dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskZávislost na sladkém při hubnutí
DotazDobrý den, chtěla bych se zeptat na radu, ohledně závislosti na sladkém. Už sem si kde co přečetla, ale nevím si rady. Několikrát se mi povedlo přestat, ale poté jsem náporem stresu nebo slabé vůle na rodinných oslavách apod. opět dospěla ke stejnému bodu. Denně jím sladkosti od čokolád přes čokolády až k čokoládám. Bohužel jsem studentkou, takže nemůžu vyhodit všechny čokolády z naší rodiny a mít po starostech. Čokolády u nás vždy byly a vždy budou a nejhorší na tom je, že když není čokoláda, tak mi vystačí i jogurt s Grankem a tyto dvě suroviny jsou u nás opravdu vždy. Vím, že to moje tělo bez sladkého zvládne, protože už to jednou zvládlo a díky tomu také zhublo, ale po roce s hormonální antikoncepcí se mu to povedlo nabrat zpátky a teď se snažím to dostat zpět do normálu. Vím, že to je v hlavě, ale nevím, jak se toho zbavit... Když pár dní sladké nejím a přestanu mít takové to nutkání sníst něco sladkého po každém jídle, tak se cítím skvěle. Nikdy ale nevím, kdy ta chvíle nastane, jak to vydržím, když teď chodím po bytě a hledám čokoládové figurky. Vždy si řeknu, že druhý den už přestanu, ale navečer si opět musím něco dát. Jsem většinou vystresovaná ze školy a unavená, což čokoláda jako takový rychlý zdroj energie a všech těch speciálních látek výborně kumuluje. A pocit klidu a pohody je důležitý, jenže ho nechci navozovat pojídáním čokolád. Existuje nějaký způsob, jak se zbavit závislosti a už do ní nespadnout? Já to opravdu třeba vydržím týden, dva a pak se něco stane a opět po té čokoládě sáhnu... Ze začátku mi ani třeba nechutná a přijde mi moc sladká a nedobrá, ale něco v hlavě mi říká, ať ji sním a pak jede všechno nanovo. Mimo to se snažím jíst zdravě, jelikož se snažím zhubnout ta svá kila navíc, ale s čokoládama to nejde, protože vždycky probudí všechny mé chuťové buňky a ty si se mnou pak dělají co chtějí. Nevím si rady a nevím, jestli existuje nějaká rada, kterou jsem třeba ještě nečetla, ale za pokus mi to stojí. Předem moc děkuji za odpověď, nešťastnice z Moravy.Baja, RakovníkOdpovědVážená studentko, Vaše extrémní mimo jiné může znamenat, že Váš mozek hodně pracuje a potřebuje hodně potravy. Potravou mozku je glukóza. Z Vašeho dotazu vyplývá, že se bez čokolády neobejdete, ale není čokoláda jako čokoláda. Existuje i hořká čokoláda, která je zdravá a která v člověku neprobouzí chutě na sladké, jako to dělají běžné mléčné čokolády, ze kterých jsou vyrobeny např. čokoládové figurky a další čokoládové mlsky. Hořkou čokoládou se rozumí 70% a více procentní hořká čokoláda, nikoli běžná hořká čokoláda např. značky Figaro (i když i ta je lepší než jakákoli mléčná čokoláda nebo dokonce čokoláda na vaření). K hořké čokoládě je vhodné ovoce, mandle a malé množství oříšků (obsahují hodně tuků). Chuť na sladké lze též uspokojovat ovocem (syrové nebo ve formě ovocných salátů s mandlemi, oříšky nebo s malým množstvím zakysané smetany s nižším obsahem tuků) nebo si dát občas do černého čaje malé množství medu (med obsahuje kromě sacharidů kvalitní rostlinné tuky, bílkoviny, vitamíny, minerály). V boji proti závislosti na sladkém je velkým pomocníkem glykemický index. Glykemický index určuje, jak ovlivňuje druh sacharidů, který se nachází v konkrétní přijaté potravině, vzestup hladiny glukózy v krvi i vzestup hladiny inzulínu v krvi. Dle hodnot glykemického indexu (GI) se sacharidové potraviny dělí na potraviny s vysokým glykemickým indexem (GI 75 a více), se středním glykemickým indexem (GI 56-74) a nízkým glykemickým indexem (GI 55 a méně). Po konzumaci potraviny s vysokým glykemickým indexem dojde k prudkému vzestupu hladiny glukózy v krvi a k jejímu následnému rychlému poklesu vlivem okamžitého vyloučení velkého množství inzulínu do krve. Po požití potraviny s nízkým glykemickým indexem dochází k pozvolnému vzestupu hladiny glukózy v krvi a k jejímu pomalému poklesu. V krvi je udržována stálá hladina glukózy, nedochází k výkyvům glykémie (hladiny glukózy v krvi). Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří chřest, rajčata, okurky, paprika, celer, houby, pórek, sója, zelí, všechny druhy hlávkových salátů, avokádo, brokolice, syrová mrkev, špenát, hrášek, ředkvičky, ředkev, česnek, cibule, olivy, ořechy, semínka, citrony, jablka, hrušky, pomeranče, grapefruity, kiwi, broskve, nektarinky, meruňky, mandarinky, třešně, višně, jahody, švestky, maliny, hořká čokoláda, sýry typu žervé, neslazený sójový jogurt, naklíčená čočka. K potravinám se středním glykemickým indexem patří ananas, papája, mango, banány, hroznové víno, celozrnné obiloviny a výrobky z nich kromě pšeničných výrobků, rýže natural, pohanka, ovesné vločky, vařená červená řepa, vařené brambory, kukuřice, žitná mouka, tmavý chléb se semeny, všechny druhy luštěnin, fruktóza. Mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem patří vařená mrkev, bramborová kaše, bílá pšeničná mouka a výrobky z ní, sladká (dušená, vařená kukuřice), sladké obilniny, sušenky, sladkosti, čokoláda kromě tmavé hořké, vodní meloun, cukrový meloun, řepný cukr, glukóza, pivo, tvrdý alkohol, instantní potravinové výrobky (např. instantní kaše, instantní polévky). Potraviny s vysokým glykemickým indexem by měly být konzumovány co nejméně. Hojná konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem bývá jednou z příčin neodolatelné chuti a touhy po sladkém. Hodnotu glykemického indexu lze ovlivnit konzumací vlákniny. Neporušená vláknina (strava s neupravenými zrny) je fyzická obrana proti trávicím enzymům, tím snižuje glykemický index. Ale rozemletá vláknina tuto schopnost nemá, nesnižuje vstřebávání škrobů a tím ani glykemický index. Viskózní vláknina (v luštěninách, ovsu, zelenině, ovoci) zpomaluje průchod potravy trávicím traktem a snižuje účinek trávicích enzymů a tím i glykemický index. Kyselost potravin snižuje glykemický index tím, že zpomaluje trávení sacharidů. Kombinace potravin s nižším glykemickým indexem snižuje glykemický index. Kvůli dodržení pestrosti a vyváženosti stravy nelze konzumovat pouze potraviny s nízkým glykemickým indexem. Doporučuji Vám stravu pestrou, vyváženou (s dostatkem sacharidů, tuků, bílkovin, vitamínů, minerálů, vlákniny), lehce stravitelnou, jíst malé porce, ale často, časté malé porce pomáhají mít chutě na sladké pod kontrolou. Je vhodné upřednostňovat celozrnné obilniny a výrobky z nich (kromě sacharidů obsahují vlákninu, minerály, vitamíny), např. celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny. Doporučuji Vám výrazně omezit, případně vynechat potraviny, které obsahují pouze energii, např. bílý řepný rafinovaný cukr, fruktopur (glukóza = hroznový cukr), bílá mouka obsahují pouze sacharidy. Jsou to potraviny, po kterých rychle stoupne hladina glukózy v krvi a rychle klesne, a po kterých je chuť na sladké. Chuť na sladké vyvolávají a podporují cukrovinky, mléčná čokoláda, bílá čokoláda, sladkosti (např. zákusky). Hodně kalorické jsou všechny slazené limonády, nápoje typu coca-colla, slazené ovocné džusy a všechny slazené nápoje. V případě, že se nemůžete obejít bez oslazených nápojů, lze použít přírodní sladidlo Stevii (Stevia je rostlina, která roste v Jižní Americe a vyrábí se z ní nekalorické náhradní přírodní sladidlo, které lze koupit v prodejnách zdravé výživy. Je třeba nezapomínat na dostatek tekutin tedy na pitný režim, které zavodňují tělo (voda, stolní a minerální vody bez příchuti, slabší neslazené čaje) a dostatek pohybu. Dostatek pohybu nejen vede k redukci, příp. k udržení tělesné hmotnosti, ale též okysličuje tělo i mozek a tím zlepšuje schopnosti intelektu i paměti. Děkuji za Váš dotaz, přeji Vám mnoho úspěchů ve studiu a těším se na Vaše případné dotazy nebo připomínky.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 4.11.2012Mohlo by Vás zajímat: