dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Rady, Studium, obecné / Nutriční hodnoty na obalech výrobků

Nutriční hodnoty na obalech výrobků

Icona

Dotaz

Dobrý den, mému příteli zjistily vysokou hladinu tuků v krvi (triglyreridy, nějakou dobu předtím to byl cholesterol. ale ten je teď v normě). Bere léky a dodržujeme dietu. Protože s tím už nějakou dobu zápasíme, napadlo mě, zda kupuji vůbec vhodné potravny. Samozřejmě vím, co smí a co ne, co je vhodné a co úplně vyloučit, ale nikde se nepíše jak správně vyluštit etiketu na výrobku. Někdě je na obalech uváděn tuk v mg, někde v %, někde píší na etiketě kolik je ho v sušine a kolik té sušiny obsahuje, ale jak poznám kolik ho tam vlastně je. U jednoho výrobku je nábídka od mnoha výrobců, jak vybrat ten správný? Existuje na to nějaký tahák? Už takhle je nakupování někdy zdlouhavé, než člověk vyberet to pravé... Děkuji za informaci a pomoc.

Tereza, Jablůnkov
Odpověd

Dobrý den, při zvýšené hladině triglyceridů je základem, jak víte, omezit příjem tuků. Omezit by se však měly hlavně tuky s nasycenými mastnými kyselinami, které jsou obsaženy především v tučných živočišných potravinách. Důležité je úplně vypustit stravování typu fast-food, případně si vybírat vhodné varianty (např. zeleninové saláty), dále vypustit uzeniny (občas lze zařadit kvalitní šunku - nad 80% svaloviny). Ze začátku je opravdu dobré seznámit se s obaly, etiketami potravin, ale postupně člověk získá praxi a stačí dodržovat jednoduchá pravidla. Maso konzumovat bez viditelného tuku, mezi nejvhodnější patří krůtí a úplně nejdůležitější je maso mořských ryb. U těch nevadí (naopak jsou prospěšné) tučnější varianty (losos, tuňák, makrela - nejvhodnější jsou chlazené ryby). Mořské ryby jsou téměř jediným zdrojem omega-3 mastných kyselin (což jsou pro člověka velice důležité tuky) – doporučuji je konzumovat 2x týdně. Mléčné výrobky: jogurty (případně mléko) kupujte s obsahem 1,5 % tuku, ty odtučněné mají zbytečně přídavky dalších látek, které jsou v jogurtech nevhodné. Jogurty jsou nejlepší bílé a dochucovat čerstvým ovocem, ořechy, semínky, medem. U sýrů se stačí řídit pravidlem do 30 % tuku v sušině (Eidam, Cottage sýr), vždy samozřejmě záleží na celkovém konzumovaném množství, takže kousíček tučného sýra nevadí, kdežto celé balení 30 % sýra by mohlo být moc. Máslo konzumovat pouze v symbolickém množství, spíše omezit, z olejů jsou velice vhodné olivový a řepkový do studené kuchyně. Celkově doporučuji omezovat jednoduché sacharidy (sladkosti, cukr apod.), slané pochoutky (a příliš nesolit), hlídat si pitný režim a dodržovat alespoň mírnou fyzickou aktivitu (rychlejší chůze) během týdne. Doporučuji omezit i alkoholické nápoje. Zvýšené množství hladiny tuků v krvi mohou "jít ruku v ruce" s obezitou, cukrovkou, vyšším tlakem a velice se pak zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. V případě Vašeho zájmu mohu doporučit jídelníčky pro dietu s omezením tuků. Jídelníčky mají kódy TUKY-2, TUKY-3, TUKY-4. Je to rozpis stravy a součástí jsou i receptury jednotlivých pokrmů. Přeji hodně úspěchů.

Ing. Anna Jermářová

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 13.2.2020

Mohlo by Vás zajímat: