dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní, dietologická poradna / Rady, Studium, obecné / Rozbory vzorků potravin

Rozbory vzorků potravin


Dotaz

Dobrý den, měl bych na Vás dotaz, či prosbu. Několik let po sobě zavařujeme plody Rakytníku řešetlákového a Černého jeřábu – aronie, pro konzumaci v zimních měsících. Letos jsem se stal diabetikem a všechny plody jsou, bohužel, zpracované pomocí želírovacího cukru. Je mi líto je vyhodit a zároveň se bojím je jíst kvůli neznámému obsahu sacharidů. Existuje nějaká laboratoř, která by zjistila ze vzorku tuto hodnotu a kolik by případně takový vzorek stál. Pokud byste mi dokázali odpovědět, byl bych rád. Děkuji předem za případnou odpověď.

Josef, Hradec KrálovéOdpověd

Dobrý den, rozbory vzorků potravin, kde Vám zjistí mikrobiologické a chemické hodnoty by měli dělat na hygienické stanici při každém krajském městě. Myslím si, že mikrobiologické hodnoty by mohli zjistit i v soukromých laboratořích. Z vlastní zkušenosti vím, že když jsme si chtěli nechat udělat rozbor jednoho obědu pro pacienta v nemocnici ve Zlíně, museli tento vzorek zavézt až do Olomouce. Jednalo se o zjištění množství kilodžaulů, bílkovin, tuků a sacharidů. Jednotlivé úkony se tedy řídí podle vybavení a schopností každé laboratoře. Cenu laboratorního vyšetření bohužel neznám. S pozdravem

nutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 23.7.2011Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: