Dotaz
Vážení, je mi 34 let a během posledních 4 let se mi podařilo přibrat 10 kg nad moji běžnou váhu. Bylo to způsobeno hlavně nepravidelnou stravou a také tím, že mám trochu problémy s překyselením žaludku a těžko se mi dodržuje režim, na který jsem byla dříve zvyklá. Tmavé pečivo, ovoce zelenina a podobně mi dělají teď větší problémy a nejsem schopna stanovit přiměřeně vhodný stravovací režim. Nenašla jsem ani dietologickou poradnu, kde bych se mohla poradit. V loňském roce jsem zhubla asi 10 kg, ale necelou polovinu jsem opět přibrala. Nyní vážím 69 kg a mám 165 cm. Nemám žádné vážnější zdravotní problémy, kromě té kyselosti žadludku ale plánuji ještě za několik měsíců těhotenství a nerada bych, aby mi zůstalo ještě pár kilo navíc. Přesto že mám sedavý způsob zaměstnání, pravidelně sportuji a snažím se tvarovat postavu. Plavu, jezdím na kole, pěstuji turistiku, lyžuji, doma jezdím na rotopedu – pravidelně 3x týdně 10 km. Pokud mi můžete poradit vy, nebo mi doporučit na koho se mám obrátit, budu moc ráda.
Linda, Olomouc |
| Odpověd
Při snižování hmotnosti nesmíte hladovět, naopak je potřeba jíst často a menší porce (velmi účinné je servírovat oběd na dezertní talířek). Při redukčních dietách je dobré zařazovat většinou i druhou večeři, což znamená např. jen jablko nebo zeleninu popřípadě jinou potravinu, před tím, než půjdete spát. Správný redukční jídelníček je chutný a pestrý, měli bychom si vybírat jídla ze všech druhů potravin. Vyhýbáme se však potravinám s vyšším obsahem tuku. Je důležité věnovat velkou pozornost nákupu potravin, dívat se na etikety kolik co obsahuje hlavně kJ (kilodžaulů = energie) a tuků. Např. sýry vybíráme tak do 30 % t.v s. Na trhu je spousta mléčných a bílkovinných potravin s velmi nízkým obsahem tuku. Na některých druzích jogurtů je dokonce uváděno 0 % tuku. Nenechte se tím ale zmást, tuk je obsažen téměř všude a my bychom s ním měli stále počítat (je to tzv. skrytý tuk). Proto bychom ze stravy měli úplně vynechat tuk volný, to je ten, který dáváme do pokrmů (chleba + máslo, jíška, polévky, masové šťávy...). Jestli máte možnost si vařit pouze jednu porci pro sebe, tak uděláte dobře. Věnujte velkou pozornost technologické úpravě pokrmů. Používáme vaření, dušení, pečení., vše připravujeme bez tuku. Zeleninu nebo cibuli je vhodné opražit nasucho. Jistě sama víte, že takové smažení není moc vhodné pro redukční dietu. Hlavní živiny rozdělujeme na bílkoviny, tuky, sacharidy a přídatné živiny jsou voda, minerály, vitamíny... Je dobré si uvědomit, do jaké skupiny patří např. chleba, rýže, maso, vejce, cukr, brambory atd….. Více na http://www.dietologie.cz/. Tímto se naučíte, které potraviny jíst více ráno, odpoledne a večer. Tuky a sacharidy jsou látky pro energii, pokud jej nějak nespálíme ukládají se nám do podkožních zásob. Bílkoviny slouží jako stavební materiál pro buňky a tkáně, v těle se neukládají, přebytečné bílkoviny jsou vyloučeny z těla ven. Příklad rekučního programu, kteří dostávají pacienti v nemocnicích snídaně - plátek chleba (nebo celozrnné pečivo) + nízkotučná bílkovinná potravina + zelenina. svačina - zelenina nebo ovoce oběd - (bez polévky) plátek dušeného (vařeného) masa, zelenina tepelně upravená nebo jako salát + příloha podle diabetických tabulek na 175 g S za den viz http://www.dietologie.cz/ svačina - ovoce nebo zelenina večeře - bílkovinná nízkotučná potravina + zelenina nebo zeleninový nebo jiný salát 2 večeře - ovoce nebo zelenina Další metodou redukce hmotnosti je zapisovat si vše, co jste přes den snědla. Je to důležité při poznávání stravovacího režimu. Určitě se Vám mnohokrát stalo, že při jiných činnostech jste automaticky nevnímala, co všechno jste snědla, aniž byste si to uvědomila. Například při vaření. Ochutnávání by vydalo mnohokrát za samostatný oběd. Zapisování všeho přispěje k tomu, že nebudete jíst automaticky, ale uvědomíte si, co všechno jste snědla. Během dne budete přesně vědět, co jste již snědla a co si můžete ještě dovolit.
redakce serveru dietologie.cz |
|