Dotaz
Dobrý den, prosím Vás o radu. Jako malé dítě jsem byla obézní až do 17 let (v 17 letech 90 kg při 168 cm!!!). V dospělosti jsem zhubla na 56 kg a časem ještě 4 kg přibrala. Na váze 60 kg jsem se držela dva roky, než jsem otěhotněla. V těhotenství jsem nabrala 30 kg a 23 mi zůstalo. Nyní tedy 83–85 kg (již 2 roky). Zkoušela jsem mnou osvědčené jídelníčky, dělenou stravu, také zdravou výživu, doplňky stravy, vše spolu s pohybem. Dolů jsem dostala maximálně 3 kg. Byla jsem u obvodní lékařky, ale řekla mi, že mi na žádného dietologa doporučení nedá, že je to zbytečné vyhazování peněz a že mám méně jíst a více cvičit. Prosím poraďte mi! Kde dělám chybu, jaké dietní potraviny by jste mi doporučila? Trpěla jsem diabetes v těhotenství a proto mám z nadváhy strach. Vřele Vám děkuji za odpověď a Váš čas.
Pavla, Litoměřice |
| Odpověd
Vážená paní, jednou z příčin při redukci tělesné hmotnosti může být zvýšená konzumace kuchyňské soli. Sůl váže vodu v těle a ztěžuje redukci tělesné hmotnosti. Hodně potravin obsahuje dostatek soli (např. pečivo, chléb, šunka, sýry (např. Eidam 30%), aj). Je třeba omezit přisolování pokrmů. Další možnou příčinou může být překyselení organismu, které rovněž brání redukci tělesné hmotnosti. Většina potravin je kyselinotvorných (např. cukr, tuky, obiloviny, luštěniny, brambory, maso), některé potraviny lze omezit (maso, tuky ale ne příliš, strava musí být vyvážená, jinak dojde k poškození organismu), cukr (místo bílého řepného cukru používat hnědý cukr, třtinový cukr, med, ale v omezené míře). Některé dietní potraviny jsou zásadotvorné (ovoce, zelenina, mořské řasy), ty je třeba konzumovat ve větší míře. Dietní potraviny jako mléko a mléčné výrobky mají obojí účinek – kyselinotvorný i zásadotvorný (dle potřeb organismu). Není třeba konzumovat maso denně, ideální je konzumovat ryby, bílé maso (krůta, kuře, králík) a náhrady masa (např. sójové maso, robi, seitan, klaso, šmakoun). Hovězímu a vepřovému masu se vyhýbat, konzumovat je pouze občas. Libové hovězí a vepřové maso obsahuje více tuku než bílé maso a málo tučné ryby, a kromě toho výrazně okyselují organismus. Bílkoviny, vitamín B12, zinek, železo obsahuje též bílé maso a ryby. Doporučuji konzumaci různých druhů ořechů, semínek, mandlí (kromě tuku obsahují hodně vitamínů i minerálů), ale kvůli většímu množství tuku nejsou vhodnými dietními potravinami proto je doporučuji nekonzumovat ve větším množství. Redukci tělesné hmotnosti prospívá detoxikace organismu. Spočívá v hojné konzumaci vlákniny (ovoce, zelenina), v omezené konzumaci kuchyňské soli, v zabránění překyselení organismu (hodně tekutin, ne káva, slazené tekutiny typu Cola), hodně ovoce, zeleniny, ale i mléka a mléčných výrobků s nižším obsahem tuků), omezení cukrů, tuků a zařazení odlehčovacího ovocno-zeleninového dne 1x týdně. Odlehčovací den slouží k tomu, aby si organismus nezvykl na snížený příjem energie a nedošlo ke zpomalení metabolizmu. Dostatečný pohybový režim je samozřejmostí. Příklad dietních potravin na odlehčovací den; Snídaně: Ovocný salát (hruška, banán). Hořký horký čaj. Přesnídávka: Ananas. Oběd: Dušená mrkev a hrášek. Svačina: Grapefruit. Večeře: Pečené jablko. Nápoje: hořký čaj, Mattoni bez příchuti. V zimních měsících je vhodné zařadit do jídelníčku nízkotučné polévky (zeleninové, zeleninové vývary zahuštěné bramborami, zeleninou), které člověka zahřejí. Je třeba si uvědomit, že polévky, tepelně upravená jídla, teplé nápoje mají ohřívací účinek, syrové ovoce, zelenina, zejména s větším množstvím vody mají ochlazující účinek. Z tohoto důvodu doporučuji syrové ovoce, zeleninu konzumovat s obilninami nebo s horkým hořkým čajem nebo tepelně upravené (např. zelenina dušená v páře, kompoty, zeleninové polévky). Doporučuji zpestřit Váš jídelníček různými bylinkami a bylinkovým kořením (např. bazalka, bobkový list, skořice, kopr, petrželová nať, celerová nať, pažitka, oregano, tymián, aj.). Jako koření lze též použít zázvor a česnek. V případě Vašeho zájmu si lze objednat jídelníček s kódem REDUKCE-2, REDUKCE-3, REDUKCE-7 nebo REDUKCE-8. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|