dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskMám nadváhu, jak správně hubnout?
DotazProsím Vás o radu. Mám nadváhu a nevím jak správně hubnout. Zkoušela jsem to už několikrát a bez úspěchu. Jsem z Duchcova (Ústecký kraj) potřebuji odborné vedení profesionála. DěkujiKatka L., DuchcovOdpovědZde mohu nabídnou jen několik rad na zdravý způsob stravování. Správný jídelníček je chutný a pestrý, měli bychom si vybírat jídla ze všech druhů potravin. Vyhýbáme se však potravinám s vyšším obsahem tuku. Je důležité věnovat velkou pozornost nákupu potravin, dívat se na etikety kolik co obsahuje hlavně kJ (kilodžaulů = energie) a tuků. Např. sýry vybíráme tak do 30 % t.v s. Na trhu je spousta mléčných a bílkovinných potravin s velmi nízkým obsahem tuku. Na některých druzích jogurtů je dokonce uváděno 0 % tuku. Nenechte se tím ale zmást, tuk je obsažen téměř všude a my bychom s ním měli stále počítat (je to tzv. skrytý tuk). Proto bychom ze stravy měli úplně vynechat tuk volný, to je ten, který dáváme do pokrmů (chleba + máslo, jíška, polévky, masové šťávy...). Jestli máte možnost si vařit pouze jednu porci pro sebe, tak uděláte dobře. Věnujte velkou pozornost technologické úpravě pokrmů. Používáme vaření, dušení, pečení., vše připravujeme bez tuku. Zeleninu nebo cibuli je vhodné opražit nasucho. Jistě sama víte, že takové smažení není moc vhodné pro redukční dietu. Hlavní živiny rozdělujeme na bílkoviny, tuky, sacharidy a přídatné živiny jsou voda, minerály, vitamíny... Je dobré si uvědomit, do jaké skupiny patří např. chleba, rýže, maso, vejce, cukr, brambory atd... Více na www.dietologie.cz Tímto se naučíte, které potraviny jíst více ráno, odpoledne a večer. Tuky a sacharidy jsou látky pro energii, pokud jej nějak nespálíme ukládají se nám do podkožních zásob. Bílkoviny slouží jako stavební materiál pro buňky a tkáně, v těle se neukládají, přebytečné bílkoviny jsou vyloučeny z těla ven. Další účinnou metodou při které zjišťujeme co jsme snědli je zapisovat si vše, co jste přes den snědla. Je to důležité při poznávání stravovacího režimu. Určitě se Vám mnohokrát stalo, že při jiných činnostech jste automaticky nevnímala, co všechno jste snědla, aniž byste si to uvědomila. Například při vaření. Ochutnávání by vydalo mnohokrát za samostatný oběd. Zapisování všeho přispěje k tomu, že nebudete jíst automaticky, ale uvědomíte si, co všechno jste snědla. Během dne budete přesně vědět, co si můžete ještě dovolit. Ilustrativní příklad dietního jídelníčku.redakce serveru dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 3.11.2008Mohlo by Vás zajímat: