Dotaz
Dobrý den, pročítal jsem si na dietologie.cz články o tom, jak přibrat. Nejsem takový ten člověk, který je vychrtlý a muže jíst co chce, ale spíše si musím dávat pozor na to, co jim. Nezabývám se kulturistikou, ale sportuju (tanec hlavně, jinak plavání, kolo, běh) a vysportoval sem se na začínající podváhu 192 m, 71 kg 28 let. A to poslední co mě zajímá je, abych si tim přivodil zbytečné zdravotní omezení, ne-li problémy. Obecné rady "mudrců" co kolem mě choděj, ve stylu "prostě žer" mě už štvou a proto bych se potřeboval poradit s někym zkušenějším. Mluví se o 3 základních pilířích. Energie mě těší vydávat hodně. V odpočinku mam taky asi leccos dohánět, ale hlavní svou slabinu vidím v tom třetím, tedy v jídle. Můj problém je, že jakmile začnu "žrát" tak mi maximálně roste břicho a to mě silně nevyhovuje. Asi bych potřeboval jíst líp, jen nevim kde začít. Mé stravovací návyky nejsou (snad) nijak zrůdné: k snídani mám rád jogurt a sladký pečivo. Zde bych se chtěl hned zeptat. Ve článcích se mluví o sacharidech, ale mám strach, že zrovna to sladké pečivo asi není ta správná cesta získávání sacharidů. Jednak ku příkladu kynuté koláčky, či lístový těsto je dost plný tuku. A pak si dost možná pletu dvě podobná slova sacharidy a sacharózu (cukr), na kterou je spíš to sladký pečivo bohatý..? (Zatímco na sacharidy dost možná nikoli). Sváča ňáký ovoce. Oběd závodka. Mám rád knedliky, ale vzhledem k tomu, že se ve článku neobjevují jako vhodná strava, tak je asi omezím, teda. Můj problém je, že mi alergicky vadí klasická rýže v restauraci. Problém mi nedělá pouze spešl rýže v dražších asijských restauracích, nebo když si ji doma pořádně properu. Takže mi v závodce zbývaj jen rozvařený těstoviny a brambory, který nejsou zrovna to nejlepší, dle článku. A upřímě mě překvapuje, že těstoviny ano. Jinak teda americký brambory, hranolky, snažím se ale v menší míře. Teď po obědě strašně ujíždím na tom, dát si nějaké pečivo. Měl sem dobu, kdy sem musel mít sladký. To už sem omezil, ale prozměnu jdu po pečivu (a to ikdyž se na obědě přejim). Jinak sem na obědě omezil polívky, protože se dost často do 70 % zasytím polívkou a když pak zpucuju hlavní, tak sem už sem přejedenej až moc. Ty polívky v závodce sou fakt hutný a navíc mám rád polívku s pečivem, takže se zasytím o něco víc. Hlavní jídlo mě zasytí akorát. To pečivo, na němž ujíždím jím vyloženě jen na chuť, ale rozhodně si myslim, že to není potřeba. Zasycení poznám podle toho, že do večera nemám hlad ikdyž zapomenu na svačinu, což se snažim nedělat. Mam tak max. mlsnou, ale ne hlad. Sváča opět ovoce. Během dne užírám v práci (sedavé zaměstnání u PC) nějaký občas pišingry, nebo třeba sušený ovoce sem si teď pro dobrý pocit koupil a tak. No a v 5 z práce na trenink (3 z 5 pracovních dní). Domů se dostanu mezi 9–10 hod. a to se teprve najim. Snažim se ne moc. Ja nevim 2 chleby, sýr, salám, snažim se doplnit nějakou zeleninu, už jen proto, že mi to víc chutná. (Bohužel se občas i přejim, ale s tím se znažím něco dělat. Člověk příde utahanej, pustí bednu a žere. Asi rozumíš. Bednu sem v kuchyni radši zrušil :). Sem asi případ že? Pokud by to bylo spíše na osobní konzultaci, budu rád, pokud se budeme moct domluvit a probrat to osobně, nebo pokud byste mi dali doporučení na někoho, kdo by mě trošku srovnal do latě, tak i za něj budu moc vděčný. Děkuji moc.
0, Louny |
| Odpověd
Vážený pane, doporučuji Vám výživnou dietu. Výživná dieta je hodně podobná racionální dietě, pouze na rozdíl od ní se navyšuje energie. Strava má být pestrá, vyvážená, s dostatkem živin (bílkovin /ve Vašem případě doporučuji zvýšit příjem bílkovin/, tuků, sacharidů), vitamínů, minerálů, vlákniny, ochranných látek, tekutin. Navýšit kalorie neznamená zvýšený příjem kynutých koláčků, hranolek, smažených jídel, apod., tyto potraviny nejsou zakázány, ale neměly by tvořit podstatnou část jídelníčku. Bílkoviny je vhodné doplnit z živočišných zdrojů (maso, mléčné výrobky, vejce) i z rostlinných zdrojů (celozrnné obilniny, luštěniny). Lze jíst zdravě a přitom zvýšit svoji tělesnou hmotnost. Mezi vhodná jídla patří vydatné polévky, jáhlová kaše, pohanková kaše (kaše sladké i slané). I při výživné dietě se konzumuje dostatek ovoce a zeleniny. Doporučuji v hojné míře konzumovat hodně sladké druhy ovoce, např. banány, hroznové víno, hrušky, vhodné je avokádo, není sice sladké, ale obsahuje větší množství kvalitních rostlinných tuků. Doporučuji Vám zpestřit si jídelníček různými druhy ořechů, mandlemi, semínky, mákem. Bílý řepný cukr není zakázán, ale je lépe používat hnědý cukr, med, na rozdíl do bílého řepného cukru kromě sacharidů obsahuje vitamíny, minerály, kvalitní rostlinné tuky. Podstatou výživné diety je nejen zvýšit energetický příjem, ale též tělu dodat vitamíny, minerály, vlákninu, ochranné látky, tekutiny. Knedlíky nejsou zakázány, ale není dobré, aby tvořily větší část jídelníčku. Můžete si občas dopřát klasické české jídlo, tzv. vepřo, knedlo, zelo. Tato jídla mají tvořit doplněk stravy, nikoli její hlavní část. Je vhodná konzumace libového masa a hojné množství tuku získávát z rostlinných zdrojů. Mezi chutné pokrmy patří např. libová vepřová pečeně, špenát, bramborový knedlík. Přílohy nejsou pouze těstoviny, rýže a vařené brambory, ale také bramborová kaše, kukuřičná kaše, vařená pohanka, slaná jáhlová a pohanková kaše, bramborové knedlíky, bulgur, tarhoňa. Doporučuji Vám různé těstovinové, luštěninové saláty s rýží, obilninami, libovým masem (i rybím), zakysanou smetanou, zeleninou, bylinkami. Vhodné je používat koření, zvyšuje chuť k jídlu. Doporučuji nejít na trénink s plným žaludkem (riziko zažívacích obtíží), ale ani úplně hladový. Doporučuji Vám se najíst dostatečnou dobu před tréninkem. Krátce před tréninkem doporučuji sníst sacharidovou potravinu, která Vám rychle dodá energii, ale po které Vám prudce neklesne hladina glukózy v krvi (např. banán, muesli tyčinka, cereální tyčinka, ale ne běžná sušenka). Po výkonu doporučuji sacharidovou potravinu s vysokým glykemickým indexem na doplnění energie (rychle stoupne hladina glukózy v krvi), např. 100% ovocný džus nebo pražené ovesné vločky s medem, a potom bílkovinnou potravinu pro regeneraci, např. sendvič s masem (i rybím), dresinkem a zeleninou nebo těstovinový (rýžový a luštěninový nebo obilninový (slaná kaše)) salát s masem a zeleninou i dresinkem a kořením nebo bylinkami. Důležitý je pitný režim, ztracené tekutiny je třeba tělu dodat. Dostatek tekutin se dobře pozná podle barvy moče (moč má mít světle žlutou, slámovou barvu), čím má tělo méně tekutin, tím je moč koncentrovanější a má tmavší barvu. V případě, že by se Vám nepodařilo zvýšit Vaši tělesnou hmotnost, doporučuji jako doplněk výživy Nutridrink. Užívá se formou popíjení mezi jídly. Lze ho dostat v lékárnách (bez příchuti i s různými příchutěmi). Ve Vašem volném čase Vám doporučuji odpočinek po jídle vleže, přispěje to k lepšímu trávení i k nárůstu tělesné hmotnosti. Nutriční poradenství formou osobní konzultace chystáme. V případě Vašeho zájmu si lze na našich webových stránkách objednat vzorový jídelníček na výživnou dietu. Jídelníček má kód VYZIVNA-1. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|