Seminář na téma léčebná výživa při onemocnění gastrointestinálního traktu
9.11.2003 15:57 – Třídenní odborný seminář s tématikou – léčebná výživa při onemocnění gastrointestinálního traktu, Seminář se konal ve dnech 24–26. 2. 2003 v Brně
revidováno dne: 14.2.2010
Úvodní odborný výklad
foto: redakce@dietologie.cz
Pro zájemce byla možnost zajistit ubytování přímo v budově doškolovacího centra. Školení bylo rozděleno do tří částí. V první části měl přednášku MUDr Reil. P z pražské nemocnice. Rozebíral hlavně anatomické složení trávicího ústrojí. Zaměřoval se na nutriční léčbu u chorob žaludku a tračníku. Opakoval zásady diety šetřící a diety s omezením tuku. Později probíhala propagace výrobku HRAŠKA, kterou vedl pan J Škvařil. Hraška je nový výrobek zdravé výživy, je to sypká směs na obalování vyrobená z hrachu, která je určena hlavně na obalování a smažení. Předností výrobku je to, že je určen pro bezlepkovou dietu a neobsahuje cholesterol. Doc. MUDr. Kužela L. DrSc vystoupil s přednáškami na téma: Změny ve výživě při poruchách funkce žlučníku. Léčebná výživa při onemocnění jater a střev. Byla zde hlavně rozebrána dieta kašovitá a šetřící. Léčebná výživa při onemocnění jícnu. Byla zde hlavně rozebrána dieta tekutá, strava enterální a parenterální. Ve druhé části vystoupila Eva Choceňská, dietní sestra, která pracuje na oddělení v pražské nemocnici Na Vinohradech. Dietní sestra se zaměřovala hlavně na chorobopis pacienta (co má obsahovat, jak se v něm orientovat, nutriční anamnéza pacienta).Co má obsahovat nutriční anamnéza
Jméno, rodné číslo, pojišťovna, Diagnóza, Důvod přijetí pacienta, Důvod ošetření dietní sestrou. Informační parametry (antropometrické, fyzikální, biochemické, výška, hmotnost při přijetí, BMI, změny hmotnosti v posledních třech měsících, síla stisku, obvod paže, kožní řasa, vzhled kůže – povadlá, suchá, prosáklá, houbovitá, glykémie, albumin, kreatinin, urea, tělesná teplota, krevní tlak)Prezentace dietních potravin
foto: redakce@dietologie.cz
Nutriční anamnéza u pacienta s rizikem malnutrice
Stravovací zvyklosti. Rozložení stravy, tekutiny, velikost snědené porce, typ stravování, (alternativní směry, náboženství), potravinové nesnášenlivosti, potravinové alergie, oblíbené, neoblíbené pokrmy. Stav zažívacího traktu. DÚ – stav chrupu, normální, umělý, schopnost kousat, sliznice – normální, suchá, přílišné slinění, porušení vnímání chuti. GIT – schopnost polykat, pálení žáhy, škytání, říhání, pocit plnosti, nausea, zvracení (frekvence závislosti), nadýmání, stolice - konzistenceVe třetí části se zaměřovala dietní sestra Tamara Starnovská na dietní systém, který rozdělila na dvě části.
Původní starý dietní systém a nový dietní systém, který přetvořila s týmem oborníků pro nemocnici Na VinohradechDietní systém – původní verze
Platný po desetiletý, direktivní přístup. Z hlediska struktury diet z hlediska použitých surovin. Většinou předepsaný pracovní postup. Doberský a spol. Platný od roku 1981. Vydán ve dvou svazcích, byl v podstatě závazný pro všechna zdravotnická zařízení. Oficielně nebyl zrušen, svým pojetím se přežil.Dietní systém – novelizace 1991
Vypracován sborem expertů ministerstva zdravotnictví. Hlavní principy: Základem je tabulka hlavních nutričních hodnot u vyjmenovaných základních diet. Jednalo se o doporučení ministra pro zdravotnická zařízení (ne příkaz). Pojmenování diet svou charakteristikou ne chorobou, čísla diet většinou zůstala (například dieta šetřící ne žaludeční). Konkrétní rozpracování ve zdravotnických zařízeních měl provést dietolog zařízení a nutriční tým.Dietní systém pro FK – královské Vinohrady
V zásadě akceptován, jen menší rozdíly. Upřesnění diety pankreatické, potřeba vitaminu C, úprava stravy pro děti, upravena diabetická a redukční dieta. Gerontologické varianty stravy. Prakticky se nepoužívají dřívější diagnostické diety SOK, Schmidova diagnostická dieta. Dieta neslaná – vyřazena z dietního systému, je špatně tolerována. Používá se sůl s omezením sodíku, umožňuje individuální dosolení. Individuální dieta dle lékaře a dietní sestry.Dieta s omezením vlákniny
Omezení hrubé vlákniny je možné drobnou úpravou (částečně individuální přístup). Těžké stavy vyžadují cílenou výživu často parenterální.Ekonomický náhled na diety
Nadměrný počet trvale připravovaných, vysoce specializovaných diet je zbytečný, nutno přihlížet k ekonomickým aspektům. Př. Nyní je cena plnohodnotné enterální výživy menší než náklady spojené s přípravou diety kladenského typu. Nutno ale zajistit možnost individuální adaptace ordinované diety. Změnit do značné míry nynější nazírání na činnost dietních sester. Je třeba zvažovat i ekonomické aspekty, ale ne na úkor pacienta.revidováno dne 14.2.2010