dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskDietní jídla, dietní jídelníček, dietní recepty
DotazDobrý den, mám stále větší a větší problém s dietou a jídlem. Měřím 165 cm, má váha je 87 kg :( nevím jakej jídelníček si mám stanovit. Jednou za týden sportuji, jezdím doma na rotopedu takovou hodinku bez přestávky... Poraďte mi prosím se stanovením pořádného jídelníčku, slyšela jsem že jste velmi chválená. Tak sem si řekla ze bych se pokusila Vám ozvat. Ja děkuji předem a těším se na Vasi odpověď. PS: (potřebovala bych spíše, asi myslím nějakou drsnou drastickou dietu, jaká tedy jíst, potřebuji zhubnout do 2–3 týdnů max 10 kg šlo by to??)Veronika, LounyOdpovědDobrý den, po vypočítání Vašeho BMI indexu (body mass index) vyšlo číslo 32, což značí obezitu. Základem zdravého hubnutí je snížit svůj denní energetický příjem potravou a zvýšit výdej energie. Hubnutí by mělo , doporučuje se cca 0,5 kg až 1 kg za týden. Redukční dieta by měla být rozdělena na 5 až 6 denních dávek za den. Strava má být vyvážná, pestrá, chutná, jíst po malých dávkách a častěji za den. Podmínkou je vyloučit z diety sladkosti, cukrovinky, cukr, med, buchty, zmrzliny, bonbóny, tučná jídla, tučná masa, plnotučné výrobky (smetana, šlehačka, plnotučné mléčné výrobky). Základ stravy jsou dietní jídla to by měla tvořit zelenina (v jakékoli úpravě alespoň 2 x denně). Zelenina může být jako teplá příloha k masu, nebo jako syrový zeleninový salát. Dále jezte ovoce všeho druhu (alespoň 2 ks ovoce za den). Vybírejte spíše citrusové plody, jablka. Vyhýbejte se příliš sladkému a přezrálému ovoci (hrušky, švestky, banány...). Jezte dietní libové maso (kuřecí maso, krůtí, rybí maso, vepřová panenka, hovězí zadní, jehněčí...). Uzeniny pouze drůbeží šunku nebo libový drůbeží párek. Ostatní uzeniny nejsou kvůli velkému obsahu tuku vhodné. V redukční dietě je dobré nahrazovat maso různými náhražkami, jako např. sojové maso, tofu, tempeh, šmakoun atd. Tyto zakoupíte v obchodech se zdravou výživou. Dále je vhodné do stravy zařazovat mléčné výrobky. Mléčné výrobky by měly být nízkotučné, bez cukru, sýry do 30 % t.v s. Omezujte ve stravě tuky a tučné pokrmy. Máslo živočišné nepoužívejte, pokud máte ráda na pečivu máslo, občas můžete namazat pečivo rostlinnými tuky (Rama, Flora...). Na přípravu pokrmů používejte rostlinné jednodruhové kvalitní oleje (olivový, slunečnicový...). Jezte celozrnné počivo, tmavý chléb, rýžový pufrovaný chléb, kukuřičný chléb a pod. Toto pečivo obsahuje vlákninu, která Vás zasytí na delší dobu a navíc vláknina na sebe váže některé tuky (cholesterol) a odvádí je z těla ven. Váhu pečiva však ve stravě kontrolujte. Na snídani se doporučuje cca 60–100 g celozrnného pečiva (záleží na složení celkové snídaně). Dále můžete jíst přílohy - brambory, rýže celozrnná natural, těstoviny, těstoviny celozrnné, bulgur, tarhoňa, celozrnné noky... Váha příloh se také musí kontrolovat, protože přílohy patří do skupiny sacharidů. Pokud přijaté sacharidy nespálíte v dostatečném množství, tak se Vám začnou ukládat v podobě rezervních zásob. To vše vede k nadměrnému přibírání a k obezitě. Množství rýže nebo těstovin v jídelníčku se za den pohybuje cca 50 - 70 g (ve stavu před uvařením). Brambor cca. 150 g (ve stavu po uvaření). Sportovní aktivitu bych doporučovala každý den alespoň 20 - 30 minut (jízda na rotopedu). Vhodná je návštěva různých skupinových cvičení (kalanetika, pilates, cvičení na velkých balónech, cviky na stehna, zumba a jiné tance). Přirozená a velmi vhodná je chůze, chůze do schodů. Příklad dietních jídel, jídelníček pro redukční dietu: Snídaně: 60 g pečivo celozrnné, 50 g sýr plátkový do 30 % t. v s., 80 g rajčata; Svačina: 150 g jablko Oběd: 150 g pstruh pečený, 100 g brambory vařené, 150 g mrkev dušená; Svačina: 125 g jogurt ovocný light, 60 g kukuřičný chléb; Dietní večeře: 100 g kuřecí prsa pečená, zeleninový salát (rajčata, paprika, salát ledový, kopr steril); Druhá dietní večeře: 100 g mandarinka. Můžete také vyzkoušet naše recepty dietních jídel nebo pokud budete mít zájem, můžete si objednat z našeho webu dietologie.cz jídelníčky pro redukční dietu. Jídelníčky mají kód REDUKCE-2, REDUKCE-3, REDUKCE-7, a REDUKCE-8. Objednávkový formulář najdete na stránce s jídelníčky S pozdravemnutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 28.2.2011Mohlo by Vás zajímat: