Dotaz
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jak je to se zadržováním vody v těle. Jak poznám, že mé tělo zadržuje moc vody a jak s tímto problémem naložit. Může také hormonální antikoncepce zadržovat vodu v těle? Je to častá překážka při redukční dietě? Dále bych se Vás chtěla zeptat, jak je to s "alergií střev" na některé potraviny (např. mléko, sója, ...). Je pravda, že po těchto potravinách mohou střeva tzv. "nabobtnat" a břicho je pak nafouklé a velké? Děkuji za odpověď. S pozdravem.
Iva, Varnsdorf |
| Odpověd
Vážená paní, zadržování vody patří mezi časté překážky v redukci tělesné hmotnosti a projevuje se otoky. Příčinou zadržování vody v těle bývá nadměrné solení, hojná konzumace potravin a nápojů obsahujících cukr (sůl i cukr váží v těle na sebe vodu a tím ji zadržují). Další z příčin zadržování vody v těle mohou být některé druhy antikoncepce (doporučuji se o tom poradit s Vaším gynekologem). Častou příčinou překyselení organismu (v překyseleném organismu se spojují minerály s kyselinami a tvoří chemické sloučeniny zvané soli. Soli se potom ukládají v mezibuněčných prostorech a váží na sebe vodu). Velkou chybou je omezení příjmu tekutin a užívání diuretik (léky na odvodnění těla). Obojí způsobuje dehydrataci organismu a s ní spojené zdravotní potíže. Řešením je omezit příjem sodíku (omezit solení) a zvýšit příjem draslíku (draslík pomáhá proti zadržování vody v těle tím, že pomáhá dostat tekutinu z mezibuněčných prostor zpět do buněk. Mezi výborné zdroje draslíku patří banány a meruňky) a ostatních minerálů. Důležitý je též dostatek vápníku. Ženy s nízkým příjmem vápníku mají častěji problémy s ukládáním vody v těle. Proti překyselení organismu pomáhá dostatek zeleniny, zelenina obsahující hodně vody je též výborným prostředkem proti zadržování vody v těle – např. celer, okurka, rajče, špenát, petržel. Neslazený zelený čaj je též vhodným prostředkem proti zadržování vody v těle. Proti překyselení organismu je kromě zeleniny vhodné ovoce a vyšší příjem tekutin zavodňujících tělo. Mezi ně patří: pitná voda, neperlivé stolní vody bez příchuti, minerální vody bez příchuti (je třeba je střídat a nepít je denně, aby nedošlo k předávkování minerály), neslazené čaje (ovocní, slabý černý, zelený, bílý, ruský). Tyto tekutiny působí v těle jako rozpouštědlo škodlivých látek a jako dopravní prostředek, jímž jsou tyto škodliviny vyloučeny z těla ven. Dalšími prostředky jsou hluboké dýchání (plavání, rychlá chůze, aerobní pohyb (aerobik, jogging), dechové a relaxační cvičení, vyhýbání se stresu (stres hodně okyseluje organismus), relaxace, dostatek odpočinku, pobyt v přírodě, zájmová činnost, optimistický pohled na život. Vhodné je též omezit konzumaci kyselinotvorných látek (tyto látky nelze vyloučit, tvoří podstatnou část stravy. Patří mezi ně např. obilniny a výrobky z nich, luštěniny, tuky, maso, ryby, pikantní koření a pochutiny, např. hořčice, kečup, cukr, ale lze je omezit. Doporučuji Vám zpestřit Váš dietní jídelníček různými náhradami masa (šmakoun, seitan, robi, klaso), bylinkami, zelenými natěmi, mandlemi, různými druhy ořechů a semínky. Doporučuji též hojnou konzumaci ovoce a zeleniny a dostatek vhodných tekutin. Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na látky, které jsou neškodné. Alergie je způsobena nesprávnou aktivací protilátek ze skupiny imunoglobulínů E (IgE) vlivem daného alergenu (látka vyvolávající alergickou reakci). Projevy alergie mohou být různé – oční (pálení očí), dýchací (kýchání, senná rýma), kožní, střevní (plynatost, nadýmání – nafouklé břicho, bolesti břicha, průjmy). Existuje též zkřížená alergie, např. kdo má alergii na pyl břízy, má alergii na jablka a jiné peckoviny. Kdo má alergii na pyl pelyňku, má alergii na mrkev nebo celer nebo na obojí. Potravinová intolerance může mít několik příčin: Látky škodlivé pro organismus (např. aflatoxiny). Látky dráždivé pro organismus (např. glutamát, konzervační látky, pikantní koření). Nedostatek nebo chybění některého z enzymů (např. chybí-li enzym laktáza, enzym štěpící laktózu – mléčný cukr), vzniká intolerance mléka, příp. mléčných výrobků. Psychické vlivy. Sója je potravinou, na kterou bývá alergie. Při alergii na sóju je třeba se vyhnout nejen sóje, ale i potravinovým výrobkům, které ji obsahují. Jedná se o sójový olej, sójové mléko, sójové maso, sójové jogurty, glycin (hydrolyzovanou zeleninovou bílkovinu HVP), lecitin, miso, mono-diglycerid, glutamát, natto, tempeh, tofu. Je třeba též číst složení potravin na obalech. Potravina nesmí obsahovat ani nejmenší množství alergenu, tj. látky vyvolávající alergii. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|