Dotaz
Dobrý den, měla bych dotaz ke své nadváze (na hraně s obezitou). Měřím 170 cm, Váha 84 kg, věk 23, a mám vážné problémy s koleny, 4 operace (spadla jsem dvakrát za sebou, a na obou kolenech jsem měla operaci a následnou další opravnou operaci), a v pravém koleni mám artrozu 3 stupne. Můj ortoped mi nadává že pokud nezhubnu, tak mě již příště na kontrolu ani nepřijme. Chtěla bych ale odbornou radu lékaře, ale mám strach jít za obvodní lékařkou aby se mi třeba nevysmála proč chodím za ní, nebo mi nenabídla nějakou soukromou ordinaci, nemám totiž finance. Nedaří se mi zhubnout, někdy se hodně přejídám, nemám vůli a zároveň mám omezený způsob pohybu, protože mě koleno hodně bolívá, tak se snažím plavat, chodit na velké procházky se psem, ale asi bych potřebovala pro START pořádně "nakopnout" či poradit. Snažím se jíst alespon zdravě, nejím nic tučného, maso vlastně skoro vůbec, hodně ovoce, jogurtů, ale také pečiva a sladkého. vím že nemám vůli, ale už asi stokrát se mi podařilo zhubnout,i deset kilo (ikdyž při mé váze je to jako nic), ale zase jsem to nabrala, potřebovala bych asi režim a dohled. Prosím, budu vděčná za jakoukoliv radu na koho se obrátit, a zda to bude finančně nákladné nebo mi pomůže obvodní lékař, případně co radíte Vy. Díky mockrát
Michaela, Plzeň |
| Odpověd
Dobrý den, při snižování hmotnosti nesmíte hladovět, naopak je potřeba jíst často a menší porce (velmi účinné je servírovat oběd na dezertní talířek). My redukčním dietám zařazujeme většinou i druhou večeři, což znamená např. jen jablko nebo zeleninu popřípadě jinou potravinu, před tím, než půjdou spát. Ani snídaně by se neměla vynechávat. Ze zkušenosti víme, že takový jídelníček mnoho lidí po úspěšném začátku nedodrží, a mírně přibudou na váze. Potom se opět ale k jídelníčku vrátí, a pokračují dále. Správný redukční jídelníček je chutný a pestrý, měli bychom si vybírat jídla ze všech druhů potravin. Vyhýbáme se však potravinám s vyšším obsahem tuku. Je důležité věnovat velkou pozornost nákupu potravin, dívat se na etikety kolik co obsahuje hlavně kJ (kilodžaulů=energie) a tuků. Např. sýry vybíráme tak do 30 % t.v s. Na trhu je spousta mléčných a bílkovinných potravin s velmi nízkým obsahem tuku. Na některých druzích jogurtů je dokonce uváděno 0 % tuku. Nenechte se tím ale zmást, tuk je obsažen téměř všude a my bychom s ním měli stále počítat (je to tzv. skrytý tuk). Proto bychom ze stravy měli úplně vynechat tuk volný, to je ten, který dáváme do pokrmů (chleba + máslo, jíška, polévky, masové šťávy...). Jestli máte možnost si vařit pouze jednu porci pro sebe, tak uděláte dobře. Věnujte velkou pozornost technologické úpravě pokrmů. Používáme vaření, dušení, pečení., vše připravujeme bez tuku. Zeleninu nebo cibuli je opět vhodné opražit nasucho. Jistě sama víte, že takové smažení není moc vhodné pro redukční dietu. Hlavní živiny rozdělujeme na bílkoviny, tuky, sacharidy a přídatné živiny jsou voda, minerály, vitamíny... Je dobré si uvědomit, do jaké skupiny patří např. chleba, rýže, maso, vejce, cukr, brambory atd... Více na www.dietologie.cz Tímto se naučíme, které potraviny jíst více ráno, odpoledne a večer. Tuky a sacharidy jsou látky pro energii, pokud jej nějak nespálíme ukládají se nám do podkožních zásob. Bílkoviny slouží jako stavební materiál pro buňky a tkáně, v těle se neukládají, přebytečné bílkoviny jsou vyloučeny z těla ven. U nás v nemocnici přísně redukční pacienti dostávají: snídaně - plátek chleba (nebo celozrnné pečivo) + nízkotučná bílkovinná potravina + zelenina. Svačina - zelenina nebo ovoce. Oběd - (bez polévky) plátek dušeného(vařeného) masa, zelenina tepelně upravená nebo jako salát + příloha podle diabetických tabulek na 175 g S za den viz www.dietologie.cz. Svačina - ovoce nebo zelenina. Večeře - bílkovinná nízkotučná potravina + zelenina nebo zeleninový nebo jiný salát 2 večeře - ovoce nebo zelenina. Další metodou redukce hmotnosti je zapisovat si vše, co jste přes den snědla. Je to důležité při poznávání stravovacího režimu. Určitě se Vám mnohokrát stalo, že při jiných činnostech jste automaticky nevnímala, co všechno jste snědla, aniž byste si to uvědomila. Například při vaření. Ochutnávání by vydalo mnohokrát za samostatný oběd. Zapisování všeho přispěje k tomu, že nebudete jíst automaticky, ale uvědomíte si, co všechno jste snědla. Během dne budete přesně vědět, co jste již snědla a co si můžete ještě dovolit.
nutriční terapeutka z redakce@dietologie.cz |
|