dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní výživa / Výživa dospělých / Stravování seniorů v domácí péči

Stravování seniorů v domácí péči

9.1.2009 13:07Mnoho faktorů ovlivňuje příjem potravy u seniorů

Autor článku: Jaroslava Poláčková


revidováno dne: 14.2.2010

Pětadevadesátiletá stařenka s mladým příbuzným při společné snídani

Pětadevadesátiletá stařenka s mladým příbuzným při společné snídani
foto: redakce@dietologie.cz



1. Chronická onemocnění


Gastrointestinální potíže (zvracení, průjem, zácpa…), Mentální poruchy (deprese, zmatenost, demence…), Diabetes mellitus, srdeční onemocnění, ledvinné, plicní či jaterní nedostatečnosti, nebo nádorová onemocnění.

2. Poruchy zdravotního charakteru vychází ze špatné kvality chrupu


Poruchy zdravotního charakteru vychází ze špatné kvality chrupu, zubní náhrady, chuťových a čichových averzí, snížené rozeznání chuti a vůní, snížené tvorby slin, imobility způsobující nedostatečnou sebeobsluhu , snížené pohyblivosti a aktivity.

3. Socialní faktory


Socialní faktory jako nízký finanční příjem, sociální izolace, nedostatek podpory ze strany rodiny a přátel, nespokojenost se životem mohou negativně ovlivnit příjem kvalitní stravy.

4. Zlozvyky a stereotypní chování


U seniorů se často projevují zlozvyky a stereotypní chování. Často obavy z velkých potravinářských obchodů, kde chybí prodavač za pultem. To vede k pocitům nejistoty až stresu. Dochází k výběru pouze známého zboží, strava je málo pestrá. Nákup velkého množství zlevněného zboží, které se nezkonzumuje včas a poté může dojít až k alimentární otravě. Naopak nadměrná konzumace zásob ve strachu před zkažením a výsledkem je přibývání na váze.

Obecné zásady výživy seniorů


Nutno zajistit adekvátní energetický příjem, a dostatečný příjem kvalitních bílkovin (mléčné zakysané výrobky, sýry, vejce drůbeží maso, ryby, apod.) Potřeba proteinů u starších osob by měla být stejná jako u mladších zdravých dospělých tj. minimálně 1g bílkovin/kg tělesné váhy za den. Senioři trpí nedostatkem železa. Příčinou může být snížené vstřebávání a malý přívod potravou. Zdrojem železa jsou vnitřnosti, maso, vejce, celozrnné pečivo, špenát. Se zvýšeným věkem dochází k nedostatečnému přívodu vitamínů rozpustných ve vodě v důsledku nedostatečné konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. Nedostatek je i v přívodu vitamínů rozpustných v tucích, což je zapříčiněno omezenou možností přijímat tuky v důsledku poruchy trávení, chronické pankreatitidy, zánětlivého onemocnění trávicího traktu apod. V souvislosti s nedostatečnou konzumací ovoce a zeleniny bývá i snížený přísun hrubé vlákniny, která má ve vyšším věku velký význam pro správnou funkci střev, dodává pocit sytosti, změkčuje stolici, umožňuje častější vyprazdňování, snižuje vstřebávání tuků, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Nezapomínáme na dostatečný příjem tekutin minimálně 2 l denně. Vhodná je pramenitá voda, neperlivá nebe jemně perlivá minerální voda, čaje ovocné a bylinné, ovocné džusy.

revidováno dne 14.2.2010

Redukční jídelníček