dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Teorie / Sacharidy

Sacharidy

15.11.2002 18:30Cukry neboli sacharidy jsou základním zdrojem energie. Nervový systém je schopen využít pouze energii ze sacharidů. Také svaly užívají sacharidů jako hlavní zdroj energie. Sacharidy jsou i rezervní látkou, kterou organismus dovede rychle využít.

revidováno dne: 9.11.2008

Pečivo

Pečivo
foto: redakce@dietologie.cz

Sacharidy jako takové tvoří největší složku běžného denního příjmu. Doporučovaná denní dávka ve stravě je asi 55–60 % energetické dodávky.

Metabolismus sacharidů


Sacharidy se uplatňují v metabolismu jako palivo. Sacharidy jsou využívány buňkami hlavně v podobě glukózy. Do krve se ze střeva vstřebávají tři hlavní jednoduché sacharidy - glukóza, fruktóza, galaktóza. Jak fruktóza, tak galaktóza se v játrech snadno přeměňují na glukózu. V organismu existují látky sacharidového typu jako energetická rezerva. Jsou to glukosa a glykogen.

Glykogen


Glykogen se vyrábí v játrech, je udržován na stálé hodnotě, je to železná zásoba organismu.

Glukosa


Glukosa se vstřebává v horní polovině tenkého střeva aktivním transportem do krve. Vstřebaná glukosa je odváděná do jater. Tady vstupuje do metabolických dějů nebo je ukládána ve formě glykogenu. Glukosa slouží jako energetický zdroj pro jednotlivé buňky, ale do buňek proniká jen za účasti inzulínu (který je produkován slinivkou břišní). Hladina glukosy v krvi je poměrně stálá v rozmezí 3,5-5,6 mmol/l. (kolísá velmi málo).

revidováno dne 9.11.2008

Redukční jídelníček