dietologie.cz | | | xml/rss | | | Text verze | | | Grafická verze | | | Tisk |
/ Teorie / Nutraceutika |
Reishi
foto: redakce@dietologie.cz
Zázvor
foto: redakce@dietologie.cz
Patří do skupiny miříkovitých. Bohatá na flavon apigenin. Apigenin působí antioxidačně, imunostimulačně, zvyšuje průtok krve mozkem, předchází onemocnění Parkinsonovy choroby, může bránit rozvoji novotvarů (kolorektární karcinom), snižuje riziko infarktu myokardu a inhibuje tvorbu trombů, stabilizuje metabolismu poškozené kostní tkáně.
Vyskytují se v semenech některých obilovin (oves, ječmen, pšenice), plodnicích hub (hlíva ústřičná, outkovka pestrá, lesklokorka lesklá (reishi) a v kvasinkách (kvasinka pivní). Beta-glukany hub denně v řádech stovek miligramů až několika gramů perorálně mají antibakteriální, antivirové, antiparazitické, antitumorové účinky. 3 gramy beta-glukanu denně má příznivý účinek na snížení hladiny LDL cholesterolu u lidí s hypercholesterolemií a zlepšuje inzulínovou odpověď. Kombinace beta-glukanů, vitaminů C a resveratrolu na zvířecích modelech vykazuje zajímavý efekt: pokles hmotnosti nádorů prsní žlázy a počtu metastáz u jaterních nádorů.
Vinná réva patří do skupiny rostlin révovitých. Nejúčinnější složkou je resveratrol. Ten je vytvářen rostlinou v reakci na plísňové infekce, má potenciál tyto infekce inhibovat. Působí antioxidačně, proti vzniku nádorového onemocnění, zabraňuje rozvoji aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob. Obsah resveratrolu je závislý na odrůdě, klimatu a dalších faktorech. Standartně vysoký obsah této látky má odrůda Pinot Noir. Také odrůdy pěstované v chladných a vlhkých oblastech (Bordeaux) jsou na resveratrol podstatně bohatší než réva pěstovaná v suchých a teplých regionech. Pozor: na nadměrné pití alkoholu. Vyšší obsah tuku v ženském těle snižuje objem vody a zvyžuje koncentraci alkoholu v krvi. V žaludku ženy se alkohol pomaleji metabolizuje. Pokud žena zkonzumuje více než 20 g alkoholu denně (cca 2 dc vína) a muž více než 40 g alkoholu denně (4 dc vína), zcela potlačí jeho pozitivní účinky.
Čajovník čínský patří do skupiny čajovníkovité. Hlavními účinnými látkami jsou polyfenoly-katechininy, epigallokatechin-galát (EGCG) a epikatechin-gallát (ECG). Nejlepším zdrojem EGCG jsou zelené japonské čaje louhované 8–10 min! Mnohostranná biologická aktivita obsažených látek, které mají protizánětlivé účinky, antimutagenní a protinádorové účinky, snižují oxidační poškození DNA, eliminují účinky UV záření na pokožku (nenahrazjí však UV filtry!). Pomáhí při hubnutí, EGCG snižuje chuť k jídlu, zvašuje energetický výdej a tukový metabolismus. EGCG má potenciál i v ovlivnění Parkinsonovy a Alzheimerovy nemoci. Čajové polyfenoly namomáhají prevenci zubního kazu, zvyšuje kvalitu kostní tkáně. Pozor na předávkování, to způsobuje nespavost, třes, závrať, vyčerpanost.
Rajčata
foto: redakce@dietologie.cz
Rajče jedlé čeleď lilkovité. Obsahuje karotenoid lykopen s protirakovinnými účinky. Pravidelná konzumace potravin na bázi rajčat snižuje riziko rakoviny prostaty o 25 %, vhodná je úprava potravin teplem a konzumace s tukem. V rajčatech obsažené beta karoteny a lutein snižují riziko rakoviny prsu, ale pozor, některé studie ukazují, že betakaroten v podobě potravního doplňku žádnou ochranu neposkytuje, případně může u disponovaných osob riziko zvýšit.
revidováno dne 23.2.2020