dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskDieta na hubnutí, zdravé hubnutí
DotazDobrý den, našla jsem na Internetu Vaše stránky, musím přiznat, že se mi hodně líbí.. Ale nyní k mému dotazu... Zhubla jsem díky drastické dietě a nyní bych si svou váhu chtěla udržet, jen nevím jak na to aby nenastal jojo efekt. Přestala jsem jíst veškeré přílohy, mou hlavní složkou dietního jídelníčku je zelenina, k snídani mám obvykle celozrnný chléb se sýrem. Jím pravidelně 5-7x denně, ale vím že přílohy jsou důležitou součástí vyváženého jídelníčku. Můžete mi poradit, jak zařadit opět přílohy aniž bych přibrala...?Anna, HořoviceOdpovědDobrý den, děkujeme za to, že využíváte informací z našich stránek a že se Vám stránky dietologie líbí. Co se týká pomocí drastických a různých módních diet, nejsme příznivci takového způsobu stravování. I přesto, že chcete začít se stravováním podle redukční diety, nemůžeme Vám zaručit, že u Vás nenastane jo-jo efekt. Organismus může začít reagovat tak, že si začne hromadit přijatou energii do zásob a tím si bude ukládat tuky na časy, kdyby nějaká drastická dieta v budoucnu opět nastala. Přílohy a pečivo do svého jídelníčku zařazujte postupně a po malých dávkách. Ze začátku spíše jen jednou denně (buď na dietní oběd nebo na dietní večeři), podle skladby dietního jídla. U zdravého hubnutí bych doporučila 40-50 g rýže (v syrovém stavu). Lépe je vybírat rýži natural, indiánská rýže, červená rýže, rýže Basmati a tak pod. Neloupaná rýže a rýže Natural více zasytí, obsahuje prospěšnou vlákninu. U vláknina na sebe váže tuky, především cholesterol a odvádí jej z těla ven. Brambory v množství 100–150 g. Nejlépe brambory vařené nebo pečené nasucho bez tuku. Těstoviny kupujte kvalitní semolinové, celozrnné nebo sepiové těstoviny. Doporučuji cca 50 g těstovin (v syrovém stavu). Vhodné jsou také noky celozrnné. Další přílohy u zdravého hubnutí můžete použít tarhoňa (60 g v syrovém stavu), bulgur (50 g v syrovém stavu), quinoa (50 g v syrovém stavu) (dají se koupit ve zdravé výživě) a připravíte z nich velmi chutná zdravá jídla s nižším obsahem kJ a hlavně budete mít pestrý jídelníček, jídla Vám nebudou připadat, že jsou pořád stejná. Pečivo jezte raději ráno a v dopoledních hodinách, celozrnné pečivo, tmavé druhy pečiva, cca 50-60 g. Pokračujte nadále ve svém jídelníčku, tak jak ho popisujete. Zásadou je jíst 4-5 x denně, malé porce. Hlavní složkou redukční diety by měla být zelenina, ovoce, netučné mléčné výrobky, libové druhy masa (především ryby i 3 x týdně). Dieta na hubnutí by měla kontrolovat váhu příloh, moučných pokrmů, pečiva. Ke každému jídlu připravujte zeleninové saláty nebo jen syrovou zeleninu. Nutné je zeleninu obměňovat. Není také špatné stanovit si dietní plán. Pokud budete mít zájem, můžete si objednat z naší nabídky dietní jídelníčky s kódem REDUKCE-2, REDUKCE-3, REDUKCE-7 a REDUKCE-8. Formulář pro objednání jídelníčků najdete na stránce s jídelníčky. S pozdravemnutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 5.2.2011Mohlo by Vás zajímat: