dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní výživa / Semináře / Seminář na téma výživa při onkologických onemocněních

Seminář na téma výživa při onkologických onemocněních

6.5.2004 14:19Odborný seminář na téma výživa a nádorová onemocnění. Seminář byl dvoudenní a konal se ve dnech 27 a 28. dubna 2004 v Masarykově onkologickém ústavu, Žlutý kopec.

revidováno dne: 14.2.2010

Příklad snídaně

Příklad snídaně
foto: redakce@dietologie.cz

Program zahajovala MUDr. Milana Šachlová, Csc, která seznámila účastníky školení o programu. Školení bylo rozděleno na dvě části. Teoretická část se konala první den a praktická část den druhý. Mgr. Petr Svoboda z poradny pro zdravou výživu a ovykání kouření vystoupil s přednáškou na téma Základy výživy. Rozebíral hlavně otázky:

1 Jaká by měla být zdravá výživa a jaká by měla být zdravá dieta


  • adekvátní
  • vyvážená
  • pestrá
  • dbát na kalorickou hodnotu


2. Složky potravy


Bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerální látky. Velkou část přednášky věnoval potřebě vlákniny ve výživě. Opakoval zdroje vlákniny a denní dávku vlákniny, která se pohybuje stále okolo 30 g. Dále se zabýval otázkou bílkovin, kolik je potřeba denně u zdravého člověka a kolik u onkologického pacienta. V onkologii by se měla dávka bílkovin ve stravě zvyšovat asi tak na 1,2 – 1,5 g/kg tělesné hmotnosti. U zdravého člověka by neměly bílkoviny překročit dávku 0,8 g/ kg tělesné hmotnosti. Velmi důležité jsou esenciální bílkoviny ve stravě. U vitamínů zdůrazňoval především to, že nedostatek vitamínů ve stravě vede k avitaminóze a to zejména u vitamínu A. Minerální látky označoval jako nezbytné pro zdravý vývoj a rozdělil je na dvě skupiny.

Makroelementy & Mikroelementy


  • Makroelementy - Ca, P, Mg, Na, K, Chlor, Síra
  • Mikroelementy – Fe, I, Zn, Mangan, Chrom, Kobalt, Se, Fluor


3. Metoda zjišťování nadváhy


  • kaliper
  • DEXA – RTG vyšetření na specializovaných pracovištích
  • BIA – bioimpedační metoda
  • Biochemický screening

Diasip od firmy Nutricia

Diasip od firmy Nutricia
foto: redakce@dietologie.cz


4. Malnutrice


Je to pojem patologický, který je způsoben nedostatkem živin. Pokročilý stav nedostatku bílkovin = kachexie. Ze statistik je dokázáno, že 85 % onkologických pacientů v některé fázi nemoci trpí malnutricí. U 15 – 20 % pacientů je riziko malnutrice podceněno.

Dělení enterální výživy


MUDr Milana Šachlová měla přednášku na téma Indikace enterální výživy

Polymerní výživa


obsahuje intaktní proteiny, polysacharidy, trigliceridy. Některé přípravky jsou obohaceny o vlákninu (nerozpustní celulóza, lignin)

Oligomerní výživa


obsahuje rozštěpené složky, nevyžadují enzymy gastrointestinálního traktu, neobsahují vlákninu

Výživa kladenského typu


není sterilní, není plnohodnotná, zatěžuje pacienta tekutinami, je u ní pracná příprava, může dojít k ucpání sondy. Pokud je aplikována do jejůna, nesmí se podávat, není dostatečně sterilní.

Režim podání u enterální výživy


Sipping = popíjení nebo Nazoenterální sondou

Výživu podáváme buď


Bolusově = pravidelné dávkování 50-70 ml 6x denně. Interminentně = gravitačně, Kontinuálně = U této výživy je důležité vypracovat protokol enterální výživy. Měl by tam být zaznamenán způsob podání (bolus, kontinuálně, interminentně…) množství, způsob zavedení sondy a vyznačovat případné komplikace. Sledovat laboratorní ukazatele (hemoglobin, urea, draslík, fosfáty, glykémie, transferin, hořčík, zinek, selen).

Strategie nutriční podpory u pacientů s rakovinou


MUDr. Mgr. J. Plesníková měla přednášku na téma strategie nutriční podpory u pacientů s rakovinou. Společně s dietní sestrou z nemocnice Bohunice Brno diskutovaly o vhodnosti podávaných jídel u onkologických pacientů při zvracení, nechutenství, musitidě

Strava při zvracení, nevolnosti


  • nabízet suchou stravu (toasty, sušenky bez krémů, suchary)
  • popíjet chlazené, šumivé nápoje (sodovka, zázvorové pivo, ale i normální pivo může být někdy ideální)
  • vyvarovat se silně kořeněným jídlům a jídlům příliš chladným
  • vyvarovat se tučným jídlům pokud symptomy stále pokračují
  • omezit jídla sladká
  • podáváme ústní vodu
  • vytváříme vhodné a příjemné prostředí v místnosti, kde pacient jí, často větráme místnost
  • nabízíme malé porce


Strava při nechutenství


  • užití žvýkaček na podporu tvorby slin a posílení vnímáni chuti
  • používáme přípravek Nutilis, řeší problémy s polykáním
  • používáme byliny a koření
  • nabízíme drůbež, ryby, vejce, zejména tehdy, když pacienti cítí po jatečném masu v ústech tzv. kovovou chuť
  • chladné a aroma potraviny mohou být přijímány lépe
  • podporovat příjem potravin
  • omezovat ovocné džusy
  • dobrá ústní hygiena

Výrobky firmy Nutricia

Výrobky firmy Nutricia
foto: redakce@dietologie.cz


Strava při mukositidě


  • nepodáváme zrající sýry (Eidam…)
  • nepodáváme plísňové sýry (Hermelín, Vltavín…)
  • zvýšíme příjem tekutin
  • podáváme ovoce pouze to, které můžeme oloupat (banány, pomeranče, mandarinky…toto ovoce však musíme ještě před oloupáním umýt pod tekoucí vodou)
  • nesmíme dávat ovoce nahnilé, hnilé nebo plesnivé
  • zeleninu podáváme převážně tepelně upravenou
  • zelenina, která roste v zemi se zpravidla nepodává syrová (mrkev…)
  • mléko podáváme pouze UHT
  • NE jogurty se živými bakteriemi
  • nabízíme stravu hladkou, nedráždivou, vlhkou (bramborová kaše…)


Závěrem


Poslední přednášku měla PhDr. Martina Kosová na téma etické úvahy související s výživou. Druhý den se pracovalo ve skupinách na oddělení, pohovory s pacienty, prezentace prací, diskuze. Firma NUTRICIA předvedla nové i staší přípravky enterální výživy jako jsou NUTRIDRINK, Nutilis, Nutrison, Diasip

revidováno dne 14.2.2010

Redukční jídelníček