dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní výživa / Výživa dospělých / Cukrovka v těhotenství

Cukrovka v těhotenství

7.5.2009 10:42Na konci třicátých let dvacátého století bylo považováno těhotenství žen s cukrovkou za rizikové a pro těhotnou ženu a potomka představovalo velmi náročné období. Toto riziko bylo spojeno s vysokým počtem vrozených vývojových vad u narozených dětí, s velkým rizikem předčasných porodů nebo s infekčními komplikacemi po porodu.

revidováno dne: 7.5.2009

Cukrovka v těhotenství

Cukrovka v těhotenství
foto: redakce@dietologie.cz

V dnešní době můžeme na základě dlouholetých zkušeností říci, že komplikace spojené s cukrovkou u těhotné ženy jsou naprosto stejné jako u zcela zdravých žen. Každá žena s diabetem, která plánuje těhotenství by ale měla mít na paměti, že nejlepší výsledky a úspěšný porod zdravého dítěte mají plánovaná těhotenství, kdy je ideální metabolická kompenzace cukrovky. Čím vyšší je glykemie v těhotenství, tím vyšší je riziko vrozené vývojové vady u novorozence. Zhoršená kompenzace cukrovky u těhotné ženy může vést k poruchám psychomotorického vývoje. Ošetřující lékař by měl znát zdravotní stav pacientky v době vzniku gravidity. Pokud má žena diabetes prvního typu, tak inzulínový režim většinou zůstává stejný jako před těhotenstvím. Jiná situace je u žen s diabetem druhého typu, kdy je v těhotenství pacientka většinou převáděna na inzulín. Rozložení denních dávek inzulínu je vždy třeba konzultovat s lékařem, aby glykemie byla udržena v co nejoptimálnějším rozmezí.

Strava při diabetes


Strava  těhotné diabetičky by měla být v podstatě stejná, na jakou byla pacientka zvyklá před otěhotněním, tedy dodržování diabetické diety. Vyloučit by se měly lehce vstřebatelné sacharidy (glukóza, sacharóza a maltóza). V těhotenství jsou potřebné složené sacharidy, které je nutné přijímat ve formě tmavého pečiva, těstovin, rýže, brambor, ovoce. Ve stravě by se měl snížit příjem soli. Strava by měla být pravidelná a raději jíst častěji.

Dia potraviny


Potraviny s nápisem Dia jsou často velmi tučné a proto nejsou tak vhodné z toho důvodu, že mohou způsobit zbytečné nabrání kilogramů. V jídelníčku těhotné diabetičky je vhodné zařazovat zeleninu, zeleninové saláty a ovoce. Důležitý je pitný režim u diety při cukrovce, protože dochází k vyšším ztrátám vody a kromě toho se sníží vznik infekcí močových cest.

revidováno dne 7.5.2009

Redukční jídelníček