dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní i nedietní recepty – jídelníček / Polévky jídelníček / Polévka hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Recept: Polévka hovězí vývar s játrovými knedlíčky

17.10.2012

Polévka hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Polévka hovězí vývar s játrovými knedlíčky – ilustrační foto
foto: Míša

Ingredience: 500 g hovězí maso zadní, 50 g mrkev, 50 g petržel, 50 g cibule, 100 g kuřecí játra, 50 g strouhanka, 50 g vejce, 50 g vlsové nudle, sůl, libeček, nové koření, bobkový list

Postup: Hovězí maso omyjeme, vložíme do studené vody, nejlépe do tlakového hrnce, přidáme ostrouhanou a omytou mrkev, petržel, a oloupanou cibuli. Zeleninu dáváme v celku, nijak ji nekrájíme. Dále přidáme bobkový list, nové koření, osolíme a dáme vařit. Pokud vaříte v tlakovém hrnci, tak stačí vařit 20-30 minut. Pokud vaříte v normálním hrnci, tak vaříme cca 45-60 min. Po uvaření polévku přecedíme, maso nakrájíme na malé kousky, zeleninu nakrájíme na kostky a dáme zpátky do vývaru. V sekáčku na maso si nasekáme omytá a očištěná játra, přidáme vejce, strouhanku a sůl. Takto připravenou hmotu na játrové knedlíčky přecedíme nejlépe přes haluškové síto do vařící polévky. Do polévky postupně také zavaříme vlasové nudle, přidáme jemně nasekaný libeček a polévku dle chuti osolíme.

Počet porcí: 5

Doba přímé přípravy: 45 min.

Výživové hodnoty (v jedné porci): Energetické hodnoty (v jedné porci)
  • Energie: 1317,7 kJ
Autor(ka) receptu: Míša

revidováno dne 17.10.2012