Dotaz
Dobrý den. Obracím se na Vás s velkou prosbou. Je mi 38 let, měřím 153 cm, současná váha 52 kg. Od března 2009 jsem držela dietu a zhubla 13 kg. Samozřejmě jsem zařadila i aerobní činnost a posilování. Nyní jsem se pomalu dostala do fáze, kdy bych chtěla hubnutí zastavit. Mé hodnoty, které jsem dodržovala byly 150-160 g sacharidů, 80 g bílkovin a 20 g tuků. V hodnotách není započítán 1 kus ovoce denně po sportovní aktivitě a zelenina jako jsou rajčata, papriky, okurky. Takže po započítání by se hodnoty minimálně o 30 sacharidů zvedly. Jím 7x denně. Ráno převaha sacharidů, večer převaha bílkovin. Pitný režim dodržuji. Teď nevím, jak pokračovat dál. Dle mého názoru by bylo třeba pomalu přidávat sacharidy, abych se dostala někam na udržovací hranici a tělo si pomalu zvykalo na novou váhu a nový příjem energie. Jenže vlastně netuším, jaké jsou pro mě ty správné hodnoty, jakou rychlostí navyšovat, jak dlouho. Nechtěla bych, aby nastal jo-jo efekt, ale opravdu nevím, co s tím. Za každou radu budu vděčná. Moc děkuji.
Jitka, Boskovice |
| Odpověd
Vážená paní, aby při redukci tělesné hmotnosti nedocházelo k jo-jo efektu, je třeba změnit stravovací návyky natrvalo, již se nevracet ke starým návykům, které zapříčinily nárůst tělesné hmotnosti. Váš denní příjem bílkovin (80 g) je optimální. Ale Váš denní příjem tuků je velmi nízký (20 g). Takový velmi nízký příjem tuků je možný dodržovat pouze krátkodobě, jinak je velké riziko podvýživy. Lidský organismus se neobejde bez tuků. Tuky slouží nejen jako zásobní zdroj energie, ale mají i jiné důležité funkce (např. Tuky jsou potřebné pro různé biochemické reakce organizmu, vitamíny A,D,E,K se vstřebávají v tucích, tuky rovněž hrají důležitou roli při termoregulaci organismu). Tuky by měly tvořit 25-30% z celkového příjmu energie. Doporučuji postupně navyšovat denní příjem tuků na 60 g denně, týdně navýšit o 10 g tuků. Váš denní příjem sacharidů je lepší, ale stále je nízký, doporučuji navýšit příjem sacharidů na 250-270 g denně, týdně navyšovat o 20 g. Doporučuji upřednostňovat brambory, obiloviny, výrobky z celozrnných obilovin, vlákninu (ovoce, zelenina, luštěniny). Prevence k zabránění jojo efektu je zařazovat do Vašeho jídelníčku ryby, mohou být i tučné ((obsahují cenné látky pro organismus) 1-2x týdně), mléko a mléčné výrobky, zakysané mléčné výrobky, libové maso. Je vhodné zpestřit jídelníček různými semínky (např.sezamová semínka, slunečnicová semínka, lněná semínka) a oříšky (např. vlašské ořechy). Váš pohybový režim je dostatečný. Doporučuji setrvávat v dodržování pitného režimu. Děkuji a těším se na Vaše další dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|