Dotaz
Dobrý den Donedávna jsem pracovala v ústavu u mentálně postižených lidí. Měli jsme na starost diabetiky, pacienty s jaterním onemocněním a mimo to měli všichni zhruba 30 kg nadváhy. V dokumentaci od lékaře mají sice doporučenou dietu, ale nikdo tyto diety nedodržuje a v jídelně se zpravidla vaří jedno jídlo pro všechny. Není ani dietní ani zdravé. Je možná nějaká kontrola, která by na tyto věci dohlédla? Píšu to taky proto, že občas se musí jet s pacienty do nemocnice s žlučníkovým záchvatem nebo s hyperglik. koma. Můžete mi prosím poradit jak zasáhnout.
, Praha |
| Odpověd
Pomohl dietolog, který by měl pracovat v každém větším městě v diabetologické a obezitologické ordinaci. V ústavu by také měla pracovat nutriční terapeutka, která dohlíží na skladbu jídelních lístků, kontroluje nutriční a energetické hodnoty a hlavně skládá jídelní lístky pro tyto osoby. Nebo spolupráce s výživovým poradcem pro výživu nebo nutričním terapeutem.
redakce serveru dietologie.cz |
|