dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní výživa

Výživa

1.10.2016 20:01Obecná definice vědního oboru výživa – je to věda jak správně dodávat tělu živiny (nutrienty).

revidováno dne: 2.10.2016

Meloun – ozdobná dekorace

Meloun – ozdobná dekorace
foto: redakce@dietologie.cz

Co je to výživa? – Přesnější definice je to věda o potravinách, nutrientech (živinách) a dalších substancích v potravinách, o jejich účinku, interakcích, vyváženosti ve vztahu ke zdraví a nemoci a procesech, pomocí kterých organizmus potraviny tráví, absorbuje živiny, transportuje je, využívá a o exkreci zbytků potravin.

Dietologie


Co je to dietologie? Je to obor o výživě člověka a zabývá se problematikou výživy a stravování. Umožní nám nahlédnout na to, jaké jsou hlavní zásady stravování se kterými se setkáváme dnes a denně. Můžeme zde ale také nahlédnou na složitější druh stravování, které vyžaduje již přesné určení vhodných a nevhodných druhů potravin. Máme tím na mysli zejména stravování v nemocničním zařízení.

Obsah našich stránek


Naše stránky kromě hlavních zásad stravování, teorii racionální zdravé výživy obsahují praktické rady a rozdělení diet, které se podávají v nemocničním nebo lázeňském zařízení. Stránky se také zabívají nejrůznějšími poznatky o výživě a o nových výživových trendech. Nesmíme také však zapomenout na jednu důležitou věc, že správná a zdravá strava se musí kombinovat s vhodným pohybem pro náš organismus u vrcholových sportovců zajistit vhodnou výživu při sportu. Jedině tak si každý zajistí fyzickou kondici a dobrý pocit.

Výživa, praktické rady


Podle odborných zdrojů může vhodná výživa redukovat morbiditu (nemocnost) a mortalitu (úmrtí) o: 25 % u kardiovaskulárních onemocnění, 20 % u respiračních a infekčních onemocnění, 20 % u nádorových onemocnění a 50 % u diabetu. Také je prokázáno, že výživa významným způsobem snižuje riziko obezity, zubních kazů, osteoporózy, atd. Jak bychom si tedy měli náš jídelníček sestavit a uspořádat nám prozradí potravinová pyramida. Pokud dáváte přednost prevenci, lidovým radám a prospěšností zelených bylinek, jistě uvítáte základní informace o bylinkách, které nám mohou zčásti nahradit sůl a koření při přípravě pokrmů. Vše podstatné se také dozvíte o koření, které tvoří malou část pokrmů, ale většině pokrmů dávají tu pravou chuť. Jaké druhy koření jsou povoleny u jednotlivých diet najdete na stránce o koření. Základní informace o makrobiotice, vegetariánství, bio potravinách naleznetě v sekci směry ve výživě. Podrobně se můžete dozvědět o stravování v nemocnicích, o výživě dospělých nebo výživě dětí.

Diety


Diety jsou rozděleny na základní a speciální, které se podávají hospitalizovaným pacientům v nemocnici a na stravu, která může být dlouhodobě podávána pacientům v domácím léčení. Většina z nás se někdy s dietou setká, ať je to redukční dieta na snížení hmotnosti nebo dieta diabetická která je v dnešní uspěchané době velmi rozšířena, případně dnes také častá bezlepková dietadieta s omezením zbytků, dieta s omezením tuků či dieta při dně, kde počet pacientů v posledních letech přibývá. U diet je popsána energetická a biologická hodnota, číslo diety, tak jak ho předepisuje dietní systém. Stručnou charakteristiku, výběr potravin a nedoporučované potraviny najdete přehledně rozepsané pod názvy jednotlivých diet.

Dietologická poradna


Na stránkách můžete využít dietologické poradny, kde Vám odpoví na Vaše dotazy týkající se výživy a stravování zkušená nutriční terapeutka. Dotazy můžete zasílat emailem a odpověď na dotaz Vám zašleme během několika dní na emailovou adresou a zařadíme ji na naše stránky. Přejít na stránku nutriční poradny...

Dietní recepty


Při vaření se můžete inspirovat dietními recepty, které jsou rozděleny na polévky, hlavní jídla, saláty, přílohy, moučníky, nápoje, pomazánky a omáčky. U každého pokrmu je vypočítaná kalorická hodnota a biologická hodnota, která obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy. Vše je uvedeno v jedné porci. U receptu je zařazena vhodnost pokrmu pro jednotlivé diety. Své oblíbené dietní recepty nebo nedietní, sladké, slané, tučné, kalorické nebo zdravé můžete zaslat k nám do redakce. Každý recept zařadíme na stránky, vypočítáme kalorickou a biologickou hodnota vystudovaná nutriční terapeutka určí vhodnost receptu pro každou dietu z dietního systému. Formulář pro zaslání receptu se nachází na každé stránkce v sekci receptu. Přejít na recepty...

Jídelníčky na míru


I po přečtení informací o jednotlivých dietách nebo jednotlivých receptech či rad z dietologické poradny si možná nebudete vědět rady jak začít nebo jak postupovat v dietním režimu. Můžete využít naše vzorové jídelníčky. Jídelníčky obsahují rozpis stravy na týden, uvedené množství použitých poživatin, receptury jednotlivých pokrmů a výpočet energie, bílkovin, tuků a sacharidů. Jsou sestaveny odborně nutriční terapeutkou. Přejít na stránku s jídelníčky.

S pozdravem tým redakce dietologie.cz


naváhejte nám mailovat své dotazy do poradny, náměty, připomínky, kontaktujte nás.

revidováno dne 2.10.2016

Redukční jídelníček