Dotaz
Dobrý den, měl bych na Vás takovou prosbu, která se týká ne mě ale mojí manželky. Manželka má 45 roků, má problémy s váhou už od dětství (měří 165 a váží 80 kg). Během 10 ti let držela spoustu diet (dělená stravy, tukožroutská polévka, dieta podle krevních skupin...). Někdy se jí podařilo zhubnout i 5 kg za 30 dní, někdy jednom 2 kg za 30 dní a někdy nezhubla nic. Chtěla by zhodit tak na 68-70 kg a váhu si držet, ale pořád se jí to nedaří. Teď drží mléčnou dietu. Chtěl jsem se zeptat, v čem vlastně mléčná dieta spočívá a jestli to má nějaký význam a zda jsou potvrzeny výsledky, že někdo u této diety zhubne a již nepřibere. Manželka pracuje ve firmě, kde má pohyb (nesedí u počítače). O víkendu jezdíme na kole a někdy si zajde na plavání a do sauny. Děkuji za odpověď
Vladislav, Benešov |
| Odpověd
Vážený pane, mléčná dieta (rajko dolečka) spočívá ve výhradné konzumaci mléka, případně mléčných výrobků. Jedná se o jednu z forem jednostranných diet. Při dodržování jednostranných diet nedostává organismus dostatek některých potřebných látek, tj. některých živin, vitamínů, minerálů, dochází k podvýživě a následným zdravotním komplikacím. Cílem redukční diety je trvalá změna stravovacích návyků. V případě, že změna stravovacích návyků trvá pouze po dobu držení redukční diety a po snížení tělesné hmotnosti dojde opět k návratu k dřívějším stravovacím návykům, které vedly k obezitě, dojde k jojo efektu. Věřím, že při dodržování mléčné diety dochází ke snížení tělesné hmotnosti, ale už nevěřím, že mléčná dieta vede dotyčného ke změně stravovacích návyků. Lidský organismus potřebuje pestrou, vyváženou stravu, dlouhodobá konzumace jednostranné stravy ho poškozuje. Je-li příjem energie nižší než výdej, organismus spotřebovává jako energii zásobní tuk a tím dochází ke snižování tělesné hmotnosti. Základem redukční diety (nikoliv mléčné diety) k dosažení optimální váhy je omezení tuků, sacharidů, konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, luštěniny). Cukr, med se nepoužívá, nahrazuje se nízkokalorickými náhradními sladidly (např. Aspartam, Acesulfam). Pokrmy nemají být příliš slané ani pikantní (povzbuzují chuť k jídlu). Strava má být pestrá, vyvážená (poměr bílkoviny: tuky: sacharidy = 20:30:50), pravidelná. Jídlo se rozděluje na menší porce, jí se častěji. Má se jíst v klidu, pomalu, řádně kousat. Nejíst při televizi nebo bezmyšlenkovitě a dodržovat zásady redukční diety. Doporučuji Vám zapisovat si, co jste snědl, kdy, jaký druh jídla, množství (zpočátku vážit, později stačí cca 2x měsíčně kontrolně zvážit) a příležitost (stres, nuda, televize, apod.). Důležité je nezapomínat na pitný režim (1,5–2 l tekutin denně). Pohybová aktivita je nezbytnou součástí redukční diety, Vaše manželka činí správně, že nezapomíná na pohybový režim. Vhodné jsou též cviky na zpevnění břišních svalů (např. sklapovačky, "nůžky", "jízda na kole" dřepy, leh-sed). Doporučuji Vaší manželce zařadit 1x týdně odlehčovací ovocnozeleninový den. Odlehčovací dny slouží k detoxikaci organismu a k tomu, aby si organismus nezvykl na snížené množství energie a v důsledku toho nedošlo ke zpomalení metabolismu. Děkuji za Váš dotaz o mléčné drastické dietě a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|