Hlavní zásady při racionální stravě
15.4.2004 18:04 – Deset hlavních zásad správné racionální stravy
revidováno dne: 2.11.2008
Zásada 1
Rozumná strava vychází ze zásad zdravé výživy, nikdy by neměla být jednostanná.Zásada 2
Nejlépe je jíst pravidelně, častěji, jídlo si rozložit alespoň na několik denních dávek denně.Zásada 3
Pokud máte čas, můžete ještě dělat mezi jídlem přestávky, a jíst pomalu.Zásada 4
Nejhorší chybou je, když se přes den hladoví, kdy tělo potřebuje nejvíce energie a večer nebo odpoledne jíst nadbytečné dávky nevhodného jídla. Tělo na to zareaguje jednoduše – zvyklo si na úsporný režim během odpoledne a tak část příjmu večerních živin přemění na zásobní tuky.Zásada 5
Strava by se měla podávat na menší talířek, ozdobená zeleninou, tak dodá jídlu objem a jeví se nám, že je jí mnoho.Zásada 6
Mějte vždy po ruce dostatečné množství zeleniny a ovoce (dávejte však pozor na ovoce, které je příliš sladké a přezrálé. Např. banány se používají při výživné dietě a tudíž nejsou moc vhodné při dietě redukční, stejně tak i hrušky, hrozny…Zásada 7
Omezte přijímání sladkostí, sušenek, slaných krekrů, smažených brambůrků…(vhodná náhrada za tyto pochutiny jsou jablka sušená v sušičce na ovoce na tenko krájená)Zásada 8
Zaveďte do svého jídelníčku kromě běžných druhů mas také maso rybí (nejméně 2 – 4 x týdně). Drůbež připravujeme bez kůže.Zásada 9
Tmavé pečivo by se mělo vyskytovat v jídelníčku také, stejně tak ovesné vločky, kroupy, jáhly, pohanka, sojové klíčky…Zásada 10
Tuků má být ve stravě méně, zvláště těch živočišných. Nezapomínáme, že v potravě se vyskytuje dostatečné množství tzv. skrytých tuků, např.i v libovém mase, sýry, mléko, mléčné výrobky…revidováno dne 2.11.2008