Potraviny rostlinného původu v antioxidační obraně organismu
27.5.2009 19:57 – Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje jako prevenci proti civilizačním chorobám 400 až 500 g ovoce a zeleniny za den. Význam ovoce, zeleniny, ovocných a zeleninových šťáv ve výživě spočívá hlavně v obsahu biologicky aktivních látek.
revidováno dne: 27.5.2009
Potraviny rostlinného původu s antioxidanty
foto: redakce@dietologie.cz
Konzumováním ovoce a zeleniny v syrovém stavu jsou zachovány všechny biologicky aktivní látky, včetně aktivních antioxidačních enzymů. Významný je obsah vitaminů C, flavonoidů a karotenoidů.Ovoce
Velké množství vitaminů C obsahuje kiwi, šťáva z pomerančů, grapefruitová šťáva, ananas, citron, pomeranče, grepy, mandarinky. Z domácích druhů ovoce je velmi bohatý na vitamin C především černý rybíz, dále broskve, meruňky, jahody. Červené pomeranče, broskve, meruňky, třešně, mandarinky jsou významným zdrojem ß-karotenu. Významný antioxidant lykopen je obsažen v růžovém grapefruitu, vodním melounu a dále menší množství obsahují meruňky, guajava a papája. Borůvky jsou na prvním místě, co se týká obsahu manganu, mají omlazující a na organismus očišťující vlastnosti. Jablka, švestky, citrony obsahují flavonoidy, které jsou velmi významné v antioxidační ochraně organismu. Plody méně známého rakytníku. se užívají čerstvé, sušené i mrazené. Obsahuje velké množství vitaminu C, ß-karotenu, vitaminu E a bioflavonoidů, především rutinu a kvercetinu. Léčebné účinky má i rakytníkový olej, kterého je v dužině 3–8 % a obsahuje velké množství vitaminu E.Zelenina
Významným zdrojem antioxidantů je zelenina. Zelenina obsahuje hlavně provitaminy vitaminu A, zejména v rajčatech, špenátu, a mrkvi. Je také velkým zdrojem vitaminu C. Nejvíce ho můžeme najít v paprice, kedlubně, kapustě, zelí, květáku, brokolici a v zelených natích. Prospěšná je v zelenině i přítomnost některých dalších barviv, zejména flavonových sloučenin. Jedná se především o kvercetin, který můžeme nejvíce najít v cibuli. Ze stopových prvků je nejvýznamnější obsah zinku v celeru, cibuli, petrželi, květáku, špenátu. Látky obsažené v česneku jsou důležité antioxidanty působící jako prevence rakoviny. Podobné účinky má také červená řepa. Celá plodina je výborným zdrojem vitaminu A, ß-karotenu a vitaminu C.Obiloviny
Přírodní antioxidanty nalézáme také v obilovinách, výrobcích z obilovin a v luštěninách. V obilovinách, převážně v ječmeni můžeme najít vitamin E, který je uložen hlavně v klíčcích a aleuronové vrstvě zrna. Mezi hlavní antioxidanty v obilovinách patří vitamin C, beta karoten, stopové prvky selen, zinek a dále fenolové sloučeniny. Luštěniny, jsou bohaté na antioxidant zinek, mangan a vitamin E.revidováno dne 27.5.2009