dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní výživa / Směry ve výživě / Co je dělená strava

Dělená strava

12.3.2011 18:53Základem dělené stravy je rozdílný proces metabolismu bílkovin a sacharidů. Při dělené stravě se nekonzumují potraviny bohaté na bílkoviny současně s potravinami bohatými na sacharidy.

Autor článku: Evžena Janovská DiS


revidováno dne: 12.3.2011

Dělená strava

Dělená strava
foto: redakce@dietologie.cz

Nejprve je třeba v těle vytvořit rovnováhu kyselin a zásad, v případě překyselení organismu ho odkyselit, a udržovat ji. Většina potravin má na organismus kyselinotvorný účinek (např. sacharidy, tuky), kyselinotvorný účinek má též nedostatek pohybu, vhodných tekutin, nadbytek stresu, negativních emocí, např. vztek, starost, hořkost. Odpad vzniklý při metabolických reakcích je kyselinotvorný, odpadní látky vylučuje organismus močí, částečně stolicí, potem, dýcháním. Překyselení organismu má různé projevy, např. různé alergie, časté infekce, plísně, pálení žáhy, únavnost, sníženou výkonnost, apod. a je též příčinou mnoha nemocí. Chronické překyselení organismu znamená jeho postupnou otravu. Odkyselení organismu znamená konzumaci zásadotvorných potravinm, hlavně zeleniny, ale též ovoce, hlavně kyselého, dostatek (cca 2 l denně) vhodných tekutin (pitná voda, pramenitá voda, přírodní ovocné a zeleninové šťávy bez cukru a konzervantů a jiných aditiv /přídatných látek/, slabý hořký černý čaj, slabý hořký zelený čaj, ovocné čaje, stolní vody /perlivé, jemně perlivé, neperlivé/ bez příchuti) a dostatek pohybu i pohybu venku (např. chůze).

Historie dělené stravy


Zakladatelem dělené stravy je dr. Howard Hay (*1866) z USA. Ve svých 41 letech těžce onemocněl a byl svými kolegy považován za nevyléčitelně nemocného. Doktor Hay začal experimentovat ze stravou. Zjistil, že lidské tělo se skládá z 80 % ze zásaditých a z 20 % z kyselých prvků), začal konzumovat hodně zásadotvorných potravin a při každém jídle odděloval potraviny bohaté na sacharidy od potravin bohatých na bílkoviny. Po krátké době se zcela uzdravil. Své stravovací návyky doporučoval svým pacientům.

Základní pravidla dělené stravy


  • Pravidelná strava
  • Zdravá strava
  • Nekonzumovat nezdravou stravu
  • Střímost v jídle
  • Klid při jídle


Pravidelná strava


Pravidelná strava – konzumovat menší porce v pravidelných intervalech.

Zdravá strava


Hojná konzumace čerstvého ovoce a zeleninových salátů (např. vitamín C, draslík, hořčík obsažený v ovoci a zelenině jsou mimo jiné výbornými spalovači tuků, pít čerstvé (neslazené, nekonzervované) ovocné a zeleninové šťávy, konzumovat mořské ryby, drůbež (nejlépe z domácho chovu), králičí maso, jehněčí maso, zvěřinu, celozrnné obiloviny, semínka, oříšky, luštěniny, kvalitní mléčné výrobky (nejlépe zakysané nebo tvaroh a sýry typu žervé), olej lisovaný za studena (olivový-Extra Virgine, lněný z vlašských ořechů, slunečnicový, sezamový, aj.), bylinky, koření.

Nekonzumovat nezdravou stravu


Nekonzumovat stravu, která obsahuje tzv. prázdné kalorie (dodá tělu pouze energii, ale nic jiného), jedná se o průmyslově zpracované potraviny s vysokým obsahem tuků a sacharidů, např. bílý řepný cukr, bílá pšeničná mouka a výrobky z ní, všechny druhy cukrovinek, sušenek, bonbónů, sladkého pečiva vyráběného průmyslově, polárkové dorty, pudinky v prášku, bílá rýže, instantní potraviny. Bílá pšeničná mouka je nahrazována celozrnnou moukou a bílá loupaná rýže je nahrazována hnědou rýží. Nekonzumovat maso a sádlo z vykrmovaných zvířat (vepř, husa, kachna), ale konzumovat hodně mléčných výrobků (tvaroh, žervé), zvláště zakysaných (kvalitní jogurt, kyška, podmáslí, biokys, zakysaná smetana, aj. Konzumovat hodně cibule, ale málo vajec. Vyhýbat se konzumaci uměle chemicky vyrobených látek (syntetických) "éček", každá taková látka je pro organismus cizí, přestavuje pro něho určitou zátěž a nějakým způsobem narušuje matabolický proces. Jedná se o různá barviva, aromata, konzervační látky, sladidla, emulgátory aj. Nekouřit, alkohol konzumovat střídmě. Získávat dobrou náladu správným postojem k životu, zdravým způsobem života (správná strava, dostatek vhodných tekutin, pohybu, správná relaxace), ne užíváním různých pilulek a podobnách chemických látek, které na chvíli dodají dobrou náladu.

Střímost v jídle


Střímost v jídle – jíst do polosyta.

Klid při jídle


Klid při jídle – jíst v klidu, v sedě, ne ve stoje, za chůze, jíst pomalu, nehltat, řádně kousat.

Vhodná kombinace potravin


V dělené stravě se potraviny dělí na bílkovinné, sacharidové a neutrální.

Bílkovinné potraviny


Mezi bílkovinné potraviny se v dělené stravě řadí: maso, drůbež, ryby, zvěřina, plody moře, celá vejce, všechny druhy ovoce kromě hrušek, manga, banánů, papáji a sladkého hroznového vína, tepelně upravená rajčata, veškeré sušení ovoce kromě rozinek, burské oříšky, sója, tofu, mléko, jogurt, všechny sýry kromě tvarohových (typu žervé), víno, mošt, ovocné šťávy.

Sacharidové potraviny


Mezi sacharidové potraviny patří v dělené stravě: brambory, cukrová kukuřice, chléb, mouka, obiloviny a výrobky z nich, velmi sladké ovoce (hrušky, banány, papája, mango, sladké hroznové víno), pivo.

Neutrální potraviny


Mezi neutrální potraviny v dělené stravě patří: všechny druhy zeleniny kromě brambor, cukrové kukuřice a tepelně upravených rajčat, všechny oříšky kromě burských, máslo, šlehačka, smetana, tvaroh, sýry typu žervé, vaječné žloutky, v malém množství mléko a jogurt, všechny přísady do salátů, za studena lisovaný olej (olivový-Extra Virgine, slunečnicový, z vlašsých ořechů, lněný, sezamový), všechny luštěniny (jelikož jsou hůře stravitelné, mají se konzumovat pouze občas).

Pravidla dělené stravy


V dělené stravě nelze kombinovat bílkovinné potraviny se sacharidovými potravinami. Neutrální potraviny lze kombinovat s bílkovinnými i se sacharidovými potravinami. Je třeba během jednoho jídla od sebe oddělovat sacharidové a bílkovinné potraviny. Ovoce a zelenina je trávená cca 2 hodiny, sacharidy cca 3 hodiny a bílkoviny cca 12 hodin. Mezi sacharidovými a bílkovinnými potravinami je třeba dodržet pauzu 4 hodiny. Mezi jednotlivými jídly stejného druhu (i neutrálními) 2-3 hodiny. Po bílkovinných potravinách lze jíst sacharidové potraviny až po 12 hodinách.

Příklad jídelníčku


  • Snídaně: Pražené ovesné vločky s vlašskými ořechy, rozinkami a medem.
  • Přesnídávka: Míchaný salát (pekingské zelí, rajče, paprika, kmín, špetka soli, ocet Aceto balsamico, olivový olej Extra Virgine).
  • Oběd: Pečené kuře, dušený hrášek na másle.
  • Svačina: Grapefruit.
  • Večeře: Hovězí vývar s vejcem (vývar z hovězího masa s kostí, např. hovězí krk (ne z masoxu, bujónu) - vařit ve studené vodě na mírném ohni, tzv. „táhnout“, přidat očištěnou nadrobno nakrájenou mrkev, celer, petržel, vařit, do hotové polévky přidat máslo, vejce, špetku soli a zdobit zelenou petrželkou).
  • Nápoje. Ovocný čaj, pitná voda, Toma natura bez příchuti.


Závěr, názor na dělenou stravu


Dělená strava má své nezastupitelné místo ve zdravé výživě i v redukční dietě a nemá žádné vedlejší účinky. Jedná se o pestrou, vyváženou stravu s dostatkem bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů, minerálů, vlákniny a tekutin. Dělená strava učí člověka jíst střídmě, nehltat, nejíst „v běhu“, při kombinaci vhodných potravin je třeba přemýšlet, není zde místo pro bezmyšlenkovité jedení (např. chipsy u televize) nebo jedení ze stresu. Dělená strava klade určité nároky na čas (kombinace a příparava vhodných jídel) i na finanční prostředky (např. olivový olej, lněný olej, sezamový olej, olej z vlašských ořechů, mořské ryby nepatří mezi levné potraviny).

Literatura


  1. Kurt tepperwein, Pryč s kyselostí!, překlad: Lada Jirásková, vydavatel: Noxi s.r.o., vydáno v Bratislavě v roce 2005, 1. vydání, ISBN 80-89179-17-7
  2. Kolektiv autorů, Dělená strava, edice Malá knihovnička zdraví, překlad: Dagmar Steidlová, vydavatel: Svojtka, vydáno v Praze v roce 2001, 1. vydání, ISBN 80-7237-426-5
  3. Jaroslav Vašák, Tajemství dělené stravy, vydavatel: Eminent, vydáno v Praze v roce 2001 ISBN 80-7281-075-8
  4. Ursula Summová, Nová dělená strava, překlad: Alena Bezděková, vydavatel: Euromedia Group, vydáno v Praze v roce 2004, 1. vydání, ISBN 80-249-0438-1

revidováno dne 12.3.2011

Redukční jídelníček