Dotaz
Dobrý den, Mám takové dilema. Je to asi dva týdny co mě odvezla sanitka s podrážděnou slinivkou. Pochopila jsem, že je to takové varování jelikož jsem docela obézní. Měřím 175 cm a když jsem přišla z nemocnice vážila jsem 120 kg. Začala jsem tedy chudnout. Ale nemůžu nějak skloubit pankreatickou dietu a redukční dietu. Mám pocit, že to co můžu u pankreatické diety nemůžu u redukční diety a naopak. Například celozrnné pečivo, zeleninu. Připadá mi, že nesmím nic. Můžete mi prosím poradit jak na tuto kombinaci stravy? S přáním hezkého dne.
Petra, Písek |
| Odpověd
Vážená paní, doporučuji dodržovat pankreatickou dietu. Podstatou redukční diety je omezení příjmu energie a zvýšení jejího výdeje. V redukční dietě se omezují tuky, zejména živočišné a sacharidy a snižují se porce, jí se méně, ale častěji. Pankreatická dieta omezuje příjem energie, ale při jejím dodržování se nedoporučuje tělesná aktivita. Doporučuji dodržovat pankreatickou dietu, její nedodržování se okamžitě projeví prudkými bolestmi. Neléčená akutní pankreatitida přechází do chronického onemocněnía poškozuje slinivku břišní. Při akutním zánětu pankreatu je třeba postupovat individuálně, dle zdravotního stavu. Jsou 4 stupně pankreatické diety – dle přísnosti. Při přechodu z jednoho stupně na druhý doporučuji maximální opatrnost – nové potraviny se zkouší v malých dávkách, při potížích je nutné se vrátit k původnímu stupni, tj. ke stupni, při kterém nebyly pociťovány potíže, tj. o stupeň níž. Stupně pankreatické diety. První stupeň – při akutním zánětu slinivky nic ústy, absolutní hladovka, žíznivka (pacient je v nemocnici, dostává infuze). Druhý stupeň – čaj s glukózou (glukopurem) po lžičkách (čaj ruský nebo slabý černý), jinak infuze. Příjem stravy ústy začíná šlemovými polévkami (vývar z rýže, vývar z ovesných vloček), postupně se přidávají suchary, jablečné pyré, jablečný kompot, mrkvová šťáva, bramborová kaše s vodou (ne s mlékem). Dále se postupně přidává netučný tvaroh, vařené libové drůbeží maso bez kůže (krůta, kuře), používá se pouze vaření, vaření v páře, dušení bez tuku. Porce masa, mléčných výrobků se podávají ve velmi malých dávkách. Vhodným nápojem je ruský čaj a slabý černý čaj. Třetí stupeň – porce masa, mléčných výrobků jsou větší, přidávají se kompoty (hlavně meruňkový, broskvový, jablečný), další netučné mléčné výrobky, mrkev, petržel. Vaříme, dusíme bez tuku. Nápoje: ruský čaj, slabý černý čaj, stolní vody bez příchuti a oxidu uhličitého. Čtvrtý stupeň – (rekonvalescence) strava má realimentační charakter, přidává se mléko /pouze při snášenlivosti), hovězí zadní maso, libová šunka, netučné ryby, drůbež netučná bez kůže, hlávkový salát, červená řepa, ledový salát, malé množství zeleného hrášku. Nápoje jsou stejné jako u 3. stupně, postupně jako u diety č. 4. Postupně se přechází na dietu č. 4 (dieta s omezením tuků). Doporučuji pouze potraviny obsahující kvalitní bílkoviny (kvalitní libová masa, vaječný žloutek, kvalitní mléko a mléčné výrobky se sníženým obsahem tuků). Při nesnášenlivosti masa doporučuji nahradit maso náhradami masa – šmakoun, robi, klaso. V klidovém období, tj. období, při kterém není akutní zánět slinivky břišní, doporučuji stravu, která má šetřící charakter a ve které jsou zároveň omezeny tuky. Jedná se o dietu s omezením tuků – dieta č. 4. Strava má šetřit trávicí trakt (i pankreas), ze stravy jsou vyloučeny dráždivé látky, nadýmavé potraviny, tučné potraviny, těžko stravitelné potraviny a příliš horké a studené pokrmy. Strava rovněž nemá obsahovat zrníčka, pecičky, slupky, kůrky, šlachy, apod. Strava má být pestrá, vyvážená s dostatkem živin, vlákniny, vitamínů i minerálů. Má být pravidelná, rozdělena do několika menších porcí během dne (snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina, večeře). Strava má být opticky lákavá, doporučuji používat hojně bylinné natě (zvýší chuť k jídlu), nemocný má jíst v upraveném, klidném prostředí, nejlépe společně s ostatními členy rodiny. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|