pouze již zmiňovaný dietní systém, ale jak už jsem psala, je zastaralý a vzhledem k novinkám ve stravování tam spousta věcí chybí. S pozdravem

nutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 18.4.2010Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: