Dotaz
Dobrý večer, mám velký problém. To že trpím nadváhou vím a ráda bych s tím něco udělala. Zkoušela jsem vše možné ale u ničeho jsem nevydržela dlouho. To mě naštvalo a teď už je to hrozné. Je mi 16 let a při výšce kolem 170 cm mám 80 kg. Vím že je to hrozně a na mém těle se to projevuje. Mám přítele a ten mi sice říká že vypadám dobře, ale vím že dobré to není. Ráda bych Vás poprosila o pomoc. Kdy a jak jíst. A co dělat aby šli kila dolu a příklad jak by měla vypadat snídaně dietní oběd a dietní večeře. Za odpověď velmi děkuji a moc si vážím vaší pomoci.
Lenka, Rýmařov |
| Odpověd
Dobrý den, po vypočítání Vašeho BMI (body mass indexu) vyšlo číslo 28, což značí nadváhu. Jste však ve věku, kdy se organismus nadále vyvíjí a proto bych Vám určitě nedoporučila žádnou drastickou dietu či přísnou redukční dietu. Stačí se jen naučit správně stravovat, omezovat sacharidové potraviny (pečivo, přílohy...), vyloučit ze stravy sladkosti, cukrovinky, buchty a jídla z rychlého občerstvení (hamburgery, párky, smažené pokrmy, hranolky, křupky...). Pokrmy nemají být příliš slané ani pikantní (povzbuzují chuť k jídlu). Strava má být pestrá, vyvážená (poměr bílkoviny: tuky: sacharidy = 20:30:50), pravidelná. Jídlo se rozděluje na menší porce, jí se častěji. Má se jíst v klidu, pomalu, řádně kousat. Nejíst při televizi nebo bezmyšlenkovitě. Doporučuji také metodu zapisování, kdy si píšete během celého dne, co jste snědla a na konci dne nebo týdne vyhodnotíte Váš stravovací režim na kterém pak postavíte dietní plán. Maso je dobré konzumovat pouze libové (kuřecí, králičí, hovězí zadní, ryby - mořské i sladkovodní) ryby byste měla jíst jednou až dvakrát týdně v dietní úpravě (dušené, pečené) a jsou velmi vhodné na dietní oběd. Příklad jiného dietního obědu: 150 g zapečená brokolice se sýrem, 100 g vařené brambory, 150 g salát rajský nebo 200 g králík pečený na divokém koření, 70 g bulgur dušený, 150 g salát okurkový. Uzeniny nekonzumujte často, doporučuji pouze dušenou šunku, drůbeží šunku, Mléko a mléčné výrobky se konzumují pouze se sníženým obsahem tuku (sýry do 30 % tuku v sušině). Z tuků doporučuji pouze kvalitní jednodruhové oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, apod.), rostlinné roztíratelné oleje (např. Flora, Rama). Vybírejte výrobky z celozrnné mouky, do pokrmů dávejte celozrnnou mouku. Vhodnými sacharidovými potravinami jsou rýže natural, celozrnné těstoviny a noky, pohanka, jáhly, špaldu, proso, bulgur, tarhoňa, brambory, luštěniny. Nezapomínejte na ovoce a zeleninu v jakékoli úpravě. Zeleniny a ovoce by mělo být 5 dávek denně (1 dávka je např 1 ks jablko nebo miska zeleninového salátu). Dietní večeři bych doporučovala lehčí spíše zeleninová jídla nebo bílkovinová, vhodné jsou studené večeře nebo saláty. Dietní večeře by neměla být podobná jako dietní oběd, klidně nám stačí jen ovoce nebo zelenina. Příklad dietní večeře u redukční diety: libové dušené maso s teplou míchanou zeleninou. Nebo pečený pangasius a salát ledový s paprikou. Doporučuji všechny nápoje, ve kterých není obsažen cukr. Důležité je nezapomínat na pohybový a pitný režim (1,5 - 2 l tekutin denně). Doporučuji cvičit min. 3x týdně 45 minut (např. sklapovačky, "nůžky", "jízda na kole" dřepy, leh-sed) (zformuje se postava - břišní svaly se zpevní). Rovněž doporučuji denně minimálně 1 hodinu svižné chůze, výborná je chůze do schodů, do kopce, rovněž výborný je jogging, cyklistika, plavání, turistika, atletika nebo jiný sport. Pokud máte zájem, můžete si objednat naše dietní jídelníčky s kódem REDUKCE-2, REDUKCE-3, REDUKCE-7 a REDUKCE-8. S pozdravem
nutriční terapeutka redakce dietologie.cz |
|