Seminář na téma výživa při onkologických onemocněních
6.5.2004 14:19 – Odborný seminář na téma výživa a nádorová onemocnění. Seminář byl dvoudenní a konal se ve dnech 27 a 28. dubna 2004 v Masarykově onkologickém ústavu, Žlutý kopec.
revidováno dne: 14.2.2010
Příklad snídaně
foto: redakce@dietologie.cz
Program zahajovala MUDr. Milana Šachlová, Csc, která seznámila účastníky školení o programu. Školení bylo rozděleno na dvě části. Teoretická část se konala první den a praktická část den druhý. Mgr. Petr Svoboda z poradny pro zdravou výživu a ovykání kouření vystoupil s přednáškou na téma Základy výživy. Rozebíral hlavně otázky:1 Jaká by měla být zdravá výživa a jaká by měla být zdravá dieta
- adekvátní
- vyvážená
- pestrá
- dbát na kalorickou hodnotu
2. Složky potravy
Bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerální látky. Velkou část přednášky věnoval potřebě vlákniny ve výživě. Opakoval zdroje vlákniny a denní dávku vlákniny, která se pohybuje stále okolo 30 g. Dále se zabýval otázkou bílkovin, kolik je potřeba denně u zdravého člověka a kolik u onkologického pacienta. V onkologii by se měla dávka bílkovin ve stravě zvyšovat asi tak na 1,2 – 1,5 g/kg tělesné hmotnosti. U zdravého člověka by neměly bílkoviny překročit dávku 0,8 g/ kg tělesné hmotnosti. Velmi důležité jsou esenciální bílkoviny ve stravě. U vitamínů zdůrazňoval především to, že nedostatek vitamínů ve stravě vede k avitaminóze a to zejména u vitamínu A. Minerální látky označoval jako nezbytné pro zdravý vývoj a rozdělil je na dvě skupiny.Makroelementy & Mikroelementy
- Makroelementy - Ca, P, Mg, Na, K, Chlor, Síra
- Mikroelementy – Fe, I, Zn, Mangan, Chrom, Kobalt, Se, Fluor
3. Metoda zjišťování nadváhy
- kaliper
- DEXA – RTG vyšetření na specializovaných pracovištích
- BIA – bioimpedační metoda
- Biochemický screening
Diasip od firmy Nutricia
foto: redakce@dietologie.cz
4. Malnutrice
Je to pojem patologický, který je způsoben nedostatkem živin. Pokročilý stav nedostatku bílkovin = kachexie. Ze statistik je dokázáno, že 85 % onkologických pacientů v některé fázi nemoci trpí malnutricí. U 15 – 20 % pacientů je riziko malnutrice podceněno.Dělení enterální výživy
MUDr Milana Šachlová měla přednášku na téma Indikace enterální výživyPolymerní výživa
obsahuje intaktní proteiny, polysacharidy, trigliceridy. Některé přípravky jsou obohaceny o vlákninu (nerozpustní celulóza, lignin)Oligomerní výživa
obsahuje rozštěpené složky, nevyžadují enzymy gastrointestinálního traktu, neobsahují vlákninuVýživa kladenského typu
není sterilní, není plnohodnotná, zatěžuje pacienta tekutinami, je u ní pracná příprava, může dojít k ucpání sondy. Pokud je aplikována do jejůna, nesmí se podávat, není dostatečně sterilní.Režim podání u enterální výživy
Sipping = popíjení nebo Nazoenterální sondouVýživu podáváme buď
Bolusově = pravidelné dávkování 50-70 ml 6x denně. Interminentně = gravitačně, Kontinuálně = U této výživy je důležité vypracovat protokol enterální výživy. Měl by tam být zaznamenán způsob podání (bolus, kontinuálně, interminentně…) množství, způsob zavedení sondy a vyznačovat případné komplikace. Sledovat laboratorní ukazatele (hemoglobin, urea, draslík, fosfáty, glykémie, transferin, hořčík, zinek, selen).Strategie nutriční podpory u pacientů s rakovinou
MUDr. Mgr. J. Plesníková měla přednášku na téma strategie nutriční podpory u pacientů s rakovinou. Společně s dietní sestrou z nemocnice Bohunice Brno diskutovaly o vhodnosti podávaných jídel u onkologických pacientů při zvracení, nechutenství, musitiděStrava při zvracení, nevolnosti
- nabízet suchou stravu (toasty, sušenky bez krémů, suchary)
- popíjet chlazené, šumivé nápoje (sodovka, zázvorové pivo, ale i normální pivo může být někdy ideální)
- vyvarovat se silně kořeněným jídlům a jídlům příliš chladným
- vyvarovat se tučným jídlům pokud symptomy stále pokračují
- omezit jídla sladká
- podáváme ústní vodu
- vytváříme vhodné a příjemné prostředí v místnosti, kde pacient jí, často větráme místnost
- nabízíme malé porce
Strava při nechutenství
- užití žvýkaček na podporu tvorby slin a posílení vnímáni chuti
- používáme přípravek Nutilis, řeší problémy s polykáním
- používáme byliny a koření
- nabízíme drůbež, ryby, vejce, zejména tehdy, když pacienti cítí po jatečném masu v ústech tzv. kovovou chuť
- chladné a aroma potraviny mohou být přijímány lépe
- podporovat příjem potravin
- omezovat ovocné džusy
- dobrá ústní hygiena
Výrobky firmy Nutricia
foto: redakce@dietologie.cz
Strava při mukositidě
- nepodáváme zrající sýry (Eidam…)
- nepodáváme plísňové sýry (Hermelín, Vltavín…)
- zvýšíme příjem tekutin
- podáváme ovoce pouze to, které můžeme oloupat (banány, pomeranče, mandarinky…toto ovoce však musíme ještě před oloupáním umýt pod tekoucí vodou)
- nesmíme dávat ovoce nahnilé, hnilé nebo plesnivé
- zeleninu podáváme převážně tepelně upravenou
- zelenina, která roste v zemi se zpravidla nepodává syrová (mrkev…)
- mléko podáváme pouze UHT
- NE jogurty se živými bakteriemi
- nabízíme stravu hladkou, nedráždivou, vlhkou (bramborová kaše…)
Závěrem
Poslední přednášku měla PhDr. Martina Kosová na téma etické úvahy související s výživou. Druhý den se pracovalo ve skupinách na oddělení, pohovory s pacienty, prezentace prací, diskuze. Firma NUTRICIA předvedla nové i staší přípravky enterální výživy jako jsou NUTRIDRINK, Nutilis, Nutrison, Diasiprevidováno dne 14.2.2010