dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskMléčná jednodenní dieta
DotazDobrý den, ráda bych si trochu pročistila organismus, ale ovocno-zeleninová dieta je pro mě z chuťového hlediska nepřijatelná. Slyšela jsem, ze je možné držet jeden den v tydnu (případně v měsici) místo ovocno–zeleninové diety mléčnou dietu. Bohužel jsem nikde nenašla žádný popis toho, co můžu a co nemůžu a taky, zda je možné jíst nenizkotučné mléčne pokrmy (tj. tuk cca 1,5–3 %). Nizkotučné jogurty a tvarohy jsou po většine plné chemických náhrad a to se mi vůbec nechce jíst. Můžeme mi prosím poradiť, zda jednodenni mléčna dieta bude mít podobný efekt jako zeleninová a zhruba které výrobky smím ten den konzumovat? Děkuji a přeji pěkný den.Petra, KostelecOdpovědVážená paní, podstatou pročištění (detoxikace) organismu je zbavení organismu jedovatých látek. Jedná se o nepřetržitý proces. Pouhé jednodenní pročištění těla (1 x týdně nebo dokonce 1 x měsíčně) nestačí. V těle též dochází nepřetržitě ke vzniku jedovatých látek při metabolických (tj. biochemických) reakcích a tím k jeho okyselování. Metoda detoxikace těla spočívá v: konzumaci zásadotvorných potravin, dostatečného denního příjem vhodných tekutin, dostatku pohybu (pozor na nadměrnou svalovou zátěž, jejímž následkem je nadbytek kyseliny mléčné), správného způsobu dýchání, správná péči o tělo, dostatku spánku a odpočinku, správné relaxaci, konzumaci rostlin podporujících detoxikaci organismu. Zásadotvorné potraviny jsou zejména zelenina, ovoce, některé druhy koření (např. kmín, kopr, bobkový list, majoránka), některé rostliny (např. cibule, česnek, aloe vera). Mléko je výživná potravina, lze ho sice konzumovat, ale pro jednodenní pročištění a odlehčení organismu není vhodné. Jednodenní ovocno-zeleninová dieta má za cíl též odlehčit trávicímu traktu. V případě, že si představujete pod pojmem ovocno-zeleninová dieta celodenní konzumaci pouze syrové zeleniny a syrového ovoce, plně chápu, že je pro Vás tato forma jednodenní stravy chuťově nepřijatelná. Zelenina i ovoce může být tepelně upravené, např. pečená jablka. Zeleninu lze vařit nebo dusit. Lze též použít sůl, ocet, šťávu z citronu, pomeranče, limetky, ocet, koření, bylinky. Tuky se sice nepoužívají (působí kyselinotvorně), ale je-li pro Vás zelenina bez tuku nepoživatelná, lze do zeleniny před podáváním přidat několik kapek olivového oleje. Je třeba dbát na dostatečný příjem vhodných tekutin. Mezi vhodné tekutiny patří slabý hořký černý čaj, zelený čaj, bílý čaj, bylinné čaje, hořký ovocný čaj, stolní neperlivé vody bez příchuti, minerální vody bez příchuti, pitná voda, pramenitá voda, voda s jedlou sodou. Dostatek tekutin znamená minimálně 2 l tekutin denně, při pobytu v přetopené místnosti nebo v horkém prostředí, při zvýšené fyzické námaze (např. při sportovním výkonu) je potřeba tekutin vyšší. Pohyb je důležitou součástí detoxikace. Při pohybu dochází ke zvýšení dechové frekvence a urychlí se vylučování oxidu uhličitého z těla. Pohyb musí být dostatečný, tj. ani nedostatečný ani nadměrný. Při dostatečném pohybu dochází k detoxikaci organismu, posilování svalstva a podněcování duševních schopností a tím většího sebevědomí, ke vzniku lepší postavy i lepší nálady (díky vylučování endorfinů) a též k větší výkonnosti fyzické i duševní. Následkem nedostatku pohybu je obezita, únava, zdravotní potíže, fyzické i duševní (např. deprese). Pohyb je volen dle zdravotního stavu a fyzické kondice jednotlivce. Při nadměrné pohybové aktivitě, tj. nadměrné svalové činnosti dochází ke vzniku nadměrného množství kyseliny mléčné, která je pro organismus toxická, a která musí být neutralizována minerálními látkami. Důležitý je též správný způsob dýchání, tj. hluboké dýchání. Hluboké dýchání vede ke snížení koncentrace oxidu uhličitého v krvi a následně k vzestupu pH. Důležitý je pohyb, zejména venku, dochází k okysličení organismu, tělo potřebuje dostatek kyslíku. Správná péče o tělo spočívá v používání zásaditých prostředků, zásaditých tělových krémů, mlék, deodorantů. Důležitý je dostatek spánku, odpočinku i správná relaxace (např. relaxační cvičení, muzikoterapie, aromaterapie, zájmová činnost, setkání s přáteli, apod.). I některé rostliny jsou dobrými pomocníky v detoxikaci těla, např. česnek, papája, ananas, aloe vera, Echinacea. Detoxikaci organismu je třeba provádět průběžně, nestačí pouze 1 x za týden nebo dokonce za měsíc jíst konzumovat jeden den pouze zeleninu a ovoce a další dny nedbat o detoxikaci těla. Většina potravin je kyselinotvorných a též většina vnějšího prostředí je kyselinotvorná, rovněž negativní emoce, např. stres, starost, strach, smutek, hněv, jsou kyselinotvorné. Je třeba denně konzumovat dostatek zásadotvorných potravin, tj. zeleniny i ovoce. Nadbytek ovoce není doporučován, ovoce obsahuje sacharidy a jeho nadměrná denní konzumace (např. 1 kg hroznového vína, 1kg hrušek) vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Kyselinotvornost nebo zásadotvornost je stav, který způsobují potraviny v organismu poté, co byly stráveny. Kyselinotvorných potravin je většina, tyto potraviny obsahují důležité látky pro náš organismus, nelze je ze stravy vynechat, ale je třeba je nekonzumovat v nadbytečném množství a je třeba je též neutralizovat. Řešením překyselení organismu je konzumace zásadotvorných potravin a dodržování ostatních zásad detoxikace organismu. Mezi kyselinotvorné potraviny patří např. vejce, maso, ryby, sýry, většina obilnin, cukr, luštěniny, tuk, černá káva, alkohol. Zásadotvorné potraviny jsou hlavně zelenina, ovoce, některé druhy koření (např. kmín, kopr, bobkový list, majoránka), některé rostliny (např. cibule, česnek, aloe vera). Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 27.11.2011Mohlo by Vás zajímat: