Potraviny živočišného původu v antioxidační obraně organismu
29.3.2009 15:53 – Antioxidanty získaly značnou vědeckou pozornost z důvodu jejich potencionálního léčebného využití. Četnými studiemi bylo prokázáno, že chrání organismus před poškozením, které způsobují volné radikály.
revidováno dne: 29.3.2009
Potraviny živočišného původu s antioxidanty
foto: redakce@dietologie.cz
Antioxidanty jsou obsaženy nejen v poživatinách rostlinného původu, ale také jsou obsaženy v poživatinách živočišného původu.Rybí maso
Velký význam ve výživě mají ryby. Složení rybího masa je výrazně ovlivněno druhem, věkem, pohlavím, technologií chovu, lokalitou nebo ročním obdobím. Nutriční úroveň rybího masa vychází z jeho složení. Rybí maso je významným zdrojem selenu, zinku a mědi. Obsah zinku v sardinkách ve 100 g je 1,31 mg, v lososu 0,31 mg, v tresce 0,60 mg a ve sledi 0,53 mg. Tuňák v oleji obsahuje 0,91 mg zinku. Významným komponentem rybího masa je tuk, který obsahuje vitaminy rozpustné v tucích. Z antioxidačního hlediska je to vitamin A a vitamin E.Vejce
Také vejce patří mezi poživatiny s velkým obsahem vitaminů a minerálních látek. S vitaminů jsou ve vejcích zastoupeny všechny vitaminy s vyjímkou vitaminu C. Ve žloutku je významný zejména vysoký obsah lipofilního vitaminů tokoferolu a retinolu. Minerální látky ve vejcích jsou reprezentovány hlavně vysokým obsahem zinku a selenu. Nejvíce diskutovanou složkou vajec jsou fosfolipidy, především lecithin.Sýry
Další složkou výživy jsou sýry a sýrové pokrmy, které tvoří velkou část v lidské výživě. Nutriční složení sýrů závisí na použitém mléku a použité výrobní technologii. Nicméně platí, že se jednotlivé sýry navzájem liší obsahem minerálů a stopových prvků. Sýry obsahují vitaminy A, a částečně vitamin E, avšak záleží také na tučnosti. Jsou zajímavým zdrojem zinku a stopového prvku selenu. Tvrdý sýr obsahuje 1,83 mg zinku/100 g, sýr mozzarela 2,93 mg/100 g, sýr parmazán 3,80 mg/100 g a sýr tvarohový 0,42 mg/100 g. Obsah selenu v tvrdém sýru je 14,46 μg/100 g, v sýru mozzarela 16,93 μg/100 g, v parmazánu 18,0 μg/100 g a v tvarohovém sýru 10,22 μg/100 g.Maso kuřecí, hovězí a vepřové
Hovězí, vepřové a kuřecí maso jsou významným zdrojem zinku, selenu a vitaminu A. Maso kuřecí obsahuje ve 100 g 19-30 μg selenu, 5-19 μg vitaminu A, 1-3 mg zinku. Koncentraci koenzymu Q10 můžeme zvyšovat příjmem vnitřností, zejména játra a ledvinky jsou na tento antioxidační element bohaté. Obecně však platí, že nutriční hodnoty masa závisí na způsobu chovu jatečných zvířat, na vlivu krmných dávek a složení krmiva, vyváženosti a techniky krmení.revidováno dne 29.3.2009