Dotaz
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli by jste mohli sestavit i verzy nějakého extra výživného jídelníčku. Podle vašeho BMI meřiče by jsem měl nabrat 14 kg a opravdu bych to potřeboval. Jakkoliv jím hodně, nedaří se mi váhu nabrat. Jídelníček muže být klidně finančně náročnější. Děkuji předem. S pozdravem.
Václav, Brandýs nad Labem |
| Odpověd
Vážený pane, příčinou, proč se Vám nedaří zvýšit tělesnou hmotnost, může být špatná skladba jídla, porucha vstřebávání živin, zvýšená činnost štítné žlázy, nemoci krve, dlouhotrvající stres, genetické dispozice. U velmi štíhlých lidí je velice rychlý metabolismus, spalují hodně energie i bez větší námahy a ve stresových situacích u nich obvykle klesá chuť k jídlu. Cílem extra výživné diety je nejen zvýšení tukových zásob, ale též nárůst svalové hmoty. Strava má být pestrá, pravidelná, rozdělená do šesti denních porcí (snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina, večeře, druhá večeře). Extra výživná dieta neznamená nadbytečnou konzumaci zákusků, čokolád, koblih, majonézy, chipsů, hranolek, tučného masa (např. vepřového boku), sádla, slaniny, sladkých limonád apod., tím sice dojde ke zvýšené tělesné hmotnosti, ale pouze dojde k nárůstu tukových zásob. Tyto potraviny si sice můžete dopřát, ale neměly by tvořit podstatnou část Vašeho jídelníčku. Nárůst tělesné hmotnosti znamená sice navýšení sacharidů i živočišných tuků, tj. navýšení energie, ale také navýšení rostlinných tuků (i ony jsou bohatým zdrojem energie), bílkovin, vlákniny, vitamínů, minerálů. Doporučuji Vám navýšit zejména bílkoviny, ale i sacharidy a tuky. I při extra výživné dietě se konzumuje dostatek ovoce a zeleniny, doporučuji v hojné míře konzumovat hodně sladké druhy ovoce, např. banány, hroznové víno, hrušky, vhodné je o avokádo, není sice sladké, ale obsahuje větší množství kvalitních rostlinných tuků. Doporučuji Vám zpestřit si jídelníček různými druhy ořechů, mandlemi, semínky, mákem. Bílý řepný cukr není zakázán, ale je lépe používat hnědý cukr, med, na rozdíl od bílého řepného cukru kromě sacharidů obsahuje vitamíny, minerály, kvalitní rostlinné tuky. Podstatou extra výživné diety je nejen zvýšit energetický příjem, ale též tělu dodat vitamíny, minerály, vlákninu, ochranné látky, tekutiny. Doporučuji používat různá koření, semínka, ořechy, mandle. I při extra výživné dietě je třeba zachovávat správný poměr tuků, tj. 2/3 rostlinných tuků a 1/3 živočišných tuků z celkového příjmu energie. Snídaně by měla být bohatá, např. pečivo (je vhodné upřednostňovat pečivo z celozrnné mouky (bílá pšeničná mouka obsahuje pouze sacharidy), tuk (máslo, roztíratelné rostlinné tuky), bílkoviny (např. kvalitní uzeniny – tj. uzeniny, které obsahují 90 % a více procent masa, (např. lovecký salám, pravý uherský salám, pršut) + zelenina, různé druhy tvrdých sýrů (mohou být i tučné a pikantní sýry, např. Niva), tvarohové sýry, tj. sýry typu žervé, např. Cottage, Almette + zelenina, různé pomazánky, vařená vejce posypaná zelenou natí, např. pažitkou nebo med (med je velice zdravý, obsahuje kvalitní rostlinné tuky, vitamíny, minerály, ochranné látky (posiluje imunitní systém), různé kvalitní dražší džemy s kousky ovoce. Ke snídani mohou být také pražené ovocné vločky s medem, rozinkami, čerstvým nebo sušeným ovocem a bílým jogurtem, nejlépe jogurtem ve skle nebo jogurtem značky Hollandia, tj. jogurtem, který obsahuje živé kultury, takový jogurt působí příznivě na střevní mikroflóru. Ke snídani si lze dopřát též např. bábovku nebo vánočku a bílou kávu. K dopolední svačině doporučuji různé ovocné saláty s různými druhy ořechů, mandlemi, medem nebo zakysanou smetanou nebo hořkou čokoládo, hnědým cukrem, šlehačkou. Např. banán posypaný strouhanou hořkou čokoládou (75% a více procentní) a šlehačkou nebo ovocný salát s jablky a hruškami zalitý medem a vlašskými ořechy a mandlemi nebo lesní ovoce polité polevou z čokolády nebo ovocný koktejl. K obědu doporučuji vydatnou polévku, např. drůbeží vývar, hovězí vývar (obojí s vydatnou vložkou), zeleninová polévka s masovými knedlíčky, bramborová polévka, gulášová polévka, koprovou polévku s vejcem, zelnou polévka, apod. K polévce doporučuji buď maso nebo rybu a přílohu a zeleninový salát nebo kompot nebo bezmasé jídlo slané nebo sladké (např. jáhlová kaše s jablky a skořicí, krupicová kaše s višněmi posypaná čokoládou, různé nákypy, např. nudlový nákyp s tvarohem, jablky a rozinkami a smetanou). Dle chuti si můžete dopřát po obědě nebo mezi obědem a odpolední svačinou moučník a kávu. Výborný je např. medovník nebo ovocný koláč nebo ovocný košíček, bublanina. Je dobré, aby moučník obsahoval kromě sacharidů a tuků i jiné látky. K odpolední svačině doporučuji mléčný výrobek + ovoce nebo zeleninu, odpolední svačina může být obohacena o pečivo nebo cereálie (např. bílý jogurt s muesli, celozrnný dalamánek s kozím sýrem, apod.). Večeře může být teplá i studená. Na studenou večeři doporučuji pečivo, tuk, sýr (tvrdé sýry nebo tvarohové sýry), různé pomazánky, kvalitní uzeniny a zeleninu. Teplou večeři může tvořit buď vydatná polévka s pečivem nebo maso nebo ryba + příloha + zeleninový salát nebo kompot nebo bezmasá jídla slaná nebo sladká. K večeři jsou výborné též těstovinové, luštěninové saláty s rýží, obilninami, libovým masem (i rybím), zakysanou smetanou, zeleninou, bylinkami. Druhá večeře je krátce před spaním, měla by být lehká, aby si organismus mohl odpočinout a nebyl zatěžován trávením. Na druhou večeři si lze dopřát např. zmrzlinový pohár s ovocem, zeleninové saláty s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, příp. s různými semínky nebo s rybou, apod., např. avokádový dip s bazalkou, salát z pršutu a riccoty. Je třeba dbát na dostatečný denní příjem tekutin, které zavodňují organismus (pitná voda, pramenitá voda, slabý neslazený černý, zelený, bílý, ruský, čaj, neslazen ovocné čaje, stolní a minerální vody bez příchuti). Výborným nápojem mohou být též různé ovocné šťávy. Jelikož cílem extra výživné diety je nejen přibrat tukové zásoby, ale i svalovou hmotu, je nutné posilovat svaly. Doporučuji strečink, návštěvy posilovny. Vhodné je i plavání, které působí relaxačně. Nedoporučuji aerobní cvičení, např. jogging, turistiku, cyklistiku. Při aerobním cvičení dochází ke snížení tělesné hmotnosti. Dle Vašich časových možností Vám doporučuji krátký odpočinek po jídle v poloze vleže, přispěje to k nárůstu tělesné hmotnosti i k lepšímu trávení. V případě, že by u Vás nedocházelo k nárůstu tělesné hmotnosti, doporučuji Vám jako doplněk výživy Nutridtrink nebo Resource drink. V obou případech se jedná o energetické přípravky, které jsou nutričně vyvážené, tj. obsahují všechny potřebné látky pro organismus v potřebném množství i poměru. Oba přípravky lze koupit v lékárnách. Tyto přípravky jsou s různými příchutěmi nebo neutrální, tj. bez příchuti, mají neutrální chuť. Užívají se formou popíjení mezi jídly. Na závěr uvádím několik receptů. Pomerančové vepřové kotlety 1 porce. 1 plátek vepřové kotlety (100 g), 15 ml olivového oleje, 5 ml (1 čajová lžička) medu, 100 ml čerstvé pomerančové šťávy, 50 g pomeranče, 10 g rozinek sultánek. Rozinky namočíme na cca 30 minut. Na oleji lehce osmahneme kotletu a odložíme ji stranou. Ke zbylému oleji přilijeme na stejnou pánev pomerančovou šťávu i med a vše dobře promícháme, aby se med rozpustil. Přidáme na kostičky nakrájený pomeranč, okapané rozinky a vrátíme kotletu. Vaříme na mírném plamenu 15–20 minut. Podáváme s rýží. Vhodný je jablečný kompot. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|