Motivace seniorů ke zlepšení stravovacích návyků
11.1.2009 13:52 – S přibývajícím věkem roste u seniorů pravděpodobnost, že budou vzhledem ke svému zdravotnímu stavu a neinformovanosti o správné výživě, potřebovat kvalifikovanou a odbornou pomoc svého okolí.
Autor článku: Jaroslava Poláčková
revidováno dne: 11.1.2009
Donášková služba jako součást péce o seniory
foto: redakce@dietologie.cz
Může se na tom podílet hlavně rodina, přátelé, známí nebo zdravotnické organizace. Přirozené domácí prostředí je nejvhodnějším místem pro doporučení ke zlepšení stravovacích návyků. Vzhledem k tomu, že starší generace je většinou málo ochotná měnit své zvyky a postoje, je nutné při přechodu na správnou životosprávu postupovat citlivě a obezřetně. Při rychlých, zásadních změnách ve stravování je možné spíše způsobit změnu k horšímu a mohou nastat psychické problémy. Je dobré si připomenout, že žádná rada není univerzální – co je dobré pro jednoho, nemusí být dobré pro druhého.Jak můžu pomoci?
Při domácím stravování pomůžeme seniorům při stolování, navrhneme vlastní přípravu pokrmů s původními recepty se sdělením významu nutriční podpory např. recept je výborný, ale ten tuk bychom měli ubrat popřípadě vyměnit za jiný, s vysvětlením důsledků, že takový pokrm vede k obezitě, popř. k vysokému cholesterolu atp. Při vlastní přípravě pokrmů vysvětlit proč byla použita jiná potravina než ta na kterou byl senior zvyklý, např. červené maso můžeme vyměnit za drůbeží nebo rybí, popřípadě jiný tržní druh červeného masa. Vysvětlit, jakou roli hraje pitný režim a navrhneme vhodné dávkování a druhy tekutin. Doporučit sledování televizních pořadů o výživě. To vše může seniora motivovat ke zlepšení stravovacích návyků.Organizace suplující domácí stravování, Sociální organizace, Charita
Pokud není senior schopen z jakéhokoliv důvodu si stravu připravit a zajistit sám je možné zajistit stravování donáškovou službou přes charitativní nebo jiné organizace. Hovoříme zde o zkvalitnění péče o seniory a o výživových potřebách těchto obyvatel.revidováno dne 11.1.2009