dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní i nedietní recepty – jídelníček / Moučníky jídelníček / Španělský větr, zasněžená oranice

Recept: Španělský větr, zasněžená oranice

28.12.2010

Španělský větr, zasněžená oranice

Španělský větr, zasněžená oranice – ilustrační foto
foto: Antonie

Ingredience: Dolní vrstva: 400 g hladké mouky, 250 g másla, 280 g cukru, 200 g vlašských ořechů, 6 žloutků, citronová kůra z 1 BIO citrón, skořice, polévková lžíce rumu. Horní vrstva cca 125 g švestková povidla + sníh ze 6 bílků, 320 g cukru, štáva z jednoho BIO citrónu.

Postup: Z přísad na dolní vrstvu zpracujeme na vále těsto, které rozválíme stejnoměrně (nejlépe malým válečkem) na plech s vysokými okraji vyložený pečícím papírem. Dáme péci na cca 180 °C a mezi pečením připravujeme sníh ze 6 bílků a z 320 g cukru a štávou z jednoho BIO citrónu. Těsně před dopečením (testujeme špejlí uprostřed plechu) vyndáme plech z trouby a potřeme řídkými povidly (pokud jsou povidla tuhá dáme do mikrovlné trouby s trochou vody) celý plech a navršíme tuhý sních rozestřeme a dáme dopéct, sníh má být na vrchu do růžova upečený, nesmí ztvrdnout na krustu při dlouhém pečení. TIP: nejlépe se těsto nakrájí kolečkem na pizzu na malé obdelníčky. Během krájení namáčíme kolečko do horké vody. Moučník je vhodný i jako vánoční cukroví.

Počet porcí: 10

Doba přímé přípravy: 45 min.

Výživové hodnoty (v jedné porci): Energetické hodnoty (v jedné porci)
  • Energie: 3222,6 kJ
Autor(ka) receptu: Antonie

revidováno dne 28.12.2010