Potravinová pyramida
28.10.2008 15:11 – Potravinová pyramida nás upozorní na to, jak bychom si měli náš denní jídelníček uspořádat a v jakém poměru bychom měli jednotlivé poživatiny konzumovat.
revidováno dne: 12.12.2010
Potravinová pyramida
foto: redakce@dietologie.cz
Jinak řečeno, pyramida ukazuje, co by mělo tvořit základ jídelníčku a naopak čeho bychom se měli vyvarovat nebo jíst jen v malých dávkách. Základem pyramidy je rozdělení různých poživatin do několika skupin. Naše pyramida je rozdělena do čtyř hlavních skupin, čím blíže je skupina základně pyramidy, tak by to měla být základní potravina, kterou bychom měli konzumovat denně. Čím více se blížíme k vrcholku pyramidy, postupně narážíme na potraviny, které bychom neměli konzumovat ve velkém množství, tzn. jednou za den nebo dokonce jednou za týden.Základnu pyramidy tvoří ovoce a zelenina
foto: redakce@dietologie.cz
Základna pyramidy
V základně pyramidy úplně dole je umístěna zelenina a ovoce. Z postavení plyne, že zeleninu a ovoce bychom měli konzumovat denně a to 5 – 6 porcí, přičemž 1 porce odpovídá 1 kusu ovoce nebo zeleniny nebo také 1porci zeleninového salátu.První patro pyramidy tvoří obiloviny, pečivo, mléko...
foto: redakce@dietologie.cz
První patro
V prvním patře pyramidy jsou umístěny obiloviny, luštěniny, pečivo, mléko a mléčné výrobky, vejce, sýry. Touto skupinou poživatin pokrýváme jídelní lístek ze 3-4 porcí za den, přičemž 1 porce odpovídá 1 cereální bulce, 1 krajíci chleba, 1 kopečku rýže nebo těstovin, 1 sklenici mléka nebo 1 jogurtu atd.Druhé patro pyramidy tvoří převážně maso, ryby...
foto: redakce@dietologie.cz
Druhé patro
Ve druhém patře je umístěno maso a masné výrobky. Tuto skupinu bychom měli konzumovat 1-2 porce denně.Špičku pyramidy tvoří sladké jídla, alkohol, tuky...
foto: redakce@dietologie.cz
Vrchol pyramidy
Úplně na vrcholu pyramidy najdeme všechno, co se týká tuků jednoduchých cukrů, sladkých nápojů a alkoholických nápojů. Jedná se spíše o zpestření stravy a tudíž se nehodí na každodenní konzumaci.revidováno dne 12.12.2010