Dotaz
Dobrý den, před dvěma týdny jsem začala držet přísnou dietu, zhubla jsem něco málo přes 2 kila, jím pravidelně 3x denně malé dávky, většinou celozrné pečivo, vločky, zeleninu, ovoce atd. Zamýšlela jsem takto pokračovat další dva týdny a poté něco málo přidat to zn. začít jíst 5x denně stále po malých dávkách, ale už nedržet tak přísnou dietu. Všichni mě ale straší jo-jo efektem. Mohl,-a byste mi prosím poradit, jak mám pokračovat, abych ještě něco zhubla a poté udržovala váhu? Je mi 16 let a nikdy jsem neměla nadváhu. Předem děkuji za odpověď.
Tereza, Hradec Králové |
| Odpověd
Vážená slečno, každá přísná dieta vede dříve či později k jojo-efektu. Strava při redukční dietě má být častá (5x denně), ale malé porce. Rovněž doporučuji omezit solení, sůl zadržuje v těle vodu a brání redukci tělesné hmotnosti. Uvádím zásady pro redukci tělesné hmotnosti. Základem redukční diety je omezení tuků, sacharidů, konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, luštěniny). Cukr, med se nepoužívá, nahrazuje se nízkokalorickými náhradními sladidly (např. Aspartam, Acesulfam). Pokrmy nemají být příliš slané ani pikantní (povzbuzují chuť k jídlu). Strava má být pestrá, vyvážená (poměr bílkoviny: tuky: sacharidy = 20:30:50), pravidelná. Jídlo se rozděluje na menší porce, jí se častěji. Má se jíst v klidu, pomalu, řádně kousat. Nejíst při televizi nebo bezmyšlenkovitě. Doporučuji Vám zapisovat si, co jste snědla, kdy, jaký druh jídla, množství (zpočátku vážit, později stačí cca 2x měsíčně kontrolně zvážit) a příležitost (stres, nuda, televize, apod.). V redukční dietě se používají všechny kuchyňské úpravy kromě smažení a fritování. Další zásady ohledně úpravy jídelníčku při hubnutí naleznete na stránce zásady redukční diety. V případě Vašeho zájmu si lze objednat redukční jídelníček na našich webových stránkách. Děkuji za Váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|