dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskCizrna na oběd při hubnutí, energetická hodnota
DotazDobrý den, ráda bych zařadila do svého redukčného jídelníčku . Chtěla jsem se zeptat, když si ji dám k obědu, tak jaké zastoupení tam má a jaká je energetická hodnota? Nevím zda mi nahrazuje sacharidy nebo bílkoviny. A jaké množství je vhodné na jednu porci?Daša, MalešiceOdpovědDobrý den, cizrna je výborná potravina. Má charakteristickou chuť připomínající chuť oříšku. Je to luštěnina, která se konzumuje většinou uvařená. Následně se může rozmixovat nebo se může konzumovat celá, ochucená různým kořením. Může se dát do polévky nebo uvařit na způsob jako dušená cizrna s vařeným vejcem a pečivem. Cizrna obsahuje zdraví prospěšnou vlákninu, kvalitní tuky, rostlinné bílkoviny a sacharidy. Obsahuje fosfor, hořčík, zinek a je bohatým zdrojem železa. Při redukční dietě se do jídelníčku může zařazovat, ale je nutné mít na paměti, že je velkým zdrojem sacharidů. Cizrna obsahuje ve 100 g cca 74 g sacharidů, což při redukční dietě znamená, že ji konzumovat můžete, ale málo. Doporučuji jíst cizrnu jako menší přílohu k masu společně se zeleninou, nebo občas dávat do polévky. Množství by mělo být 50–100 g na jednu porci (ve stavu před uvařením). Při redukční dietě se doporučuje max. 150 g sacharidů za den. Pokud si tedy dáte 100 g cizrny, máte polovinu dávky sacharidů za den vypotřebovanou. Cizrna obsahuje bílkoviny, ale v porovnání např. s čočkou, fazolemi nebo sójou obsahuje bílkovin méně.nutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 7.5.2012Mohlo by Vás zajímat: