Dotaz
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně mé výživy. Můj problém spočívá v podvýživě, neboť měřím 163 cm a vážím 50 kg, je mi 27 let. Ač jsou má subtilnější postava i rychlejší metabolismus podmíněny genetickým faktorem, chtěla bych se s Vaší pomocí pokusit tento nepříznivý stav změnit a svou hmotnost navýšit. Otázka na Vás zní, jak na to? – Je nutno dodat, že by případná výživa byla limitována mou intolerancí na laktózu! – Co se týče mého energetického výdeje, sportuji max. 3x týdně (jízda na kole), ale hodně chodím pěšky (pořád, všude a vždy). – Také se musím přiznat, že jídlo přijímám nepravidelně a asi v menším množství, než by bylo vhodné. Tímto e-mailem bych Vám také chtěla poděkovat za existenci Vašich dietologických webových stránek, které přispívají k informovanosti veřejnosti o výživě a pomáhají mnoha jedincům dosahovat vytoužených výsledků. Také děkuji za případnou odpověď na můj dotaz. Přeji mnoho dalších úspěchů. S pozdravem
Marta, Ostrava |
| Odpověd
Vážená paní, děkuji za Vaši přízeň našim webovým stránkám. Z Vašeho dotazu vyplývá, že máte hodně pohybové aktivity, ale nízký příjem potravy, je pravděpodobné, že Váš výdej energie je vyšší než její příjem. Doporučuji Vám výživnou dietu. Vaše strava má být pestrá, vyvážená, má mít vyšší kalorickou hodnotu, ale nižší objem. Ve stravě má být dostatek bílkovin, tuků (větší množství tuků nedoporučuji, protože by je Váš trávicí systém nesnesl), minerálů, vitamínů i vlákniny a dostatkem tekutin. Jídla mají být lehce stravitelná, podávána v menších porcích, větší porce mohou odrazovat od konzumace jídla. Doporučuji Vám jíst v klidu, v upraveném prostředí, jíst méně, ale častěji. Doporučuji Vám rozdělit stravu do šesti denních porcí (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře, 2. večeře). Ve výživné dietě se navyšují hlavně tuky a bílkoviny. Tuky jsou obsaženy v rostlinných tucích (rostlinných roztíratelných tucích (např. Rama, Flora), rostlinných olejích), másle, různých oříšcích (vlašských, lískových, arašídových, mandlích, apod.), v kokosu, semínkách (slunečnicová, lněná, apod.), v některém ovoci (mango, avokádo), ale v mase a ve vejcích. Nejlepším zdrojem bílkovin je vaječný bílek, dobrým zdrojem bílkovin je také maso, to jsou živočišné zdroje bílkovin, lidské tělo je dobře vstřebává. Luštěniny obsahují sice hodně bílkovin, ale jedná se o rostlinné bílkoviny, které lidský organismus hůře vstřebává, takže hodně bílkovin je nevstřebáno a je vyloučeno z těla ven jako odpad. Sacharidy jsou obsaženy v medu, třtinovém cukru, řepném cukru (bílý řepný cukr je méně vhodný než hnědý řepný cukr, a to z toho důvodu, že na rozdíl od něho obsahuje pouze sacharidy (jedná se o čistou sacharózu, což je čistý sacharid)), v ovocných džusech šťávách, ovoci (některé ovoce, např. banány, jahody, hrušky, hroznové víno) obsahuje hodně sacharidů), ale též v obilovinách a výrobcích z nich. Doporučuji konzumovat více potravin, které jsou bohatými zdroji tuků a bílkovin, ale rovněž navýšit i sacharidy, hlavně ovoce, 100% ovocné šťávy a obiloviny. Řepný bílý cukr, různé sladkosti, sladké limonády tělu dají pouze sacharidy, nic víc. Důležitá je rovněž konzumace luštěnin, ovoce a zeleniny (obsahují vlákninu, vitamíny, minerály). Váš jídelníček může být zpestřen různými pikantními kořeními i bylinkami, které způsobují chuť k jídlu. Dle Vašich časových možností Vám doporučuji krátký odpočinek po jídle v poloze vleže, přispěje to k nárůstu tělesné hmotnosti i k lepšímu trávení. Záleží na stupni laktózové intolerance, někteří jedinci s laktózovou intolerancí dobře snášejí tvrdé sýry, měkké sýry typu žervé), kde je velmi nízký obsah laktózy. Koncentraci laktózy snižují cca o 1/3 živé bakteriální kultury přítomné v zakysaných mléčných výrobcích, např. zakysaná smetana, biokys, podmáslí, kyška. V případě, že máte nesnášenlivost nejen na mléko, ale i na mléčné výrobky a máslo, Vám doporučuji chodit na pravidelná lékařská vyšetření ohledně množství vápníku v krvi, jedná se o laboratorní odběry krve a také vyšetření hustoty kostí. Nejbohatšími zdroji vápníku je mléko a mléční výrobky. Při nedostatku vápníku hrozí riziko osteoporózy. Vápník je též obsažen i v rostlinných zdrojích, ale tělo ho dokáže z rostlinných zdrojů hůře využít, než z živočišných zdrojů. Mezi nemléčné zdroje vápníku patří: brokolice, fazole, kapusta, petržel, pastinák, řeřicha, červená řepa, rozinky, mandle, sezamová semínka, vlašské ořechy, mořské řasy (např. agar, kelp, kombu, wakame, hiziki, duke). Mléko a mléčné výrobky lze nahradit sójovým mlékem, rýžovým mlékem a různými výrobky ze sóji, např. tempeh, tofu, sójový jogurt, apod. Bezlaktózové (tj. bezmléčné) výrobky lze kromě prodejen zdravé výživy koupit též přes Internet. V potravinách může být laktóza přítomna v sladkém i slaném pečivu, sušenkách, kukuřičných lupíncích, bramborových chipsech, instantních směsích, bonbónech, masných výrobcích. Dobrým pomocníkem při nárůstu tělesné hmotnosti je Nutridrink. Jedná se o vysocekalorický nápoj, který obsahuje vyvážené množství živin, vitamínů i minerálů. Nutridrink multi fibre obsahuje též vlákninu. Nutridrink je vhodný jako doplněk stravy tam, kde běžná strava nestačí, ať už z důvodu její nízké denní konzumace nebo nedostatečnému vstřebávání. Nutridrink lze zakoupit v lékárnách. Děkuji za Váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|