dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskNeplnohodnotá a nevyvážená 90 ti denní rozlišovací dieta
DotazDobrý den, prosím vás o radu ohledně škrobů a uhlohydrátů. Chystám se držet tzv. 90 . Tato "dieta" rozlišuje bílkovinové, škrobové, uhlohydrátové a vitamínové dny. Mám ale trochu zmatek v tom, jaké potraviny jíst ve škrobový den a jaké v den UH. Na internetu a v různých článcích jsem se dočetla, že škroby a uhlohydráty nejdou tak dobře rozdělit. Například potraviny jako jsou luštěniny, brambory, rýže, kukuřice, různé obiloviny, kuskus, vločky, kroupy atd. obsahují obojí. Mohl/a by ste mi prosím poradit, jaké potraviny jsou pro škrobový a UH den vhodnější u ?Olga, OlomoucOdpovědVážená paní, ("") pochází z Jugoslávie. Drží se po dobu 3 měsíců a střídají se v ní dny vitamínové, bílkovinné, sacharidové a jeden den, kdy si lze dopřát koláčky a jiné sladkosti z bílé pšeničné mouky. Jedná se o dietu nízkokalorickou, neplnohodnotnou a nevyváženou. Při redukci tělesné hmotnosti se omezují sacharidy a tuky (nevylučují se), tj. omezuje se energie, ale strava má být vyvážená. Organismus potřebuje denně dostatek bílkovin (slouží k regeneraci a stavbě tkání a biochemickým procesům v těle), tuků (slouží např. ke správné termoregulaci, k tvorbě některých hormonů (např. při dlouhodobém nedostatku tuků dochází u žen k poruchám menstruačního cyklu), k využití vitamínů rozpustných v tucích (dlouhodobý zdroj energie), sacharidů (okamžitý zdroj energie, potrava pro mozek, svaly), ale i vlákniny, vitamínů, minerálů, stopových prvků, tekutin a ochranných látek, např. antioxidantů. Má-li organismus dlouhodobě nedostatek živin, dostaví se po nějaké době, u každého jedince je jiná, zdravotní problémy – únava, nevýkonnost, pocit slabosti, psychické problémy (kolísání nálad). Jedině strava s dostatkem živin a všech potřebných látek zajistí organismu správné fungování a zdraví a Vám pocit pohody. Drží-li se přísná redukční dieta delší dobu, organismus si zvykne na snížený příjem energie a úbytek tělesné hmotnosti se zpomalí. Důležitá je pravidelná strava, menší porce, ale častěji, vyvážená, pestrá, dostatek tekutin, pohybu a vyhýbání se stresu (stres zasahuje negativně do metabolismu a ztěžuje úbytek tělesné hmotnosti). Zásady redukční diety nikoliv . Základem redukční diety je omezení tuků, sacharidů, konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, luštěniny). Cukr se nepoužívá. Lze občas použít malé množství medu (např. do čaje). Ideální je nesladit vůbec a chuť na sladké uspokojovat ovocem. Ale je lépe použít občas malé množství medu než se potom přejíst sladkostmi. Je třeba si uvědomit u 90 ti , že to, co je zakázané, člověka láká. Pokrmy nemají být příliš slané ani pikantní (povzbuzují chuť k jídlu). Strava má být pestrá, vyvážená (poměr bílkoviny : tuky : sacharidy = 20 : 30 : 50), pravidelná. Dietní jídlo se rozděluje na menší porce, jí se častěji. Má se jíst v klidu, pomalu, řádně kousat. Nejíst při televizi nebo bezmyšlenkovitě. Doporučuji Vám, aby jste si zapisovala co jste snědla, kdy, jaký druh jídla, množství (zpočátku vážit, později stačí cca 2 x měsíčně kontrolně zvážit) a příležitost (stres, nuda, televize, apod.). Masa se konzumují pouze libová , uzeniny ne často, pouze dušená šunka, drůbeží šunka, ryby min. 1 x týdně (i tučné, rybí tuk obsahuje důležité látky pro organismus), mléko a mléčné výrobky se konzumují pouze se sníženým obsahem tuku (sýry do 30 % tuku v sušině). Z tuků doporučuji pouze kvalitní jednodruhové oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, apod.), rostlinné roztíratelné oleje (např. Flora, Rama), máslo. Doporučuji upřednostňovat celozrnnou mouku a výrobky z ní, rýži neloupanou (natural), pohanku (pohanka obsahuje rutin – pozitivně působí na cévy), jáhly, špaldu, proso. Rovněž doporučuji nekonzumovat sladká jídla, moučníky, sladkosti, chipsy, brambůrky, potraviny z provozoven rychlého občerstvení. Chuť na sladké, lze uspokojit čerstvým ovocem, kompoty, pyré, kysely, ovocnými saláty. Nejvhodnější přílohou jsou brambory v různých úpravách (kromě smažení, fritování – bramborová kaše). Vhodné přílohy: pohanka, luštěniny (hrachová kaše, čočka, cizrna, fazole), špalda, jáhly, proso, celozrnné těstoviny, noky z celozrnné mouky, neloupaná rýže. V redukční dietě i v 90 jsou osvědčeny náhražky masa (sójové maso, šmakoun, tofu, maso Robbi, tempeh). Doporučuji zpestřit jídelníček malým množstvím semínek (např. lněná, slunečnicová, dýňová, sezamová, apod.) a ořechů. Omáčky se nepodávají, polévky se podávají pouze nepříliš tučné a jako samostatný pokrm. V redukční dietě stejně tak i v se používají všechny kuchyňské úpravy kromě smažení a fritování. Doporučuji všechny nápoje, ve kterých není obsažen cukr. Důležité je nezapomínat na pitný režim (1,5-2 l tekutin denně) a pohybový režim. Pohybový režim je nezbytnou součástí redukční diety (např. plavání, aerobik, cyklistika, apod.). Důležitá je chůze, zejména rychlá chůze, chůze do schodů, do kopce a pravidelné cvičení 15–20 minut denně. Doporučuji Vám zařadit 1 x týdně odlehčovací ovocno-zeleninový den. Znamená to konzumaci pouze ovoce a zeleniny (syrové, vařené, vařené v páře, dušené bez použití tuku, ovocné, zeleninové saláty, kompoty bez cukru). Kromě ovoce, zeleniny se používá šťáva z citrusových plodů. Nápoje: stolní vody bez příchuti, hořký čaj. Odlehčovací dny slouží k detoxikaci organismu a k tomu, aby si organismus nezvykl na snížené množství energie a v důsledku toho nedošlo ke zpomalení metabolismu. K detoxikaci organismu slouží dostatek vhodných tekutin (cca 2 l denně), hojná konzumace zeleniny, ovoce (brání překyselení organismu). Překyselení organismu se projevuje mimo jiné únavou a ztěžuje redukci tělesné hmotnosti. Příklad dietního jídelníčku u 90 denní rozlišovací diety. Snídaně: Zelený čaj. Sójový rohlík. Lučina. Rajče. Přesnídávka: Broskev. Dietní oběd: Pečené kuře s česnekem a jablky. Brambory s celerovou natí. Jablečný kompot. Sv.: Ředkvičkový salát s nízkotučnou zakysanou smetanou a snítky bazalky. Dietní večeře: Salát z fazolí s cibulí, rajčaty, paprikou a bílým jogurtem. Nápoje: Zelený čaj, Aquilla. Příklad jídelníček na odlehčovací den. Snídaně: Ovocný salát (jablka, švestky, hrušky). Přesnídávka: Banán. Oběd: Dušená mrkev s hráškem. Svačina: Mrkvový salát s jablky. Večeře: Míchaný salát (čínské zelí, rajče, paprika). Nápoj: bílý neslazený čaj, zelený neslazený čaj, Dobrá voda bez příchuti. Děkuji za Váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 4.11.2012Mohlo by Vás zajímat: