Potravinová pyramida
28.10.2008 15:11 – Potravinová pyramida nás upozorní na to, jak bychom si měli náš denní jídelníček uspořádat a v jakém poměru bychom měli jednotlivé poživatiny konzumovat.
revidováno dne: 12.12.2010
Potravinová pyramida
foto: redakce@dietologie.cz
Jinak řečeno, pyramida ukazuje, co by mělo tvořit základ jídelníčku a naopak čeho bychom se měli vyvarovat nebo jíst jen v malých dávkách. Základem pyramidy je rozdělení různých poživatin do několika skupin. Naše pyramida je rozdělena do , čím blíže je skupina základně pyramidy, tak by to měla být základní potravina, kterou bychom měli konzumovat denně. Čím více se blížíme k vrcholku pyramidy, postupně narážíme na potraviny, které bychom neměli konzumovat ve velkém množství, tzn. jednou za den nebo dokonce jednou za týden.Základnu pyramidy tvoří ovoce a zelenina
foto: redakce@dietologie.cz
Základna pyramidy
V základně pyramidy úplně dole je umístěna zelenina a ovoce. Z postavení plyne, že zeleninu a ovoce bychom měli konzumovat denně a to 5 – 6 porcí, přičemž 1 porce odpovídá 1 kusu ovoce nebo zeleniny nebo také 1porci zeleninového salátu.První patro pyramidy tvoří obiloviny, pečivo, mléko...
foto: redakce@dietologie.cz
První patro
V prvním patře pyramidy jsou umístěny obiloviny, luštěniny, pečivo, mléko a mléčné výrobky, vejce, sýry. Touto skupinou poživatin pokrýváme jídelní lístek ze 3-4 porcí za den, přičemž 1 porce odpovídá 1 cereální bulce, 1 krajíci chleba, 1 kopečku rýže nebo těstovin, 1 sklenici mléka nebo 1 jogurtu atd.Druhé patro pyramidy tvoří převážně maso, ryby...
foto: redakce@dietologie.cz
Druhé patro
Ve druhém patře je umístěno maso a masné výrobky. Tuto skupinu bychom měli konzumovat 1-2 porce denně.Špičku pyramidy tvoří sladké jídla, alkohol, tuky...
foto: redakce@dietologie.cz
Vrchol pyramidy
Úplně na vrcholu pyramidy najdeme všechno, co se týká tuků jednoduchých cukrů, sladkých nápojů a alkoholických nápojů. Jedná se spíše o zpestření stravy a tudíž se nehodí na každodenní konzumaci.revidováno dne 12.12.2010