Ingredience: 400 g vepřová krkovice, 100 g cibule, 20 g česnek, 30 g olej slunečnicový, 500 g zelí kysané, 20 g mouka hladká, 20 g cukr mletý, 300 g hrubá mouka, 1 vejce (50 g), 20 g droždí, 40 g staršího rohlíku, 200 ml mléko, sůl
Postup: Vepřovou krkovici omyjeme, osolíme a vložíme na zpěněnou cibulku s česnekem. Maso zprudka opečeme z obou stran a pak celý pekáč vložíme do vyhřáté trouby. Dle potřeby můžeme podlít vodou. Maso pečeme do té doby, až je měkké. Zelí propláchneme vodou, dáme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Na pánvi si uděláme jíšku z oleje, mouky a vody a pak ji vložíme do zelí a ještě povaříme. Knedlík uděláme tak, že z 1/3 mléka a droždí připravíme kvásek, který po 10-15 minutách smícháme s osolenou moukou, vejcem a zbylým mlékem. vypracujeme těsto, do něhož vmícháme rohlík na kostičky nakrájený. Necháme asi 45 min kynout na teplém místě. Pak vyválíme 2 válečky, které vložíme do vroucí vody a necháme asi dvacet minut vařit.