Dotaz
Dobrý den, měl bych na Vás dotaz, či prosbu. Několik let po sobě zavařujeme plody Rakytníku řešetlákového a Černého jeřábu – aronie, pro konzumaci v zimních měsících. Letos jsem se stal diabetikem a všechny plody jsou, bohužel, zpracované pomocí želírovacího cukru. Je mi líto je vyhodit a zároveň se bojím je jíst kvůli neznámému obsahu sacharidů. Existuje nějaká laboratoř, která by zjistila ze vzorku tuto hodnotu a kolik by případně takový vzorek stál. Pokud byste mi dokázali odpovědět, byl bych rád. Děkuji předem za případnou odpověď.
Josef, Hradec Králové |
| Odpověd
Dobrý den, rozbory vzorků potravin, kde Vám zjistí mikrobiologické a chemické hodnoty by měli dělat na hygienické stanici při každém krajském městě. Myslím si, že mikrobiologické hodnoty by mohli zjistit i v soukromých laboratořích. Z vlastní zkušenosti vím, že když jsme si chtěli nechat udělat rozbor jednoho obědu pro pacienta v nemocnici ve Zlíně, museli tento vzorek zavézt až do Olomouce. Jednalo se o zjištění množství kilodžaulů, bílkovin, tuků a sacharidů. Jednotlivé úkony se tedy řídí podle vybavení a schopností každé laboratoře. Cenu laboratorního vyšetření bohužel neznám. S pozdravem
nutriční terapeutka redakce dietologie.cz |
|