Výživa při demenci
19.2.2011 22:16 – Výživové potřeby starých lidí, trpících demencí vychází ze zásad zdravé výživy. K těmto zásadám patří – rovnováha mezi energetickým příjmem a výdejem (u seniorů se vyskytují výkyvy oběma směry – vzniká obezita nebo naopak malnutrice – podvýživa).
Autor článku: Michaela Hrbáčková, nutriční terapeut
revidováno dne: 19.2.2011
Výživa seniorů
foto: redakce@dietologie.cz
Zásady výživy při demenci: Je nutné, aby strava obsahovala správný poměr živin. V naší stravě se obvykle vyskytuje nadbytek tuků. Další zásadou je snaha o zachování pestrosti jídelníčku. Senioři mají tendenci jíst jednotvárně – vzniká nedostatek jednotlivých složek potravy. Nejčastěji: vitamínů, vlákniny nebo bílkovin. Často se zapomíná na rostlinné zdroje. O tucích se mluví velmi často (tuky rostlinného původu jsou vhodnější z hlediska prevence chorob srdce a cév, přesto je do jídelníčku zařazujeme v nedostatečném množství, o to více podáváme tuky živočišné).Zdroje vybraných minerálních látek
Železo
Železo se vyskytuje nejvíce v mase, vnitřnostech, mléčných. výrobcích, ve vejcích, celozrnném pečivu. Vstřebávání železa podporuje vitamín C. Vstřebávání železa potlačují kyseliny šťavelová (špenát), z nápojů káva, silný černý čaj, kakao, červené víno, kolové nápoje.Zinek
Zinek se nejvíce vyskytuje v rybách, vejcích, mléčných výrobcích, ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích, ořechách. Zinek je důležitý pro hojení ran.Vápník
Vápník se nejvíce vyskytuje v mléce, mléčných výrobcích. Mléčné výrobky je dobré jíst večer, protože v noci se lépe vstřebávají, když ležíme ledviny si lépe poradí s vylučováním dusíku. Další zdroje jsou sardinky, mák, ořechy, zelí, hrášek, brokolice. Využití závisí na dostatečném příjmu vitamínu D a bílkovin.Poruchy příjmu potravin a tekutin ve stáří
U starých lidí se často vyskytují změny v oblasti úst. Ztráta chrupu, porucha žvýkání, snížená produkce slin, při demenci často snížená péče o ústní hygienu. Často se vyskytuje porucha polykání, kdy nejčastější příčinou je cévní mozková příhoda. Také bývá zhoršená hybnost jazyka, která může být způsobena demencí. Projevuje se kašlem při jídle, pocitem knedlíku v krku. Nutno provádět úpravu konzistence jídla, mnohdy stačí kašovitá dieta, úprava a výběr vhodných potravin. Při závažnějších potížích je přijatelná dieta tekutá výživná pouze tekutá forma stravy - výživa sondou. Vyskytuje se také poruchy žaludeční činnosti. Strava musí mít šetřící charakter. Vhodná jsou nedráždivá, nenadýmavá jídla. Nevhodná jsou smažená a hodně tučná jídla. Snášenlivost rizikových potravin je velmi individuální. Objevují se také změny funkce střeva ve stáří: zácpa, průjmy, divertikly a další poruchy. Při zácpě je důležitá důsledná hydratace a dostatek vlákniny, také zachování hybnosti je prevencí vzniku zácpy. Při průjmech nutné zjistit důvod vzniku, podle toho se volí opatření. V některých případech se doporučuje pouze sacharidová strava čaj + dostatek lehce stravitelného pečiva, bez mléčných výrobků. U průjmů, které vznikají po dlouhodobém užívání antibiotik se zase kysané mléčné výrobky doporučují. Důležitá je spolupráce s lékařem.Výživa při demenci
Demence samotná nevede ke snížení příjmu potravy a nevyžaduje užívat nějakou speciální dietu. Dementní nemocný však zapomíná sníst i připravenou porci a zapomíná pít – to je to hlavní, co ohrožuje jejich dostatečnou výživu a vede k dalším poruchám (dehydrataci a malnutrici). Výživa při demenci respektuje aktuální dietní omezení. Je zaměřená na prevenci malnutrice a dehydratace. V maximální možné míře respektuje zvyklosti nemocného. Vyžaduje přehled o skutečné konzumaci předložené stravyZásady pro tvorbu jídelníčku
Zajistit dostatečný příjem tekutin a energie (nemocní ztrácí pocit žízně, je potřeba tekutiny nabízet!). Dostatečný příjem vitamínů, minerálních látek, vlákniny (při potížích s kousáním, stačí ovocné šťávy). Zajistit dostatečnou tepelnou úpravou potravin jejich stravitelnost (střeva stářím nedokáží vstřebat tolik živin – tepelnou úpravou se vstřebávání usnadňuje). Smažená jídla zařadit maximálně 2x týdně – jsou hůře stravitelná, u seniorů ovšem velmi oblíbená, proto je potřeba hlídat frekvenci jejich zařazování do jídelníčku. Ryby zařazovat minimálně 2x týdně. Snaha omezovat hotová jídla (paštiky, fast food) – hůře stravitelná, přesolená, opět velmi oblíbená. Pokud možno zapojit nemocného do procesu přípravy jídla (podobně jako u dětí to, zvýší motivaci – nemocný pak ochotněji jídlo sní, když se podílí na jeho přípravě). Chutná, pestrá, vyvážená, pravidelná strava.Úprava stravy
Upravujeme konzistence stravy – velmi často kašovitá úprava - místo brambor raději bramborová kaše, velmi problematická bývá rýže, maso raději mleté, pití „brčkem“. Nemocní často ztrácí schopnost používat příbor (namazaný krajíc chleba krájet na malé kousky, připravovat jídla, která lze jíst rukama). Při potížích s polykáním tekutin volit husté polévky, omáčky, umělé zahušťovadlo Nutilis. Formy nutriční podpory
Do jídelníčku zařazovat vydatné potraviny (nebát se výrobků s vyšším obsahem tuků). Vhodný je sipping (tekuté přídavky, různé příchutě sladké nebo neutral, ke koupi v lékárně). Při splnění určitých kriterií přispívá pojišťovna (možná kriteria - výrazný úbytek na váze za určité období, nedostatečný příjem stravy po určitou dobu, BMI pod 18). Pacient hradí doplatek.revidováno dne 19.2.2011