Recept: Španělský větr, zasněžená oranice
28.12.2010
Španělský větr, zasněžená oranice – ilustrační foto
foto: Antonie
Ingredience: Dolní vrstva: 400 g hladké mouky, 250 g másla, 280 g cukru, 200 g vlašských ořechů, 6 žloutků, citronová kůra z 1 BIO citrón, skořice, polévková lžíce rumu. Horní vrstva cca 125 g švestková povidla + sníh ze 6 bílků, 320 g cukru, štáva z jednoho BIO citrónu.Postup: Z přísad na dolní vrstvu zpracujeme na vále těsto, které rozválíme stejnoměrně (nejlépe malým válečkem) na plech s vysokými okraji vyložený pečícím papírem. Dáme péci na cca 180 °C a mezi pečením připravujeme sníh ze 6 bílků a z 320 g cukru a štávou z jednoho BIO citrónu. Těsně před dopečením (testujeme špejlí uprostřed plechu) vyndáme plech z trouby a potřeme řídkými povidly (pokud jsou povidla tuhá dáme do mikrovlné trouby s trochou vody) celý plech a navršíme tuhý sních rozestřeme a dáme dopéct, sníh má být na vrchu do růžova upečený, nesmí ztvrdnout na krustu při dlouhém pečení. TIP: nejlépe se těsto nakrájí kolečkem na pizzu na malé obdelníčky. Během krájení namáčíme kolečko do horké vody. Moučník je vhodný i jako vánoční cukroví.Počet porcí: 10Doba přímé přípravy: 45 min.Výživové hodnoty (v jedné porci): Energetické hodnoty (v jedné porci)Autor(ka) receptu: Antonierevidováno dne 28.12.2010