dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní výživa / Směry ve výživě / BIO Potraviny

BIO Potraviny

25.4.2010 09:35Bio potravina je kvalitní nutričně bohatý čistý produkt. Výrobky neobsahují pesticidy a herbicidy či jiné umělé chemické látky, produkty jsou vyráběny v harmonii s přírodou tj. šetrný vztah ke zvířatům, půdě, rostlinám... farmy respektují přirozené koloběhy a závislosti. Bio produkt je "surový" takový jaký je, např. mléko není ředěné vodou, sýry neodtučněné atp.

Autor článku: Michael


revidováno dne: 25.4.2010

Biopotraviny z bio farem

Biopotraviny z bio farem
foto: redakce@dietologie.cz

BIO farmy a chovatelé pečují o úrodnost půdy, kvalitu vod, mají vztah ke stromům a rostlinám, zvířata mají dostatek prostoru většinou s výběhem na pastvu, snadný přístup k vodě a krmivu, celoroční venkovní výběh, suché podestýlky. BIO farmy zachovávají krajinné prvky, V žádném případě bio farmy nepoužívají geneticky modifikované organismy (GMO) např. se nesmí krmit dobytek geneticky modifikovanou kukuřicí. Krmení je prováděno převážně vlastními bio krmivy, je zakázáno používání hormonálních přípravků.

Náklady na BIO výrobu, cena BIO potravin


Reálné náklady na bio potraviny jsou větší, uchovávají přírodu v původním stavu proto bio potraviny mají menší výnosnost (nejsou použity ošetřovací prostředky tzn. pravděpodobnost napadení škůdci je vyšší proto BIO má menší výnosnost) proto jsou náklady vyšší. BIO produkt je drahý protože je kvalitní ve smyslu čistý (produkt bez chemie).

BIO výrobky nemusejí být "zdravé"


Nelze říci že BIO je "zdravější" než jiné běžně dostupné potraviny např. BIO mléko není ředěné je plnotučné tedy nevhodné pro redukční dietu, diabetickou dietu mnohdy i racionální stravu. Obecně zdravá výživa upřednostňuje tuky rostlinné před živočišnými, na druhou stranu bio mléko obsahuje až 3 x větší obsah kyseliny linolové, která má protisklerotické a protirakovinotvorné účinky. Také obsah ß-karotenu je 3 x vyšší než v běžném konvenčním mléku. Některé testy však ukazují, že BIO směr může být zdravější např. skupina dětí s atopickým ekzémem přešla pouze na BIOpotraviny, po půl roce se ekzém ztratil.

BIO nabádá ke střídmosti


Bio potravin nemusíme jíst tolik co běžných potravin. Např. dvě krabičky běžného odtučněného sýra se rovná jedné krabičce bio sýra (který je většinou mnohem tučnější). Z rovnice pak vyplývá že cena kterou zaplatíme za potraviny je stejná. Zákazníci by také měli slevit ze svých nároků např. bio potraviny nejsou přešlechtěné a vyhnané hnojivama, nemusejí "na oko" dobře vypadat, bio mrkev nemusí mít tolik vody atp.

Úspěchy bio výrobců


BIO producenti se naučili lepšímu balení výrobků, vykrývat dodávky, zavážet, naučili se jezdit na trhy a propagovat výrobky. O výrobcích BIO se také hodně píše, stoupá počet BIO farem také díky transformací z "normálních farem" na BIO farmy, počet BIO farem roste. BIO výrobci také dokáží prodloužit trvanlivost svých výrobků např. technologií balení atp. Úspěch BIO farem je dosažen také díky "programům rozvoje venkova" farmy mohou díky dotacím nakupovat ekologické vstupy např. bio krmivo, baličky atd., dotace jsou mnohdy vyšší než u běžné farmy právě díky menším výnosum to je kompenzace za uchování původní krajiny - prevence proti záplavám atp.

Migrace konvenčních farem na BIO farmy


V současnosti je snaha převádět konvenční farmy na bio farmy kdy farmy musejí splnit požadovaná kritéria ohledně výživy, vhodných osevních postupů, vhodných krmných dávek, chovných plemen, veterinárních požadavků, pozemků např musejí vyčistit půdy aj.
Označování biopotravin

Označování biopotravin
foto: technické logo


Označování BIO potravin


BIO potraviny jsou vysoce kvalitní v čiré čistotě a tato kvalita je oceněna logem na každém výrobku. Evropská unie nedávno zavedla nové logo (obdelníkové logo v levo nahoře ) pro BIO výrobky pocházející z evropského prostoru. Evropský hospodářský prostor je ale relativně "velké území" a tak BIO výrobek vyrobený ve Španělsku dovezený do Polska kamiónovou dopravou určený k zabalení a nakonec dopravený a prodávaný v České republice by neměl mít logo "BIO výrobek", protože to odporuje filozofii BIO tj. výrobek pro přírodu šetrný a takové chování popírá vůbec BIO koncept. Vyjímkou by mohly mít ty BIO produkty, které lokálně místně příslušný trh není schopen sám vyprodukovat (např. technická či odborná vyspělost) či vypěstovat (např. tropické ovoce kvůli klimatickým poměrům). Snaha by tedy měla směřovat k regionálnímu označení např. jako "česká zebra" (půlkruh pod evropským logem), český spotřebitel by měl preferovat český lokální výrobek.

Budoucnost biopotravin mají v rukou velké obchodní řetězce


BIO produkty mají zelenou pokud je budou propagovat supermarkety či hypermarkety, které jsou primárním trhem pro rozvoj bio produkce, sami výrobci nemají sílu významě trh ovlivnit a cesta přes supermarkety pro malé bio farmaře nevede. Bio koutky se objevují v supermarketech např. Interspar s kolekcí NATUR*PUR, řetězec také otevřeně prohlašuje zákaz prodeje výrobků obsahující geneticky modifikované vstupy na svých prodejnách nebo síť Albert s vlastními produkty Albert BIO quality. Bohužel u některých Albert BIO potravin (které se bežně pěstují i u nás např. dýně) se objevuje země původu Argentina což jaksi popírá BIO koncept (konzumovat čistý produkt, který je nejbliž).

Problémy českého trhu s biopotraviny


  • Zemědělci a výrobci nedodávají data a pokud ano nejsou v relevantní kvalitě. Nedodávájí výkupní ceny ani objemy produkce pro odhad predikce vývoje trhu, neúplnost a zkreslování dat obhajují obchodním tajemstvím firem a tak brzdí vývoj trhu s bio potravinami problém se týká nejen malých firem kde by se nezájem dal očekávat ale také velkých bio firem např. z oblasti produkce mléka.
  • Lidé se domnívají že BIO = zdravé potraviny což je omyl. Tvrzení může ale také nemusí být nutně pravda.
  • Cena BIO výrobků. Lidé, většiou mladé matky kupují BIO potraviny dětem nikoliv už pro sebe proto udržitelnost prodeje většího množství prodeje není zaručena.
  • Byrokratické překážky např. označování telat už 24 hodin po porodu atp. Legislativní proces změn je pomalý.
  • Změna v myšlení co produkovat. Měly by se produktovat potraviny (nejen BIO) a plodiny po kterých je poptávka, např. proč se pěstuje pšenice ve velkých objemech které je přebytek, zabírá tím místo (na pěstování) pro plodiny o které je větší zájem a tyto plodiny se musejí dovážet často až z Číny či rozvojových zemí.
  • Označování BIO potravin - není jasný původ potravin, např. výrobek je označen jako made in EU BIO ale suroviny jsou non-EU, spotřebitel nepozná původ produktu.

revidováno dne 25.4.2010

Redukční jídelníček